用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b1仔沙田點乙部排位好
樓主: zoesychan
go

b1仔沙田點乙部排位好  

angiehouse 發表於 18-4-17 12:43
借位討論下,普教中有咩甘驚尼?學生普通話水平達標就得啦,尼一代由細學到大,應該難吾到者,睇反普教中學 ...

我唔驚,不過我依然覺得用廣東話學中文係最好。特別係詩詞,文言文!

angiehouse 發表於 18-4-17 12:43
借位討論下,普教中有咩甘驚尼?學生普通話水平達標就得啦,尼一代由細學到大,應該難吾到者,睇反普教中學 ...

唔係驚,而係明白廣教中明顯比普教中成效大得多,dse中文又名死亡之卷,再加上文言文,若以普通話去學可以想像倒難度大許多,很多中學心知情況,所以都會選用廣教中,就算普教都只會在初中實行,避免影響 dse 成績。

蘇浙六年均用普通話教,為了保住成績學校投放了極多資源落普通話,其中亦要增聘普通話老師去教,學生亦要放更多時間在普通話上。個人覺得要學好普通話,再用普通話去學好中文,倒不如用母語(廣東話)去學直接得多。中學以普教影響較大,並非識聽識講就得,其中因學生詞彙不足,做成詞窮語塞,或理解錯誤,有研究顯示廣教中課堂上學生討論熱烈,普教中班則比較安靜,影響學習成效。

https://thestandnews.com/politics/%E6%99%AE%E6%95%99%E4%B8%AD-%E5%8B%BF%E7%8B%97%E8%A1%9D-2-%E8%AA%B2%E5%A0%82%E4%B8%8A-%E5%A3%9E%E8%99%95%E6%AF%94%E5%A5%BD%E8%99%95%E5%A4%9A/

洋蔥頭媽咪 發表於 18-4-17 18:51
唔係驚,而係明白廣教中明顯比普教中成效大得多,dse中文又名死亡之卷,再加上文言文,若以普通話去學可以 ...
仲有一個問題可能要面對:
大部份土生土長既香港學生,應該只會以廣東話去較考中文科既口試。如果你選普通話去考口試,要面對既好大機會係母語係普通話既學生。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-17 19:16
仲有一個問題可能要面對:
大部份土生土長既香港學生,應該只會以廣東話去較考中文科既口試。如果你選普通 ...
咁就死得,輸硬

洋蔥頭媽咪 發表於 18-4-17 19:26
咁就死得,輸硬

系要加倍努力既,positive d 睇,如果學生普教中出來成績拍得住粵教果d, 甘實力應該高d,至小普通話掌握得好好,只系我自己看法

angiehouse 發表於 18-4-17 19:34
系要加倍努力既,positive d 睇,如果學生普教中出來成績拍得住粵教果d, 甘實力應該高d,至小普通話掌握得 ...
恕直言,你睇得太簡單啦!
Anyway 我不反對普教中,但對中學以普通話教則有保留。家長自己最好了解多啲,最重要適合自己孩子。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-4-17 19:40
恕直言,你睇得太簡單啦!
Anyway 我不反對普教中,但對中學以普通話教則有保留。家長自己最好了解多啲,最 ...

未讀過真系吾知,有d直資都系普教中,我成日想知有咩原因學校要甘做,每樣野都有二面,有缺點一定有其優點,吾系一早淘汰啦,如有過來人請指教一下

angiehouse 發表於 18-4-17 19:50
未讀過真系吾知,有d直資都系普教中,我成日想知有咩原因學校要甘做,每樣野都有二面,有缺點一定有其優點 ...

如果係好,就唔會行返轉頭啦。

BB成長期 發表於 18-4-17 13:52
回覆 angiehouse 的帖子

沙田區有沒有小學普教中?  

有, 我仔校精英班普教中, 小二開始讀左六年,結果我仔講到明唔簡蘇浙因為普教中, 佢讀得一口流利國語但都唔鍾意,中學讀古文更加廣東話好, 押唔押韻都係廣東話先岩音! 仲記得有次英默, 長洲佢默Zhang Zhou, 激死我, 所以中學一定簡廣教中

babyboombb 發表於 18-4-17 20:59
有, 我仔校精英班普教中, 小二開始讀左六年,結果我仔講到明唔簡蘇浙因為普教中, 佢讀得一口流利國語但 ...

多謝意見,選校要考慮既野真系何其多

#### 發表於 18-4-17 20:59
有, 我仔校精英班普教中, 小二開始讀左六年,結果我仔講到明唔簡蘇浙因為普教中, 佢讀得一口流利國語但 ...
同我仔一樣,我仔都係全個小學階段小一至小六普教中,升中學佢都堅持唔揀。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-4-17 21:42
同我仔一樣,我仔都係全個小學階段小一至小六普教中,升中學佢都堅持唔揀。 ...

RoseRosa 發表於 18-4-17 22:19
曾肇添有開一班用普通話教中文,請問是不是精英班?
普教班應該都是初中,高中是廣教中的。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-4-17 22:25
普教班應該都是初中,高中是廣教中的。

謝謝

RoseRosa 發表於 18-4-17 22:19
曾肇添有開一班用普通話教中文,請問是不是精英班?

沙崇都有一班普教中,只限中一至三,該班算是六班中最強的頭兩班。

fatman69 發表於 18-4-18 00:06
沙崇都有一班普教中,只限中一至三,該班算是六班中最強的頭兩班。

沙崇聽說有兩班強班,我想最強英文放一班,中文放一班吧,我想如小朋友中文強普教中都無問題既,不過一定要比粵教中努力囉,所以學生家長大多吾想

fatman69 發表於 18-4-16 22:25
你放心,羅小在九龍,好少人肯入沙田,年年大把位剩。
經驗所得,好多女生叩門入到。
...

抽獎8個位,即是不夠自己學生讀,啲位會加入去抽獎?我下年才選,都諗住選羅,但見今年得8個位,諗住轉軚添

angiehouse 發表於 18-4-17 19:34
系要加倍努力既,positive d 睇,如果學生普教中出來成績拍得住粵教果d, 甘實力應該高d,至小普通話掌握得 ...

DSE中文口試,係一group人一齊考
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

angiehouse 發表於 18-4-17 19:50
未讀過真系吾知,有d直資都系普教中,我成日想知有咩原因學校要甘做,每樣野都有二面,有缺點一定有其優點 ...

點解學校會有普教中?其實又係錢作怪。

當年搵田北辰個語常會做研究,話普教中可提高中文水平,建議政府提供額外資助俾開辦普教中既學校。
於是吸引大堆中小學申請資助攪普教中。

但幾年前資助期完結,已陸續有學校退出普教中,或縮小普教中既規模。