用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b1仔沙田點乙部排位好
樓主: zoesychan
go

b1仔沙田點乙部排位好   [複製鏈接]

angiehouse 發表於 18-4-18 06:39
沙崇聽說有兩班強班,我想最強英文放一班,中文放一班吧,我想如小朋友中文強普教中都無問題既,不過一定 ...

你估你想入就入普教班,係要考核過先入到。這班由中一至中三一直一起,同學間感情十分好。
呢班吾易入架!

417bbs 發表於 18-4-18 07:13
抽獎8個位,即是不夠自己學生讀,啲位會加入去抽獎?我下年才選,都諗住選羅,但見今年得8個位,諗住轉軚 ...

羅小係屬九龍城區,並非太多人肯入羅中,所以其實有好多位剩。佢有5班仲係收女仔,所以大把位。我認識的女生在自行有選的,好少失手入吾到!

回覆 417bbs 的帖子

自行階段有5O個位自由收生:good: 聖羅撒中學屬於九龍城區,羅小用唔晒啲學位會畀番九龍城校網,去到叩門 階段要睇有無人留班先知有幾多叩門位,校長講過通常都是ㄧ兩個位左右到。

回覆 Hoining 的帖子

我的情況跟你相似,但爭扎緊於未排band 2前,應否揀番曾呂培~~因為想到系統是自先處理b1生,band 1位尚算足夠~~變數除隨機號碼外,不知那間收滿學生,影響跌落次一個意願

簽名被屏蔽

小飛亞 發表於 18-4-18 10:19
回覆 417bbs 的帖子

自行階段有5O個位自由收生 聖羅撒中學屬於九龍城區,羅小用唔晒啲學位會畀番九龍 ...

其實吾明,自行位比全港,大抽獎有分沙田位,九龍城位,聯繫位,如有剩系比沙田嗎?89個聯繫位應該有剩的,小學只得約120人, 就算有89個band1生都吾會全選自己校

回覆 angiehouse 的帖子

如直屬小學用唔晒啲學位是畀返九龍城區,沙田只得8個統ㄧ派位,校長講過話中ㄧ生有八成是來自直屬小學的。

小飛亞 發表於 18-4-19 12:52
回覆 angiehouse 的帖子

如直屬小學用唔晒啲學位是畀返九龍城區,沙田只得8個統ㄧ派位,校長講過話中ㄧ生有 ...

甘選佢都晒氣

回覆樓主

乙部仲要揀30間,沙田得14間B1學校,會揀埋其他B2 同B3 學校嗎?

win8 發表於 18-4-20 11:55
乙部仲要揀30間,沙田得14間B1學校,會揀埋其他B2 同B3 學校嗎?

Yes,
同抽小學一樣,你可以唔填,不過可以隨佢派。

win8 發表於 18-4-20 11:55
咁梗係要填多3,4間,買個保險啦

angiehouse 發表於 18-4-17 12:43
借位討論下,普教中有咩甘驚尼?學生普通話水平達標就得啦,尼一代由細學到大,應該難吾到者,睇反普教中學 ...

同意洋蔥媽媽講,你別看普教中如此簡單了。

跟洋蒽媽媽一樣,小朋友讀了六年小學普教中,普通話無問題,升中一定唔㨂普教中班。

1. 小學時,中文A全是國內來的高級新移民。佢地因為中文排名高入好學校。你不知香港現在幾多新移民。

2. 不倫文類。普通話用字跟香港白話是不同的。

3. DSE係考廣東話。

升中後,第一樣拒絕就係普教中,即使學校有一班普教中。六年小學夠用了。

nicolemummy 發表於 18-4-20 20:07

跟洋蒽媽媽一樣,小朋友讀了六年小學普教中,普通話無問題, ...

知道,會考慮,有時真吾可以兩全其美,有些學校理念,活動好喜歡,比一個普教中打沉

hkpapa852 發表於 18-4-18 08:18
DSE中文口試,係一group人一齊考
如果香港人用普通話去考口試,聽唔掂隊友啲外省口音普通話,就更死。

nicolemummy 發表於 18-4-20 20:07

跟洋蒽媽媽一樣,小朋友讀了六年小學普教中,普通話無問題, ...
針無兩頭利。其實係平衡問題,小學普教中對小朋友寫咗有好處,但係去到讀古詩古文,粵語優勢大啲啲。

王家爸爸 發表於 18-4-20 23:14
針無兩頭利。其實係平衡問題,小學普教中對小朋友寫咗有好處,但係去到讀古詩古文,粵語優勢大啲啲。 ...

坦白說,唔覺普教中對我小朋友寫野有甚麼好處。

個個人唔同。

如果我再㨂,我會小學都是廣教中。

nicolemummy 發表於 18-4-20 23:25
坦白說,唔覺普教中對我小朋友寫野有甚麼好處。

個個人唔同。
我見啲中文叻既小朋友都係用普通話讀自己既作文。

回覆樓主:

舊年派位,普通話同學排名超前,一科中文強A其實有點天下無敵。

小五六中文默書,教署syllabus係成語。那些成語本來廣東話都少聽,普通話更不知所謂。

相信大部分小學,從小一已為學生準備DSE古文詩詞歌賦∼∼這不只是中學的事。大部分古文都要背默。香港人自然用廣東話背它們,普通話全無裨益可言。

作文更可笑。廣東話跟人溝通中,講陽台 不是露台。大家聽到呢。。。

不過,普教中有好處,就是受普教中中學歡迎。香島, 福建等普通話直資最鍾意小朋友小學的畢業生。如需叩門有so.
‹ 上一主題|下一主題