用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 想請問那裏可請上門教鋼琴老師?
樓主: kwokbobo
go

想請問那裏可請上門教鋼琴老師?

回覆 小曳人 的帖子

你好, 請你考級問題, 原先小囡今年考4級, 但因轉老師問題, 新老師認為太急,所以放棄了, 我希下年8月考,你覺得應該重考4級還是應考5級?  是不是考4級後,就考5級樂理,之後考6級?   

醒目開學勳章 貢獻勳章

happpy 發表於 18-4-26 09:53
回覆 小曳人 的帖子

你好, 請你考級問題, 原先小囡今年考4級, 但因轉老師問題, 新老師認為太急,所以放棄了 ...
唔駛急,一般要用半年準備考級,所以唔好轉喇!
係呀,六級起要有五級樂理,所以可以學定樂理喇!
恐龍家

小曳人 發表於 18-4-26 12:12
唔駛急,一般要用半年準備考級,所以唔好轉喇!
係呀,六級起要有五級樂理,所以可以學定樂理喇!
...
唔係我想轉, 係老師唔教, 但舊老師又開左4級考試歌,新老師又覺得準備不足, 時間不夠,所以今年唔考, 下年如果8月考, 你覺得應該再考4級,定係挑戰5級?

醒目開學勳章 貢獻勳章

happpy 發表於 18-4-26 14:11
唔係我想轉, 係老師唔教, 但舊老師又開左4級考試歌,新老師又覺得準備不足, 時間不夠,所以今年唔考, 下年如 ...
年頭考唔得咩?
其實考琴試,不停練住相同幾首歌好悶架!唔好用年半啦!最好問問老師意見
恐龍家

回覆 小曳人 的帖子

因為我比較担心其他時間考會影響學業, 你知道考之前要練得好勁, 所以我同老師講只想暑假考. 而家佢暫停左考試歌先.

回覆樓主

價錢可以差好遠的,我自己教了十年,在不停地區會有不同價錢,老師有沒有名或資歷也可以差很遠的