用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1仔填表好頭痛!請求支援!
樓主: kat828
go

中西區B1仔填表好頭痛!請求支援!   [複製鏈接]

回覆 kat828 的帖子

請問為何叩B2直資也不要聖類斯?

kat828 發表於 18-4-16 20:57
但如果派到聖類斯我都會叩直資b2中學

我直覺,若不幸抽唔到B1英中,用SFA牌頭去試叩B1直資或B1C官津,機會仍然存在,自行考慮適合與否,和果幾日時間分配,增大自己機會率~~~

7788958 發表於 18-4-16 21:36

請問為何叩B2直資也不要聖類斯?
同樣b2直資有機會讀IB,感覺多一個選擇

mcl203 發表於 18-4-16 21:39
我直覺,若不幸抽唔到B1英中,用SFA牌頭去試叩B1直資或B1C官津,機會仍然存在,自行考慮適合與否,和果幾 ...
要預早安排叩門行程

哦,明白,謝謝

aeiou_drm 發表於 18-4-16 18:38
應該食得哂。不過叻果的不會揀返自己中學。
今年情況好唔同,SLS位少咗,升中人數多咗,外區同學報SPC多咗(即係本區B1離場率可能少咗),都唔係可以太老定話B1係100%一定入到。

kat828 發表於 18-4-16 20:57
但如果派到聖類斯我都會叩直資b2中學
點解?SLS一定好過B2直資。

kat828 發表於 18-4-16 21:56
同樣b2直資有機會讀IB,感覺多一個選擇
B2直資既IB競爭力更弱,如果真係揀B2直資,不如揀啲有GCE既。

kat828 發表於 18-4-16 20:53
即係要放聖類斯頭5志願?

早2年是, 如果你擔心,又想放SL 在保險線,可能要放乙三

王家爸爸 發表於 18-4-16 22:16
點解?SLS一定好過B2直資。
可以解釋一下嗎?

王家爸爸 發表於 18-4-16 22:18
B2直資既IB競爭力更弱,如果真係揀B2直資,不如揀啲有GCE既。
GCE係咩黎?

王家爸爸 發表於 18-4-16 22:16
今年情況好唔同,SLS位少咗,升中人數多咗,外區同學報SPC多咗(即係本區B1離場率可能少咗),都唔係可以太 ...
依往年参考...中西區小學入SPC並不多架 ~~~

mcl203 發表於 18-4-17 00:09
睇 KC PRE-S1 成績, 應該真係好多 Band 1A / B 生揀 KC 排頭位抽獎, 所以唔明 DSE 成績點解會咁樣 .....

kat828 發表於 18-4-17 00:01
GCE係咩黎?

英國既考試,其中IGCE係國際版,有Ordinary Level (O-Level)同Advanced Level (A-Level) ,你可以去考試局了解下。個人印象係,GCE考試比DSE淺啲,問得直接啲。

mcl203 發表於 18-4-17 00:09

SPC其實有唔少中西區學生,反而SJC少中西區學生。SPC既學生來源比較平均,正如校長講18區都有,收唔同區既學生似乎係學校既政策。問題係,對其他區,SPC始終遠,所以基本上係小貓幾隻;對中西區,其實吸引力反而大,原因係中西區B1中學男仔位緊緊足夠(如果你將RC、SLS考慮為B1)。如果唔想入RC、SLS,得KC同SJC可以揀,基本上男仔唔太樂觀。

王家爸爸 發表於 18-4-17 09:27
SPC其實有唔少中西區學生,反而SJC少中西區學生。SPC既學生來源比較平均,正如校長講18區都有,收唔同區既 ...

中西區學生多,唔等於由中西區小學入讀既多,你可以參考下有公報升中资料既小學,真係唔多㗎~~~

kat828 發表於 18-4-17 00:00
可以解釋一下嗎?
其實答案好明顯,叫得做B2直資,一定係B2尾。原因係B2頭既直資會定位自己係B1直資。
而SLS,作為B1尾(B2頭),又免費,當然好好多。

mcl203 發表於 18-4-17 09:34
中西區學生多,唔等於由中西區小學入讀既多,你可以參考下有公報升中资料既小學,真係唔多㗎~~~ ...
咁啲學生去咗邊?B1男仔位明顯唔夠分,好過SPC既得SJC一間,加埋他區既QC幾個位,再加埋無SPC咁好既KC,就係咁多。

IYY 發表於 18-4-17 00:41
睇 KC PRE-S1 成績, 應該真係好多 Band 1A / B 生揀 KC 排頭位抽獎, 所以唔明 DSE 成績點解會咁樣 ..... ...
你講得啱,睇KC PRE-S1成績,KC應該真係收到區內最叻既學生,但係睇DSE成績,真係令人失望。真係有興趣知道點解。

王家爸爸 發表於 18-4-17 09:39
咁啲學生去咗邊?B1男仔位明顯唔夠分,好過SPC既得SJC一間,加埋他區既QC幾個位,再加埋無SPC咁好既KC,就 ...

鬼知咩,有網友話中西區有好好既中學,唔多人會俾錢讀直資,但數字公布既就係大約如此。當然,有D無公佈既可能大大班學生入左去SPC~~~

不過,救恩就非常多去左直資,不過係港同,中基,(emoji)基,赤提~~~
‹ 上一主題|下一主題