用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 中西區B1仔填表好頭痛!請求支援!
樓主: kat828
go

中西區B1仔填表好頭痛!請求支援!  

kat828 發表於 18-4-15 09:52
老師派左紙仔係1,自行1係sjc冇2

不要太進取啊

ericby 發表於 18-4-15 15:09
不要太進取啊
咁樣?
1.sjc 2.英皇
3.聖類斯

mcl203 發表於 18-4-15 14:06
剛望過吓中西區各男女小學有公佈升中成績較好既小學~~~
似乎...男生成績只屬平平...這可能升映本區B1男生位 ...
感謝意見!我今晚再做下功課深入了解下先

ericby 發表於 18-4-15 15:08
好好的選擇
係米因爲佢有IB?點解會覺得好好?

回覆 kat828 的帖子

No chance to put KC at second choice. Better put a band one school in other district.

KikiDaddy 發表於 18-4-15 16:33
回覆 kat828 的帖子

No chance to put KC at second choice. Better put a band one school in other dist ...
咁第二放咩比較好?

kat828 發表於 18-4-15 11:57
叩顏寶玲你地點睇?

溫馨提女

Chowying 發表於 18-4-15 18:40
溫馨提示,舊年我第一日去叩 a校同b校筆試。
第二日朝早九點去到顏寶鈴已經無位唔再 in喇。
...
最後成功叩門嗎?

kat828 發表於 18-4-15 19:13
最後成功叩門嗎?

a, b 兩校係成功嫁

Chowying 發表於 18-4-15 19:38
a, b 兩校係成功嫁
恭喜哂!你小朋友肯定好叻!可以透露邊兩間作參考嗎?

kat828 發表於 18-4-15 19:41

Chowying 發表於 18-4-15 19:51
多謝,太客氣了 我個係女,油尖旺區,所以學校未必啱你。

距離計我冇首先去顏寶鈴,同埋我一心想 ...
謝謝你的溫馨提示

kat828 發表於 18-4-15 15:47
感謝意見!我今晚再做下功課深入了解下先

比另一個估算你參考下...只係估...要自己再分析...自評對錯~~~

今年中西區1618位升中...1/3 即係 540人
聖心估算...104個直屬位全係B1生...會用38個位收直小生...共142人
聖提女 和 聖嘉勤 各有60位B1生...共120人
餘下 540-142-120 = 278人

參考過部份有公佈升中派位成績既小學...女生派B1中學明顯好過男生
係用數字去估...似乎男女生B1人數相若
再加...救恩上年係極少參加派位

就用男女生比例55 Vs 45去估...男生 278 x 55% = 153人
中西區可俾男生去抽既B1中學97個 (联繫+街位)
聖類斯直屬位67個應該用唔晒...就當27個派番街...當中13人係B1生...另有15個街位
最後得出 153 - 97 - (27 + 13 + 15) = 1

若以上推算接近現實...1位 係未計 自行+直資 離場B1人數
可能...或者...似乎...中西區真B1男仔最差都係派聖類斯

自己再計下數吧...再重申...以上靠估 ~~~

mcl203 發表於 18-4-15 21:05
比另一個估算你參考下...只係估...要自己再分析...自評對錯~~~

今年中西區1618位升中...1/3 即係 540人
好有用既資料心情即刻舒服了不少,謝謝你咁長細解釋

回覆樓主:

當年同今日 ~ Either 填 SJC or KC 在 乙二是浪費了乙二的選擇。

沒錯,如果你肯定你兒子是 Band 1, 最差都會派到 St Louis. 但你最好填乙五之內

SLS係咪收得晒所有人, 視乎有幾多SLS小學部學生選擇升上中學部

王家爸爸    發表於 18-4-16 22:12
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-16 18:14
SLS係咪收得晒所有人, 視乎有幾多SLS小學部學生選擇升上中學部

應該食得哂。不過叻果的不會揀返自己中學。

hkpapa852 發表於 18-4-16 18:14

我果個估估吓,已經預左40位SL生直升,再加SL B1/2生唔打算直升,仲有甲部又可能執走一兩個,應該夠用瓜,SL B1-2率應無咁高~~~

aeiou_drm 發表於 18-4-16 18:08
當年同今日 ~ Either 填 SJC or KC 在 乙二是浪費了乙二的選擇。

沒錯,如果你肯定你兒子是 Band 1, 最差 ...
即係要放聖類斯頭5志願?

但如果派到聖類斯我都會叩直資b2中學