用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 誠心請教有無10-12月細B考小一直私有心儀offer? ...
go

誠心請教有無10-12月細B考小一直私有心儀offer?

本身讀邊間幼稚園? 可否分享一下有咩offer? 沿途點樣裝備細B?
請指點一下各位細B媽, 謝謝!

回覆樓主

我都想知呀!

rchan1 發表於 18-4-13 10:32
本身讀邊間幼稚園? 可否分享一下有咩offer? 沿途點樣裝備細 ...

回覆樓主:

12月尾超細b讀緊直資p2,幼稚園嗰陣叻嗰堆。因為d野唔深
但係一上小學另一回事,人地個個係大b,超大b ,讀私幼小一d野一早學曬,我地要猛追。 如果當初做大b,一定輕鬆好多。

本身讀邊間幼稚園? 可否分享一下有咩offer? 沿途點樣裝備細 ...

識,不過認識的也是前幾年的,人口未咁多的時候。一個10月細女,讀KV, 入DGJS. 另一個11月細仔,讀Kln Tong HKPS, 入YW. 其實相信每一年也有這樣的case, 不過可能每一屆也不會有很多這類的case. 因為本身要小孩子是聰明、醒目,再加上父母的不少心機和栽培,才會可以突圍成功獲得一線直私offer. 當然,如果你的目標不一定是一線的,其實機會是有的,當然仍要視乎你願意付出多少的時間和心機去栽培小孩子了。

11月尾細B約克幼稚園,今年小二讀私校。上小學後成績中上,除咗手字唔靚其他都ok適應。當年有三個直私offer。有考Starters丶GAPSK和玩朗誦。學校收唔收其實好睇眼緣,但至少要識睇中英文(簡單句子) 同小朋友可以又肯有條理對答先大機會入到第二round。

是不是細B也好,花多點時間伴讀和同小朋友傾計練習問答好有幫助。

limeandcoke 發表於 18-4-20 20:09
11月尾細B約克幼稚園,今年小二讀私校。上小學後成績中上,除咗手字唔靚其他都ok適應。當年有三個直私offer ...

請問你是否報學校York 提供的課外活動,還是出面報?因為我也有類似問題,女兒12月出世,也在這校就讀K1。K1 還可應付,因爲尚算簡單,只係寫仔未夠力,但K2功課深了,課外活動多,唔知可否應付得來。

龍年男細b,考到最心儀一線尾小學。

讀私幼,除學校外,父母有付出心血,這個 offer 得來不易。

有付出未必有回報,無付出就唔好望有回報,考小學係無「奇蹟」。

回覆 esthereddie 的帖子

英文跟得上學校課程,Starters考十一丶二盾不困難,但要滿盾或考movers家長要跟。約克中文偏淺,想銜接小一一定要伴讀認字(或上早慧之類)。寫字反而不用急,除了SFA要筆試,一般懂寫自己中英文名便可。課外活動除非獲奬無數,其實對考一幫助不大,不如按小朋友興趣參加。

LittleButter 發表於 18-4-20 19:43
識,不過認識的也是前幾年的,人口未咁多的時候。一個10月細女,讀KV, 入DGJS. 另一個11月細仔,讀Kln Ton ...

唔好意思,剛見了這post , KV應該只收到9月30號。10月應該要做超大B才可讀KV..

KV 早幾年應該有收過10月後細 B,識人當年細 B 獲 call wait 入 KV,考小一不順利,最後獲一間幾乎係最遲招生的私小取錄。

manmonster 發表於 18-4-20 23:40

KV 早幾年應該有收過10月後細 B,識人當年細 B 獲 call wait 入 KV,考小一不順 ...

應該唔會,早幾年考,張form都係寫明9月出世截。

esthereddie 發表於 18-4-20 23:23
唔好意思,剛見了這post , KV應該只收到9月30號。10月應該要做超大B才可讀KV..
...
因為她是早幾年的KV生,當時是可以的呢。

sala222 發表於 18-4-20 23:58
應該唔會,早幾年考,張form都係寫明9月出世截。
因為她是早幾年的KV畢業生,即是早幾年的K3生,而不是K1呢,當時是可以的呢。

limeandcoke 發表於 18-4-20 20:09
11月尾細B約克幼稚園,今年小二讀私校。上小學後成績中上,除咗手字唔靚其他都ok適應。當年有三個直私offer ...
請問仔定女

回覆樓主

小女龍年11月B,今年考到一間港島應該算一線的女校!
凡事無純對,但除非天資聰穎,媽媽努力不可少!

感謝各位細心回覆!
我係WORKING MAMA, 雖然有心想栽培, 但平日放工之後的時間都有限, 可能真要考慮一下REPEAT做超大了...

回覆樓主

Repeat (除非K1好細過) 要留意小朋友的自專心,我有想過repeat K2, 但後來留意到女兒的性格,佢絕對接受不到!

或者轉校repeat 會易接受d!

rchan1 發表於 18-4-23 12:48
感謝各位細心回覆!
我係WORKING MAMA, 雖然有心想栽培, 但平日放工之後的時間都有限, 可能真要考慮一下REPE ...

我也是wm
七點先返到家呀。
有志者事竟成

rchan1 發表於 18-4-23 12:48
感謝各位細心回覆!
我係WORKING MAMA, 雖然有心想栽培, 但平日放工之後的時間都有限, 可能真要考慮一下REPE ...

我都係WM, 但我幫仔準備考小時,陀緊細女,所以都叫輕鬆。

我放工返到去,都會自己教仔認讀、伴讀、傾計。

仔今年考小一,都有幾好既收穫。

加油,媽媽!