用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 b1仔沙田點乙部排位好
樓主: zoesychan
go

b1仔沙田點乙部排位好  

回覆 沙沙女 的帖子

Thanks!

想問如果band 1  沙循放第一位, 第二和第三位有應該放什麼學校呢?
除了林漢光其他band one C 兩間學校( 鄭和郭 )我也不喜歡

s20121058 發表於 18-4-15 17:30
我不明白你們的意思, 即是說如果林裘謀放在乙部第一位好大機會可以抽到嗎?如果沙循放第一位機會會大嗎?:han ...

林裘謀同沙循其實情況相似,各有支持者,而林因位置較優所以比循熱些,前幾年因升中學童較少,沙田區家長普遍都嘗試博高一線嘅學校,故集中首志願會放曾/呂/崇/培呢四間,做成熱校更熱頃向一邊,其他校變成放首志願幾乎穩入的情況,早年林/循放乙2都層有學生抽入,不過今年起升中學童人數開始慢慢升,未知家長是否仍保持進取態度去選校。個人相信呢2間乙一較穩,乙二機會一半半,睇小朋友運氣啦!

s20121058 發表於 18-4-15 19:07
想問如果band 1  沙循放第一位, 第二和第三位有應該放什麼學校呢?
除了林漢光其他band one C 兩間學校( 鄭 ...
除林漢光,可放沙官

angiehouse 發表於 18-4-15 18:36
煩緊沙蘇定沙循放第二, 有無JM知邊間成功好D,   沙蘇課外活動好多完化, 沙循課外活動情況就吾了解
...
有部份家長不喜歡普教中,所以乙二放沙蘇機會一定比放沙循大

yf03 發表於 18-4-16 11:10
呢個抽獎填表遊戲真係玩人! 你想保守d填嗎, 學校又話可以填晒b1先...你想進取d填嗎, 又驚派到好後... ...

請問B1生填晒B1校在乙部可以嗎?因為先處理B1生入位先,如我填晒B1後接住B2a咁樣

我地學校都係咁教 老師話您小朋友是band 1 學生, 填晒14間band 1 學校是但一間都抽到喎, 我而家初犒是
1) 呂明才
2) 沙循
3) 沙祟 (原先揀郭得勝), 老師話太保守喎

回覆 chiuhan 的帖子

B1生當然係抽獎先,但完成了"所有B1生"的第一志願,才會處理第二志願。所以,沙崇放到去第三志願,係唔有位剩的(第二都冇啦)。

你自行有簡呂明才嗎? 我自行1係呂明才, 但佢只有66個位, 我都擔心緊好唔好簡第間乙1

#### 發表於 18-4-16 15:10

你自行有簡呂明才嗎? 我自行1係呂明才, 但佢只有66個位, 我都擔心緊好唔好簡第間乙1 ...
我自行有揀呂明才呀, 我打算甲一只揀呂明才

SSG 發表於 18-4-16 14:44

B1生當然係抽獎先,但完成了"所有B1生"的第一志願,才會處理第二志願。所以,沙崇 ...
其實仔仔只喜歡呂明才, 之後個D 佢都冇咩意見, 其實我自己都覺得沙祟乙三都冇咩機會 , 只想入乙一/二啦

chiuhan 發表於 18-4-16 16:32
其實仔仔只喜歡呂明才, 之後個D 佢都冇咩意見, 其實我自己都覺得沙祟乙三都冇咩機會 , 只想入乙一/二啦 ...
沙祟其實我覺得仔仔都讀唔離

我都係甲1 呂明才, 但諗緊乙1 呂中定沙祟(無考過自行)

呂中唔係仲高咩, 你是呂中聯繫小學? 如果係, 好大機會啦

chiuhan 發表於 18-4-16 14:26
我地學校都係咁教 老師話您小朋友是band 1 學生, 填晒14間band 1 學校是但一間都抽到喎, 我而家 ...

沙田有14間band1嗎,我數來數去只有13間

chiuhan 發表於 18-4-16 14:26
我地學校都係咁教 老師話您小朋友是band 1 學生, 填晒14間band 1 學校是但一間都抽到喎, 我而家 ...

沙崇放第三一定無。

洋蔥頭媽咪 發表於 18-4-15 19:49
除林漢光,可放沙官

沙官中比沙官小食左25%位,好似好危險。。。

聞一多 發表於 18-4-16 18:04
沙官中比沙官小食左25%位,好似好危險。。。
近年沙官口卑麻麻地,成績亦冇以前咁好,所以唔算太多家長會放頭一二,近年乙三/乙四都有人抽入,而且位少極今年都有61個,放乙2問題不大。