用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 用廣東話定用普通話學中文?
go

用廣東話定用普通話學中文?

小朋友5歲半, 讀緊國際學校, 學校的中文是普通話簡體, 程度非常淺( 沒有分native /non-native stream) , 阿仔只識聽少少, 基本上未能流利表達(我地沒有特別preference 一定要native 程度, 一般基本溝通就可以了) .屋企講廣東話的, 很早期於3,4歲時已經和他讀基礎漢字500, 現時讀早慧, 認字也認得不錯, 但寫字就唔得.  

請教大家, 如果想小朋友持續長遠學習中文達到應用水平, 會建議繼續用廣東話(早慧) 定用普通話(陸陳之類)學中文? 選擇外補中文班的原因是課程比較有系統, 能循序漸進, 如果用普通話,屋企也可以輔助, 沒有問題.

主要考慮是國際學校中文以普通話教授, 如果現在用廣東話學讀及寫, 除了家裡完全沒有語境, 單靠外補+父母不能持續學習. 但如果用普通話學中文, 對於他來說, 基本上是由頭學起, 也不是母語.

想參考大家意見, 謝謝.

I think the arguments for and against 普教中 vs 粵教中 in the local school system also apply to the IS system.

我最大的孩子快7歲半,讀國際學校,學校的中文是普通話簡體,程度非常淺。我們家中講廣東話的,我自己教他認字寫字,進展慢,但不是零進展。

我認為,如果想小朋友持續長遠學習中文達到應用水平,我建議用廣東話,因為家中有語境,我也能夠解釋。時候到了,也要孩子認認真真學普通話。

但不得不承認,語言這回事,天分有一定的影響。我細仔5歲半,學會的字已經比他哥哥多,在學校學到的普通話也會跟我說。但弟弟手力不夠哥哥,未教他寫字住,但今夏他應該可以學的了。

我都建議用廣東話,用回本地中文課文, 因為家中有語境, 而且自己 以前亦讀過,能夠地道的說明。

2jkidsfather    發表於 18-4-12 17:00

屋企講廣東話的,用廣東話學習中文!

回覆樓主:

如果學校好淺,屋企有人有時間教的話,用自己母語去教,效果會最好。出去學唔係唔好,但一星期一兩次,一定無在屋企咁多用。

回覆樓主

會用番母語廣東話教中文,平時日日聽再relate到D字,才有興趣學,加上自己可以教和讀書比佢聽學得快好多。PTH另外學,其實識拼音不難學。

十億人所指的中文, 其實跟我們所學所用的不相同, 跟本是兩個語言。 普教中的家庭, 建議尊重三地三套中文尤如不同語言這一點, 分開家中只教廣東話中文, 留番普教中這一項比説普通話的老師去教。 小孩能夠雙語, 亦絶對可以再向三語發展, 向比我們上一代更好的三語發展, 只系三語培養要更有耐性。

ethanmom2012 發表於 18-4-12 14:41
小朋友5歲半, 讀緊國際學校, 學校的中文是普通話簡體, 程度非常淺( 沒有分native /non-native stream) , 阿 ...
'香港是廣東話語景強的地方,加上你自己都是廣柬話,冇理由唔用廣東話學。
小小提議,如已進1S,可參加多些香港地道小朋友活動或興趣班,避開英話興趣班,也有助學中文。

I have the same case as you! So confuse and really don’t know should I just let him learn mandarin instead. However I feel mandarin and Cantonese is quite different so I keep letting him go 早慧and also havr a mandarin private tutor to teach him mandarin too! I also want to find an outside and well structure mandarin learning center, may I know any recommendation?

prettymama888 發表於 18-4-18 22:22
I have the same case as you! So confuse and really don’t know should I just let him learn mandarin  ...

我們去早慧+國粹

我地而家都係上早慧, 家裡每天會用15-20分鐘讀課文及寫字....只係擔心早慧讀上去小朋友是否能應付?

小朋友現時認中文字都係靠死記, 學過的字因為用唔到, 好容易會忘記點樣讀寫, 又要再溫再背. 有點原地兜圈,來來回回的感覺....

ethanmom2012 發表於 18-4-19 11:40
我地而家都係上早慧, 家裡每天會用15-20分鐘讀課文及寫字....只係擔心早慧讀上去小朋友是否能應付?

小朋 ...

要配合平時多讀中文故事比佢聽,大D自己看,字要平時寫下,否則只靠一星期一堂是不夠。

回覆 ethanmom2012 的帖子

我個仔都係五歲開始讀早慧,因只係認字加每晚有温習,所以一直跟到,但到而家國際學校三年級,早慧已開始跟唔到,因為只認字唔識寫都無咩用。到認到字小運用就又唔記得。學校教國語,心唸不如cut 早慧,only focus in 國語好了。好似早慧每年會愈深,而家開始睇文字,閱讀理解。有時連篇文講乜都唔知題目又唔知所以都困難。始終一星期一次。

回覆 木子兔媽媽 的帖子

請問國粹係點咖?抄寫多?or learn by game and fun?

prettymama888 發表於 18-4-19 22:14

我個仔都係五歲開始讀早慧,因只係認字加每晚有温習,所以一直跟到,但到而家國 ...

你現在早慧那一班?

964000 發表於 18-4-19 22:55
你現在早慧那一班?其實我都稔過如果遲些覺得太深自己又不是咁勤力,好唔好拖慢D兩年讀一級呢?又或者索性 ...

我覺得認都未係最難,最難係寫。如果沒有長期練習真係會荒廢。

私補老師tailor made 又未必咁有課程系統。

prettymama888 發表於 18-4-19 22:14

我個仔都係五歲開始讀早慧,因只係認字加每晚有温習,所以一直跟到,但到而家國 ...

想問grade 3 學到早慧第幾級?是否去到O級會有寫作,起碼會有機會練習下寫字?

ethanmom2012 發表於 18-4-20 00:05
我覺得認都未係最難,最難係寫。如果沒有長期練習真係會荒廢。

私補老師tailor made 又未必咁有課程系統 ...

可以叫老師找一套書及練習跟上去,早慧很少寫字功課?如果認真學要佢定時寫下字不能避免。

回覆樓主:

我上星期係1間普通話學習中心內碰到1個7,8歲的小朋友,佢本身讀哈羅,每星期來中心補2-3次,補左2年,普通話基本溝通沒問題,老師說他讀寫也可以。