用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 過動寶寶 請問呢度有無ADHD小朋友讀直資小學?
發新帖回覆
go

請問呢度有無ADHD小朋友讀直資小學?

請問功課量和學校適應如何?我小朋友今年k2,都開始報小學喇,就找定資料

回覆樓主

我呢幾日都諗緊呢個問題,身邊朋友都建議讀返津小,話直私無支援。如果有媽媽有經驗,煩請分享,謝謝!

回覆 朱古力小b 的帖子

蔡繼有加補照顧  老師明白 加長 考測試時間。視乎 學生表現  ,有很多也由 醫護看到食藥 不過並不是每個家長也披露情況.

我仔讀IS有輕微ADHD,我覺得最重要是學校和老師對ADHD有認識!直資我了解過的學校大部份都不理的,好現實,一切以校譽行先。識人讀到小三都轉校,學校太多bullies,老師唔識処理,遇到沒愛心的老師,小朋友日日返學都被bullies蝦,的直資小朋友好精好識討好老師,IQ有返甘上下反而玩到個ADHD小朋友謝曬!

licpd 發表於 18-4-26 20:44
我仔讀IS有輕微ADHD,我覺得最重要是學校和老師對ADHD有認識!直資我了解過的學校大部份都不理的,好現實, ...

介唔介意講下去左邊間IS讀?

回覆 licpd 的帖子

我返而覺得有ADHD也 不一定有問題,她們多 不會理其他同學反而 自己學習是 有點要 家長引導。常 有忘記功課及個人物件。有教育處 指定 學生要求有適當accomodations
你需要登錄後才可以回帖 登錄 | 註冊