用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 觀塘區band 3男生
go

觀塘區band 3男生

代友問,觀塘區band 3男生,想揀間校風好嘅學校,堅樂,司徒浩,寧波公學,基智,基考,高雷,青松,功樂,以上排位如何?

beanlythebean 發表於 18-4-13 14:26
代友問,觀塘區band 3男生,想揀間校風好嘅學校,堅樂,司徒浩,寧波公學,基智,基考,高雷,青松,功樂, ...

請問有冇人幫手解答?萬分感激!

elbar    發表於 18-4-14 13:18

beanlythebean 發表於 18-4-14 10:06
請問有冇人幫手解答?萬分感激!

想問是Band 3頭、Band 3中,還是Band 3尾?因排位可以好唔同。

你個List 有幾間Band 2 中學,Band 3 生未必入到。

tpmon 發表於 18-4-15 14:52
想問是Band 3頭、Band 3中,還是Band 3尾?因排位可以好唔同。

你個List 有幾間Band 2 中學,Band 3 生未 ...

Band 3 中

基智>司徒浩=寧波公學>堅樂=基考>高雷>青松=功樂

beanlythebean 發表於 18-4-15 21:11
Band 3 中

Band 3 中不用選基孝了,一定入不到。

以下是各Banding 的中學:
- Band 2 尾: 基智、寧波舊校、堅樂、五邑司徒(建議你在這裹最多選二間碰運氣、作第一和第二志願,希望上Band 2中學讀)。
- Band 3頭: 高雷
- Band 3中: 青松、功樂(老實說,兩間在區內都是較壞的學校)

tpmon 發表於 18-4-16 09:17

慕光也是Band 3B, 好似學生操行比青松好

tpmon 發表於 18-4-16 09:17

請問佛教何南金,何明華會督,瑪利諾(彩霞道那一間)評價如何?

beanlythebean 發表於 18-4-17 00:12
請問佛教何南金,何明華會督,瑪利諾(彩霞道那一間)評價如何?

會督和彩霞瑪利諾,我細過在官塘區讀書時,巳是飛仔學校。

以前未開佛何,我不知。

tpmon 發表於 18-4-17 08:31
會督和彩霞瑪利諾,我細過在官塘區讀書時,巳是飛仔學校。

以前未開佛何,我不知。

你應選Band 2尾那些做頭幾個志願先博運氣,最差那些Band 3不用選,不好運氣時自然都派到。

不用在Band 3中和尾學校選擇煩惱。

twotwoshing 發表於 18-4-16 09:02
基智>司徒浩=寧波公學>堅樂=基考>高雷>青松=功樂

其實我都想知功樂校風系米甘差會打架嗎?

tpmon 發表於 18-4-17 08:48
你應選Band 2尾那些做頭幾個志願先博運氣,最差那些Band 3不用選,不好運氣時自然都派到。

不用在Band 3 ...

如果係選b2先,那b2填幾多間?

fion1135112008 發表於 18-4-18 19:48
其實我都想知功樂校風系米甘差會打架嗎?

功樂校風在全官塘不是最差那間,但7年前(2010)有單上報纸夾手指流血欺凌事件?

人講冇用,你最好在一間中學的午飯和放學時間,在附近觀察該中學學生的品行,將會看到很多嘢!

tpmon 發表於 18-4-18 20:57
功樂校風在全官塘不是最差那間,但7年前(2010)有單上報纸夾手指流血欺凌事件?

人講冇用,你最好在一間中 ...

明白,吳該!

fion1135112008 發表於 18-4-18 21:48
明白,吳該!

為什麽不選較功樂好D的寧波舊校和高雷?

tpmon 發表於 18-4-18 23:22
為什麽不選較功樂好D的寧波舊校和高雷?

高雷反而好d?

fion1135112008 發表於 18-4-18 23:32
高雷反而好d?

你去觀看吓D學生先啦,高雷在秀茂坪警署附近,你話D學生夠唔夠擔在學校附近打架?

tpmon 發表於 18-4-18 23:44
你去觀看吓D學生先啦,高雷在秀茂坪警署附近,你話D學生夠唔夠擔在學校附近打架?
...

聽聞學生又真系好似好左d

fion1135112008 發表於 18-4-19 00:02

聽聞學生又真系好似好左d

你的小朋友是Band 3中嗎?

回覆樓主

寧二是b2? 校風好?