用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區B1A女仔,統一派位填表請教
樓主: aileen3388
go

灣仔區B1A女仔,統一派位填表請教  

王家爸爸 發表於 18-4-18 09:52
競爭始終大咗,真係填全餐B1,今年係唔係可能真係會有意外?

全餐b1,多數入到b1,有意外嘅就會去咗第一間b2!

唔係全餐b1,少啲機會入b1,意外(更大機會有意外!)都係去咗第一間b2!

咁你會點揀呢?

唔通B1生連第一間b2都去唔到?

Band5 發表於 18-4-18 19:51

全餐b1,多數入到b1,有意外嘅就會去咗第一間b2!
無錯,全餐B1,多數入到B1,但係萬一有意外,就會去咗第二、三間B2,唔係第一間。
唔係全餐B1,少啲啲機會入B1,意外既話係會去咗第一間B2。

咁你會點揀呢?
風險同回報既問題,唔係表面咁單純。

唯一揀全餐B1既原因係:肯定學位足夠分,肯定B1學校係自行階段無多收B2,又肯定B1離場率無少過以前。
係咁多假設之下先實現到既野,太多買六合彩既成分。

mcl203 發表於 18-4-18 18:30
真中似乎一向都收到本區B2生...你都有提B2A有入紙真光...亦似乎當中有人成功~~~

坑真得21個位俾小學部學生 ...

我只敢肯定真中會收返最少六成至七成嘅真小學生,當中一定有b2A學生,因為頭十名應該考到更好學校,而收街外嘅b2生機會可能細D,當然如果號碼靚就除外

cosyfook 發表於 18-4-18 18:17
有朋友囡上年讀聖雅各,b1中至尾,自行英華和真光,乙1轉咗嘉諾撒聖方濟各,因為佢見好多b1BC至b2A嘅同學 ...
呢D就係填表策略失敗實例:唔鍾意嘅學校,切忌唔好放甲二

回覆 cosyfook 的帖子

真小女生派咗出面的band 1或英中,真中是不會俾佢地叩門。機會留俾派得唔好嘅其他真小女生及其他學校的叩門生。

王家爸爸 發表於 18-4-18 20:31
無錯,全餐B1,多數入到B1,但係萬一有意外,就會去咗第二、三間B2,唔係第一間。
唔係全餐B1,少啲啲機會 ...

你講到我唔敢去灣仔潻,咁多可能既意外~~~

....

gigilovesnoopy 發表於 18-4-18 22:28
回覆 cosyfook 的帖子

真小女生派咗出面的band 1或英中,真中是不會俾佢地叩門。機會留俾派得唔好嘅其他真 ...

一走了再也不回頭~~~

somoon 發表於 18-4-18 23:20
灣仔係細區,比你地煲熟左,可能變重災區

好㷛嘛,㷛幾分中就食得~~~

mcl203 發表於 18-4-18 22:43
你講到我唔敢去灣仔潻,咁多可能既意外~~~
唔好誤會,我只係講出最差時既風險,唔錯啲人咁老定,以為係無風險既。始後呢個係零和遊戲,有停蝕線,有時候需要有輸少當贏既心態。

somoon 發表於 18-4-18 23:20
灣仔係細區,比你地煲熟左,可能變重災區
講得啱,同大區唔同,細區風險大,因為池細,任何小既改變啲漣漪效應都可以好勁。

王家爸爸 發表於 18-4-18 23:44
唔好誤會,我只係講出最差時既風險,唔錯啲人咁老定,以為係無風險既。始後呢個係零和遊戲,有停蝕線,有時 ...

女仔我一定去全票,呢個係個人選擇~~~

我有粉絲係到,一定要補番
以上係斷估,自行分析,唔好信我~~~

mcl203 發表於 18-4-18 23:47
女仔我一定去全票,呢個係個人選擇~~~

我有粉絲係到,一定要補番
我哋情況唔同,當年人揀學校,現在係學校揀人。當年我都無全票,QC加TSK收工。如果我有小朋友今年升中,我諗我升小時一定揀有直屬位既小學,費事煩。

王家爸爸 發表於 18-4-19 00:01
我哋情況唔同,當年人揀學校,現在係學校揀人。當年我都無全票,QC加TSK收工。如果我有小朋友今年 ...

灣仔係一向有明湧浪,似乎間間都少位,但結果又係好OK喎,我D料到上年㗎,都有網友俾料。但我粉絲既料就要諗一諗~~~

mcl203 發表於 18-4-19 00:08
灣仔係一向有明湧浪,似乎間間都少位,但結果又係好OK喎,我D料到上年㗎,都有網友俾料。但我粉絲既料就要 ...
舊年男仔已經危險啦,今年反而唔知道。

王家爸爸 發表於 18-4-19 00:17
舊年男仔已經危險啦,今年反而唔知道。

講緊女仔喎~~~

mcl203 發表於 18-4-19 00:19
講緊女仔喎~~~
女仔唔敢估,變數太多。