用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 要去學Phonic 嗎?
樓主: 星星的後裔
go

要去學Phonic 嗎?

scgift 發表於 18-8-26 08:56
我識得2個小朋友,學左1年jolly phonics唔識blending,之後轉去RWI又學左一年,繼續都係唔識blending。係連 ...

明白
請問可以pm你朋友嗰位老師比我嗎?
我仔的情況就好少少
佢係聽得明老師講咩
而簡單嘅故事書如Oxford tree phonics佢是可以併到
但到某啲2or 3 consonant blends就有點卻步
我都盡量隔日同佢伴讀
情況都有d改善,但見佢就半推半就咁,完全唔enjoy

我識得2個小朋友,學左1年jolly phonics唔識blending,之後轉去RWI又學左一年,繼續都係唔識blending。係連 ...
好多家長誤解左NET就一定識得教Phonics, 又或者跟NET學會好d,但就冇考慮自己小朋友嘅英文程度。 學Phonics有好多Rules, 如果有地方”kick”住咗, 之後都會跟唔上,只會嘥錢嘥時間。
shamus

可否pm phonic 老師資料?

星星的後裔 發表於 18-5-4 04:53
好奇問,其實rwi 有幾貴?個個都話貴。

平都無用屋企附近無中心教, 要跨區我就唔想。

Rwi我們學開果間交3個月有85折,大約320per lesson! 出面都應該係咁上下,雖然感覺貴,但我仔學2年幾以來都係keep住1對2, 有段時間什至是1對1, 所以我覺得幾抵 ,成效亦好好,肯定併音就好過我,因為伴讀時遇到唔識既,我同佢都嘗試併,但查字典後通常都佢啱

MrBeast 發表於 18-5-3 20:54
just curious, 佢知點解space 的a讀long A ?

space 裏 a_e 讀long a

yannietimb 發表於 18-10-9 22:34
Rwi我們學開果間交3個月有85折,大約320per lesson! 出面都應該係咁上下,雖然感覺貴,但我仔學2年幾以來 ...

咦,我仔都有呢種情況,我都覺得 rwi 好神。所以我覺得佢貴有道理。不過我又覺得唔使太細個開始上rwi,小朋友大啲閱讀能力高啲,理解能力高啲出黎效果仲好。

回覆樓主:

必須學, 省卻不少串字煩惱, 以及提升閱讀能力

回覆 baby7 的帖子

路過一講,佢係被人笑,之後唔肯/敢再講。 轉learning centre未必解決到,讚佢多D比鼓勵可能仲好 :)

yannietimb 發表於 18-10-9 22:34
Rwi我們學開果間交3個月有85折,大約320per lesson! 出面都應該係咁上下,雖然感覺貴,但我仔學2年幾以來 ...

Can I have more information of the centre ? thanks !

simpson.chan 發表於 18-10-24 02:14
回覆 baby7 的帖子

路過一講,佢係被人笑,之後唔肯/敢再講。 轉learning centre未必解決到,讚佢多D比鼓 ...

Hmmm 都可能係呀
佢係一個好怕錯嘅人
咩都係十足把握至講和做
謝謝你的意見