用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區B1A女仔,統一派位填表請教
樓主: aileen3388
go

灣仔區B1A女仔,統一派位填表請教   [複製鏈接]

王家爸爸 發表於 18-4-19 00:23
女仔唔敢估,變數太多。

要問下粉絲,佢一望就知B1率,要100有100,要80有80,唔須要估,但估計有9成準~~~

王家爸爸 發表於 18-4-18 20:31
無錯,全餐B1,多數入到B1,但係萬一有意外,就會去咗第二、三間B2,唔係第一間。
唔係全餐B1,少啲啲機會 ...

如果有間B2校,有高增值力,高潛質,有趨勢升級為B1校,我唔會視佢為B2校,值得放在部份B1之前!(其實有冇咁嘅學校?)

但如果一間B2校,可以全收B1生(其實又有冇咁嘅學校?)而成績淪落為B2,我就冇乜興趣,入到都喊三聲,入第二第三間B2校都唔會覺得可惜!

所以我都係B1全餐(包括上面第一間),至放B2!

王家爸爸    發表於 18-4-19 00:28

mcl203 發表於 18-4-19 00:26
要問下粉絲,佢一望就知B1率,要100有100,要80有80,唔須要估,但估計有9成準~~~
...
其實灣仔區越來越難估。

王家爸爸 發表於 18-4-19 00:01
我哋情況唔同,當年人揀學校,現在係學校揀人。當年我都無全票,QC加TSK收工。如果我有小朋友今年 ...

其實我係保守派,當年幫阿仔真係B1排到B3,不過老婆話填10間已太多了,後邊嘅唔填了,最後入咗自行一,點填都係白廢!

Band5 發表於 18-4-19 00:43
其實我係保守派,當年幫阿仔真係B1排到B3,不過老婆話填10間已太多了,後邊嘅唔填了,最後入咗自行一,點 ...
確保自行入係我一向既諗法,最穩陣。

....

....

somoon 發表於 18-4-19 01:49
唔好意思, 有D唔明:

你試下睇番往年數據,兩軒,寶血,李賜豪,真光,玫瑰崗,甚或無數字公布既黃焯奄,李陞,寶覺,嘉道理,不難發覺各校女生既自行離場率並不高。

只係當中既聖雅各無數字,難以估計,但要注意聖雅各級30後已建議行保守選校。

當中,兩軒加真光等校入BPS係高於聯繋位,明顯表示BPS係自行有收幾個本區生。

所以,某網友話大量女生自行+甲部離場,實在難以想像,或許,睇都唔睇就話離左場,斷估。

若本區B1女生係自行離左場派入本區女校,就會令統一位多番一個,結果係派入各本區B1中學係大幅度高於該校街位數。

斷估要有個譜,網友憑把口係欠説服力,又或理解唔到。但我是斷估的,唔好信我。

軒灣,上年入女校11個,當中BPS佔7個
軒銅,上年入女校12個,當中BPS佔8個,直資佔1個
真光,上年入女校15個,當中直資佔1個,外區1個
寶血,上年入女校14個,(已更正數字)
李賜豪,上年入女校4個

聖鄧, 有街位60個, 有俾數字既小學係少於60個, 即係聖鄧亦似唔係大比例自行接收區內生

難明大量B1女生係自行離場派入本區中學...何來 ????? ~~~

mcl203 發表於 18-4-19 03:19
你試下睇番往年數據,兩軒,寶血,李賜豪,真光,玫瑰崗,甚或無數字公布既黃焯奄,李陞,寶覺,嘉道理, ...

各女校明知本區B1女生位足,少動用自行位去收本區女生係可以理解,反正乙部都可能入番該校~~~

某網友既斷估錯係邊 ???....例子...某女校自行用30個位勁收區內B1女生...亦有街位10個...益左B2生...甚或B3生...即係收左40個
呢次我真係一睇就睇到...........錯 ~~~

原本唔打算教識人, 但誤導網友唯有局住斷估多一次, 但又係唔好信我 ~~~

....

mcl203 發表於 18-4-19 03:19
你試下睇番往年數據,兩軒,寶血,李賜豪,真光,玫瑰崗,甚或無數字公布既黃焯奄,李陞,寶覺,嘉道理, ...

又俾D實際統計大家睇吓, 以下係兩軒, 寶血同李賜豪, 係2013-2017呢幾個年度既升中人數統計:

中學

2012-2013

2013-2014

2014-2015

2015-2016

2016-2017

皇仁

華仁

聖公會鄧肇堅

男女

瑪利曼

聖保祿天主教

聖保祿學校

嘉諾撒聖芳濟各

真光

聖若瑟

高主教

男女

英皇

庇理羅士

英華女

聖提女子

聖士提反

男女

中華基金

男女

港島民生

男女

港同

男女

筲箕灣官立

男女

St Mary

聖芳濟

聖保羅

男女

聖馬可

男女

民生

男女

真光書院

張祝珊

男女

嘉諾撒

順利天主教

男女

Total

入男校人數

入女校人數

入男女校人數

以區內~1500有呈分既學生, 入到以上B1女校既人數, 只得~4% (已計自行+直資+統一), 到底自行會有幾多B1女生入到B1中學呢?

灣仔區B1學生自行/直資成功離場率, 一向比全港低, 因為大部份學生目標太集中

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

mcl203 發表於 18-4-19 03:22
各女校明知本區B1女生位足,少動用自行位去收本區女生係可以理解,反正乙部都可能入番該校~~~

...

首先要更正,昨晚呆左,望多次都係見聖寶祿學校,應為:

寶血中學,入讀聖保祿中學為8人~~~

咁又如何,講D唔講D去誤導網友,派入聖保祿已知有19人,比街位12人係多,原來已老作成已足證自行B1女生大量派入3女校

其他呢,呀一望就知B1率作家口中所講既兩軒呢,大量去左邊呀?

再奉勸一次,作家唔好亂作去呃網友,信左你選校既家長好大㷛,回頭是岸吧~~~

somoon 發表於 18-4-19 09:25
thanks.我尋晚真係逐間去睇,都唔覺得有該網友描述的故事。
甚至認為HK2那條link 內的假設自行離場率最多只 ...
屢提不改既作家...亂作可以誤人子女一世
連派入B1中學 看成 B1率...咁多年都仲未理解...奈何 ~~~

回覆 hkpapa852 的帖子

灣仔區B1學生自行/直資成功離場率, 一向比全港低, 因為大部份學生目標太集 <-----

hkpapa852 發表於 18-4-19 09:35
又俾D實際統計大家睇吓, 以下係兩軒, 寶血同李賜豪, 係2013-2017呢幾個年度既升中人數統計:

你估作家知唔知佢口中既 寶血...近年都派入SPSS 8-9個 ??...天主教關係 ??? ~~~
‹ 上一主題|下一主題