用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請問那裏可請上門教鋼琴老師?
go

想請問那裏可請上門教鋼琴老師?

阿囡在琴行學鋼琴,每堂上45分鐘,阿囡居然同我講上堂時有break time, 大約10-15分鐘,我問佢break time喺度做咩?佢話傾下計,我呆左,離哂普。

想請問如果請上門教鋼琴老師,45分鐘或一小時市價要多少?n年前,我知可以在百佳的告示板找到鋼老師,依家係點找架?thx

有朋友介紹有口碑好d.

醒目開學勳章 貢獻勳章

要睇學生幾多級,越高級收得越貴

我仔現時6級,約$300一堂
老師係細個上音樂playgroup嘅導師
我見我屋苑會所都有個貼紙仔
另外,可以問朋友介紹
恐龍家

小曳人 發表於 18-4-13 09:23
要睇學生幾多級,越高級收得越貴

我仔現時6級,約$300一堂

請問初級上門幾錢?thx

Yanamami 發表於 18-4-13 09:16
有朋友介紹有口碑好d.

我就是沒有人介紹,有些又不同區

回覆樓主:

你邊區?
我仔初級係$125/30mins

G5,  350/hr

py84ko 發表於 18-4-13 22:28
你邊區?

你的是上門教的嗎?咁我依家咪唔抵,初級$230/45mins, 學左5個月左右,我仲以為琴行會平d,最近我囡仲無程程話我知堂堂都有10分鐘break, 我依家先知,但唔肯定係咪

py84ko 發表於 18-4-13 22:28
你邊區?

住灣仔區,但想去婆婆家學,婆婆在東區

回覆樓主

昨日聽音樂講座,介紹了myelin apps。內有100個以上教琴老師join了,你可以試找找看

kwokbobo 發表於 18-4-12 23:52
阿囡在琴行學鋼琴,每堂上45分鐘,阿囡居然同我講上堂時有break time, 大約10-15分鐘,我問佢break time喺 ...

幾年前係  誠徵老師板 搵。

kwokbobo 發表於 18-4-13 23:57

你的是上門教的嗎?咁我依家咪唔抵,初級$230/45mins, 學左 ...

港島東區琴行價,2級45分中$280

5/6級60分中,$425/$445 ~~~

回覆樓主:

最好問下同學/朋友有冇好老師介紹。

kwokbobo 發表於 18-4-13 23:57

你的是上門教的嗎?咁我依家咪唔抵,初級$230/45mins, 學左 ...

可能你的老師是演奏級呢。
因我小朋友的老師只有8級,是這老師的老師介紹,叫我試下佢啲學生教,我也問過佢也有演奏級level, 收費是$200/30mins, 所以才試佢啲學生教咋。

而老師是可以上門教,也可以到會所租琴房教,租房錢當然學生比。

py84ko 發表於 18-4-15 22:52
可能你的老師是演奏級呢。
因我小朋友的老師只有8級,是這老師的老師介紹,叫我試下佢啲學生教,我也問過 ...

其實我唔知佢幾多級,因是琴行老師,同埋學左4-5個月都仲係學單手,學得有d拖時間

assado 發表於 18-4-14 17:55
最好問下同學/朋友有冇好老師介紹。

問緊,但暫時未找到上門教,有些要去老師屋企學,可惜地點不近我

kwokbobo 發表於 18-4-15 23:45
問緊,但暫時未找到上門教,有些要去老師屋企學,可惜地點不近我

好老師多學生, 未必上門教, 在老師屋企學都好, 專心些。

assado 發表於 18-4-16 13:37
好老師多學生, 未必上門教, 在老師屋企學都好, 專心些。

咁又係,但點地想找近d,最好在屋企樓下,不過唔知邊度找,朋友介紹的又不在同區。我記得很久很久以前,在同村的百佳告示板,可以貼廣告(找學生或找老師都得)

kwokbobo 發表於 18-4-16 14:12
咁又係,但點地想找近d,最好在屋企樓下,不過唔知邊度找,朋友介紹的又不在同區。我記得很久很久以前,在 ...

你試下在自己屋苑找。可能有傳單投信,或者鄰居。

我之前屋苑有幾個音樂學院既年輕人租個單位教不同樂器,初級約$110-130/堂。

係俾外面平好多,因為老師唔駛TRAVEL,學生自己又近,兩得其所。

kwokbobo 發表於 18-4-15 23:43
其實我唔知佢幾多級,因是琴行老師,同埋學左4-5個月都仲係學單手,學得有d拖時間
...

我今日我小朋友學琴,順便問鋼琴老師,佢話學費的話,琴行貴過私人老師。而我小朋友初級,大約學了4個月才開始學雙手彈琴。可惜我識的老師大部份是新界區,所以介紹不到比你。