用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 用廣東話定用普通話學中文?
樓主: ethanmom2012
go

用廣東話定用普通話學中文? [複製鏈接]

prettymama888 發表於 18-4-19 22:20
回覆 木子兔媽媽 的帖子

請問國粹係點咖?抄寫多?or learn by game and fun?

Learn by fun + 開始有d功課 + 睇能力, 可以淺  + 都可以好深 (因能力而定)

ethanmom2012 發表於 18-4-20 00:13
我上星期係1間普通話學習中心內碰到1個7,8歲的小朋友,佢本身讀哈羅,每星期來中心補2-3次,補左2年,普通 ...

每星期補2/3次加埋做功課應該得㗎,我見過有人日日補tim,睇下有幾多資源(時間金錢)

木子兔媽媽 發表於 18-4-20 00:21
Learn by fun + 開始有d功課 + 睇能力, 可以淺  + 都可以好深 (因能力而定)

國粹是PTH/繁體教?

964000 發表於 18-4-20 00:24
國粹是PTH/繁體教?

Yes

964000 發表於 18-4-20 00:21
每星期補2/3次加埋做功課應該得㗎,我見過有人日日補tim,睇下有幾多資源(時間金錢)
...

咁同樣道理,如果用廣東話學中文,係唔係揾
類似早慧的課程,每星期補2-3次+功課,都可以呢? 理論上更容易,因為廣東話只學認寫,不用學拼音。而看來每星期1次唔足夠。

prettymama888 發表於 18-4-19 22:14
回覆 ethanmom2012 的帖子

我個仔都係五歲開始讀早慧,因只係認字加每晚有温習,所以一直跟到,但到而家國 ...

會唔會每星期2,3次+寫字功課,效果更好?

回覆 964000 的帖子

Private tutor 我都試過,反而感覺外面機構比較有系統,知道佢嘅程度,因應程度升班或重讀。

其實早慧讀到第幾level 係因人而已。但O level 已係睇文寫文,而唔係比你學寫字,練寫字。但早慧好嘅係閱讀理解認讀文章。而唔係國語嘅學拼音。但我都仍然堅持俾佢上,起碼都學下中文啊。

請問邊間普通話學習中心我都有興趣想去試?

多謝大家的分享! 小朋友準備由本地幼稚園升到國際小學, 所以正在找一些比較有系統的中文班 (普通話教學+簡體). 在網上看到陸陳漢語可以讀到IB程度, 但没有看到太多用家評價, 有没有家長可以分享一下?

另外, 看到關於國粹的課程也很感興趣, 但上課地點對我來說真的不太便利. 課程設計及老師都好嗎?

prettymama888 發表於 18-4-20 13:10

請問邊間普通話學習中心我都有興趣想去試?

小北京。

prettymama888 發表於 18-4-20 13:09

其實早慧讀到第幾level 係因人而已。但O level 已係睇文寫文,而唔係比你學寫字 ...

小朋友抗拒嗎? 平日會唔會自己睇中文書?或中文報紙?

eringai 發表於 18-4-20 15:08
多謝大家的分享! 小朋友準備由本地幼稚園升到國際小學, 所以正在找一些比較有系統的中文班 (普通話教學+簡 ...

可以PM我
過來人經驗:
兩文兩語會有d亂,
不過成家人一齊努力
有機會繁簡廣普同local差唔多level
另外,
可以在心儀中文補習學校試一堂作比較

回覆樓主:

講多少少, 其實我哋現在情況係咁:

屋企: oral-廣東話&英文, 讀寫-繁簡中文+英文
學校: oral-英文>普通話, 讀寫-英文>簡中
教會+朋友+ 課外活動: oral-廣東話, 讀寫-繁中
早慧: 廣東話+繁中
國粹: 普通話+繁中

盡量放學後全用香港人生活

剛剛收到一個link, 做香港人真係好

https://youtu.be/qfpRMGo2E_k

希望幫到大家

木子兔媽媽 發表於 18-4-20 20:40
講多少少, 其實我哋現在情況係咁:

屋企: oral-廣東話&英文, 讀寫-繁簡中文+英文

多謝分享!

小朋友唔抗拒中文,但唔會自己攞中文書睇囉。主要揀睇佢自己鐘意嘅英文書Star war =_=過來人感覺: 讀國際學校,except 要補中文其實英文都緊要。因為英文有grammar。我仔講同寫就可以,但grammar and vocab 都要温。 所以都不可忽視。

你有無上過?唔知好無呢?
‹ 上一主題|下一主題