用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 灣仔區b2a學生想執雞入band1 中學有冇機會(跨區亦可) ...
go

灣仔區b2a學生想執雞入band1 中學有冇機會(跨區亦可) [複製鏈接]

朋友求救:灣仔區 b2a學生,老師話全港計有機會變band1,家住美孚,若只想入band1中學,不理區域(大西北除外),甲一同乙一有咩選擇可偷雞入到?有勞各位賜教,謝謝。
   1    0    0    1

pcy307 發表於 18-4-13 19:03
朋友求救:灣仔區 b2a學生,老師話全港計有機會變band1,家住美孚,若只想入band1中學,不理區域(大西北除 ...

男或女? B2A要去搏B1英中,讀非直聯小吧~~~

mcl203 發表於 18-4-13 19:07
男或女? B2A要去搏B1英中,讀非直聯小吧~~~

男仔啊!

elbar    發表於 18-4-13 22:40

pcy307 發表於 18-4-13 19:17
男仔啊!

B2,試下考慮聖鄧或港華,港華搏佢D直屬位有剩,和近期負面新聞多,少左人揀,我估乍~~~

朋友求救:灣仔區 b2a學生,老師話全港計有機會變band1,家住美孚,若只想入band1中學,不理區域(大西北除 ...

觀官

灣仔自己應該有 d 位剩?再唔係就油尖旺?

去到呢個階段,搏跨區只得甲1呢個機會,但真係全港B1就仲有可能,否則都係只能放眼灣仔區。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-13 22:21
去到呢個階段,搏跨區只得甲1呢個機會,但真係全港B1就仲有可能,否則都係只能放眼灣仔區。
...

假如真係全港B1,甲一揀沙田之B1C如郭得勝,林漢光,沙官等會唔會大機會入到呢?

pcy307 發表於 18-4-14 00:02
假如真係全港B1,甲一揀沙田之B1C如郭得勝,林漢光,沙官等會唔會大機會入到呢?
...
得幾個位全港B1生抽...自己計下機會率 ~~~

回覆樓主

灣仔已經係頭3最多英中比例的區,如果呢區都抽唔到,其實個隨機number 在其他區都唔使抽啦!

mcl203 發表於 18-4-14 00:52
得幾個位全港B1生抽...自己計下機會率 ~~~

起碼在沙田區B1學生在甲一選呢兩間的係絕無僅有,相對機會不是大些嗎?

elvisBB 發表於 18-4-14 07:59
灣仔已經係頭3最多英中比例的區,如果呢區都抽唔到,其實個隨機number 在其他區都唔使抽啦!
...

問題係要跨區全港計先有可能係B1生,灣仔區Band1學校好似間間都有返咁上下,甲一選返灣仔區學校是否比其區競爭大?(其實灣仔區我唔熟,沙田區就知有唔少B1c中學無咩B1生放甲一。)

pcy307 發表於 18-4-14 08:19
問題係要跨區全港計先有可能係B1生,灣仔區Band1學校好似間間都有返咁上下,甲一選返灣仔區學校是否比其區 ...

全港性既B1生,即係係甲部任何一個區都係B1組別,唔好搞錯,原區和誇區都係B1~~~

mcl203 發表於 18-4-14 09:10
全港性既B1生,即係係甲部任何一個區都係B1組別,唔好搞錯,原區和誇區都係B1~~~
...

正正如此,要執雞就要揾D區有剩餘B1位又屬B1c無人揀甲一先至比較大機會,不是嗎?

pcy307 發表於 18-4-14 10:52
正正如此,要執雞就要揾D區有剩餘B1位又屬B1c無人揀甲一先至比較大機會,不是嗎?
...

甲部全港抽,B1位多唔多係影響極微小~~~

pcy307 發表於 18-4-14 10:52
...
究竟為執雞,定為入心儀學校?
甲部入了,會不會後悔無入乙1先

pcy307 發表於 18-4-14 08:10
起碼在沙田區B1學生在甲一選呢兩間的係絕無僅有,相對機會不是大些嗎?
...

都係靠博!!! 假如隨機号碼前, 係有機嘅。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mcl203 發表於 18-4-14 10:57
甲部全港抽,B1位多唔多係影響極微小~~~

但如果該區band1位充裕,就會出現一啲B1c學校在甲一冇人揀,變相成功機會大增。
說回朋友個案,在灣仔區甲一、乙一放聖鄧是否比港華大機。 那乙二、三還有甚麽提議?若甲一、乙一失敗,是否會中B3中學?

2jkidsfather 發表於 18-4-14 11:29
究竟為執雞,定為入心儀學校?
甲部入了,會不會後悔無入乙1先

本身在該區只屬B2學生,英文幾好,入到英中已滿足,豈能得一想二!

pcy307 發表於 18-4-14 11:35
本身在該區只屬B2學生,英文幾好,入到英中已滿足,豈能得一想二!
Check 下早兩屆師兄大約名次去左邊,是否真的去左B2校。
可搏甲部,但不要太大期望
‹ 上一主題|下一主題