用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區B1A女仔,統一派位填表請教
go

灣仔區B1A女仔,統一派位填表請教   [複製鏈接]

請教前輩,灣仔區B1A女仔應該如何填表?
甲部
1:BPS
2:真光

乙部
1:真光
2:聖鄧

之後就唔知應該點填了,請賜教,謝謝!

elbar    發表於 18-4-14 09:06
   15    0    0    0

好想入真光?
通常會BPS& 英華女?

b3410 發表於 18-4-14 09:17
好想入真光?
通常會BPS& 英華女?

BPS和YWGS得幾個位喎,通常都選他區校?~~~

aileen3388 發表於 18-4-14 08:48
甲部

咁好大機會乙1收工了~~~

真小原校生?~~~

mcl203 發表於 18-4-14 09:19
BPS和YWGS得幾個位喎,通常都選他區校?~~~
派位我唔熟,路過搭嘴只是覺得通常港島B1A女仔通常都會target呢兩間先。

b3410 發表於 18-4-14 09:39
派位我唔熟,路過搭嘴只是覺得通常港島B1A女仔通常都會target呢兩間先。
...

我都唔熟,咁幾個位既中學又未必唔可以放乙1既~~~

甲部
>85% 入 真光

回覆樓主

咁想入真光,咁自行有無in,咁既成績自行應該入硬

happy105 發表於 18-4-14 11:44
咁想入真光,咁自行有無in,咁既成績自行應該入硬

係鐘意BPS同真光,有in自行,老師都話自行應該收佐,Bps係乙部灣仔位得2個根本唔敢博,但派位乙部真係唔知應該點填表,驚隨機號碼唔好唔知會派去邊

回覆樓主:

灣仔區齋校太多,女中學都有自己小學部,係統一部份根本就間間都好少位,又冇可能乙部前3位都放晒B1校,所以得可以係甲部博誇區想入既,乙一揀本區最想入既

aileen3388 發表於 18-4-14 12:11
係鐘意BPS同真光,有in自行,老師都話自行應該收佐,Bps係乙部灣仔位得2個根本唔敢博,但派位乙部真係唔知 ...

灣仔對B1女仔係非常有利,除非非常傾向揀真光,若不,可以考慮吓其他選擇,如SPSS, 可能有少許直屬位用唔晒,甚或搏盡D選MSS,將TL當保險線~~~

真光應該收到B2生 ~~~

其實...灣仔真B1女仔係可以考慮搏盡填B1全票 ~~~

但,當然,自評風險~~~

aileen3388 發表於 18-4-14 12:11
係鐘意BPS同真光,有in自行,老師都話自行應該收佐,Bps係乙部灣仔位得2個根本唔敢博,但派位乙部真係唔知 ...

如果真係鍾意真光,女兒學校不是區內弱校、肯定女兒是b1,乙一真光已經收工,乙二填埋聖鄧非常穩陣,之後填咩其實沒所謂,可以填晒所有b1。或者乙二填SFCC,乙三才聖鄧?

WinnieCatCat 發表於 18-4-14 15:40
如果真係鍾意真光,女兒學校不是區內弱校、肯定女兒是b1,乙一真光已經收工,乙二填埋聖鄧非常穩陣,之後 ...

謝謝你的提點,阿女鐘意女校,BPS同真光係首選(佢好鐘意這2間,自行都係in這2間),但始終派位有隨機號碼既風險存在,唔敢博太盡,所以想穩陣d揀返佢鐘意既學校,但又未至於太大風險去派到差既

aileen3388 發表於 18-4-15 17:48

謝謝你的提點,阿女鐘意女校,BPS同真光係首選(佢好鐘 ...
1A 的話, BPS or TL 應該無問題, 一定中其中一間, 先恭喜你啦!

aileen3388 發表於 18-4-15 17:48

謝謝你的提點,阿女鐘意女校,BPS同真光係首選(佢好鐘 ...
真光應該有收本區B2生...所以統一放乙1應該已好穩陣
再加你打算乙2放聖鄧....聖鄧亦應有收B2生
可以考慮乙3後盡選本區B1中學...再以何東守尾門
自己再分析下~~~

Hoba15 發表於 18-4-15 23:39
1A 的話, BPS or TL 應該無問題, 一定中其中一間, 先恭喜你啦!

謝謝,我都希望自行已經收佐,唔駛再係公海入面浮沈

Hoba15    發表於 18-4-21 13:03

aileen3388 發表於 18-4-17 12:18
謝謝,我都希望自行已經收佐,唔駛再係公海入面浮沈
我係實話實說啫.
以你女女嘅成績, 加上填表嘅策略, 係坐 TL 望 BPS.
如果面試表現好, 自行已入.
好多人都把 TL 當成保險, 而你女竟然 "好鐘意",
這最令我喜出望外, 因為與我不約而同!
TL 雖然學術上不及頂級名校,
但其他如環境, 校舍, 校風, 其實都很好, 我們也有親友女在該校, 絕對是好選擇!

Hoba15 發表於 18-4-18 00:17
我係實話實說啫.
以你女女嘅成績, 加上填表嘅策略, 係坐 TL 望 BPS.
如果面試表現好, 自行已入.

謝謝你幫我增加佐信心,雖然阿女成績唔錯,但都好多叻女去in,所以我們都係保守為主,我們去參觀過3次TL,佢真心鍾意呢間學校,雖然係區內未必係最勁既,但始終用家係佢,可以揀到一間校風及學術水平都好既同埋佢自己都好鍾意既學校,如果入到對佢來講都算雙贏

甲部
灣仔區B1A女仔乙1真光,乙2聖鄧既話,之後點填都無所謂,反正一定入頭二。

鐘意女校,咁就BPS、MSS、SPSS之後先填真光,然後再度填TSK,跟住何東。之後點填都無所謂。用以前既經驗,最差都係真光。如果假設今年競爭大咗,都係去TSK。即使競爭人數再多啲,點都唔會差過何東。
‹ 上一主題|下一主題