用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 真心請教(emoji)請問甲部和乙部有什麼分別? ...
go

真心請教(emoji)請問甲部和乙部有什麼分別? [複製鏈接]

甲部一是否計成績B1嗎?
當甲部一派唔到心儀學校,是否在乙部一填同一間學校派到機會會大些嗎?
   1    0    0    0

moremoremimi 發表於 18-4-12 21:00
當甲部一派唔到心儀學校,是否在乙部一填同一間學校派到機會會大些嗎?
...
甲部係填邊區都得,例如黃大仙區,我甲部可以填上水,灣仔區既學校
有人話,人一生要找到四個人1) 自己2) 深愛你的人3) 你最深愛的人4) 共你過一生的人             在你出世一刻,我一次過找到這四個人

醒目開學勳章 王國長老

moremoremimi 發表於 18-4-12 21:00
...
甲部, 港九新界任何一間中學只要有提供不受限制學位可以填.

不受學校網限制選校手冊 2016/2018

乙部, 只可以填所屬區份既中學

2016/2018  年度中學學位分配中學一覽表

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

我睇完教署viedo, 其實甲部有係用隨機number排先後, 咁自行收咗又點分,唔係好明白?!

bbyuen2010 發表於 18-4-13 09:26
我睇完教署viedo, 其實甲部有係用隨機number排先後, 咁自行收咗又點分,唔係好明白?!
...

如果自行收了,已經不用抽了,但家長都要填甲乙部。

moremoremimi 發表於 18-4-13 09:28
如果自行收了,已經不用抽了,但家長都要填甲乙部。

但我反而唔清楚,甲一和乙一填同一間學校,是否當乙部抽到機會大些抽中嗎?如果甲一和乙一不同學校是否在乙部難中些嗎?

回覆 moremoremimi 的帖子

不會

醒目開學勳章 王國長老

bbyuen2010 發表於 18-4-13 09:26
...
只要自行收左就唔會碌落去大抽獎個 pool
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

醒目開學勳章 王國長老

moremoremimi 發表於 18-4-13 09:33

但我反而唔清楚,甲一和乙一填同一間學校,是否當乙部 ...
噚日快速望過甲部每間提供既位 6-8 個左右, 你隨機 no 靚, 可以甲部入到, 唔靚時去到乙部先入.

除非你甲同乙部都係唔同學校, 否則填同一間學校時你都唔知係甲定乙部抽中囉.

moremoremimi 發表於 18-4-13 09:33

但我反而唔清楚,甲一和乙一填同一間學校,是否當乙部 ...

甲部係睇全港組別+隨機號碼先後
乙部係睇本區組別+隨機號碼先後
甲部得幾個位,甲部機會率當然細過乙部~~~
‹ 上一主題|下一主題