用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠心請教有無10-12月細B考小一直私有心儀offer? ...
樓主: rchan1
go

誠心請教有無10-12月細B考小一直私有心儀offer? [複製鏈接]

我女10月B,而家已經高小,考小一時offer唔錯,讀上去成績亦好好。其實細B尤其係女仔,如果屋企有伴讀有栽培,智力、學術唔輸大B,但社交和小肌肉在幼稚園時就差d。記得我女K2時,同班已有個超大B玩杯葛另一個女仔,我女和其他細B仲係蕃薯咁,咪話參與,根本唔知咩事

Cherry7443 發表於 18-4-23 15:01
Repeat (除非K1好細過) 要留意小朋友的自專心,我有想過repeat K2, 但後來留意到女兒的性格,佢絕對接受不 ...
謝謝提醒! 女兒今年將入讀K1, 如果REPEAT我都打算去其他學校REPEAT K1, 再大到K2/K3我都唔考慮REPEAT了, 懂事後怕佢覺得怪怪或者唔開心

Tans 發表於 18-4-24 08:52
我都係WM, 但我幫仔準備考小時,陀緊細女,所以都叫輕鬆。

我放工返到去,都會自己教仔認讀、伴讀、傾計 ...
Thanksss!! Very encouraging :) 我都加油

rchan1 發表於 18-4-24 09:56
謝謝提醒! 女兒今年將入讀K1, 如果REPEAT我都打算去其他學校REPEAT K1, 再大到K2/K3我都唔考慮REPEAT了, 懂 ...
我個k3 repeat,問番佢都冇乜印象,不過若可再選擇一次,我都會揀k1 re

回覆樓主:

我囡轉校repeat k1, 佢吾會太記得以前同學仔,但k1 d野好淺,又要學多次,佢有d覺得無聊, 我唸如果repeat k3揀轉一間學術深,咁冇咁哂時間,考小一同升小學會易過度
‹ 上一主題|下一主題