用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 請問叩門有咩要準備
go

請問叩門有咩要準備

除左考好畢業試
系唔係要開始打電話問中學有無叩門?
填定表影定身分證小四至小六成績接?
系唔係派位即日去要叩果幾間中學?
同老公分頭行事?
因為今次會叩幾間擔心唔夠時間
煩請大家指教
萬分謝謝(emoji)

通常大概放榜前打去心仪中学问有無得叩同流程,之後或download定表格,填好連同portfolio、 相片……之类準備好-份份。最好揾到人做司機車你~

Duplicate

Yanamami 發表於 18-4-11 22:42
通常大概放榜前打去心仪中学问有無得叩同流程,之後或download定表格,填好連同portfolio、 相片……之类準 ...

portfolio 系唔叫小朋友自己寫最好?
哲哲寫真 哲哲私相集

mw7183 發表於 18-4-11 22:52

佢整完你都要執。

影印定啲幾 set  成績表,cert 同獎狀; 分好類別 (校內外,獎,學術,音樂,體育,視藝).

定好心儀學校同埋去嘅次序。可以嘅問定叩門時間同埋download 搵定佢啲 form。無嘅都去其他學校搵啲 sample form 填好,到時搬字過紙都快啲。

mw7183 發表於 18-4-11 22:36
除左考好畢業試
系唔係要開始打電話問中學有無叩門?
填定表影定身分證小四至小六成績接?
叩門係幾時開始? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2785763&fromuid=1539350

小時了了 發表於 18-4-11 23:09
叩門係幾時開始? https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=2785763&fromuid=1539350

...

謝謝你
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆 Chowying 的帖子

Thanks for your sharing.

回覆樓主:

check 定叩門deadline..
抄定sample form 到時照抄
帶定文具, 相片,萬字夾,釘書機。
有啲學校會即場面試,可以預先問定學校,可以同老公分開行事。

自己拎定叉電器,預備定朋友揸車。

祝你不用叩門,叩門真是永世難忘……

熊大 發表於 18-4-12 00:27

請問如果已經自行兩間學校,已交過資料,還要重新寫表格,成績表,獎項證明嗎?

彭書瑩 發表於 18-4-12 00:41
請問如果已經自行兩間學校,已交過資料,還要重新寫表格,成績表,獎項證明嗎?
...

我有交,因為佢無話唔洗交!
佢form 會問你,自行有冇填過佢。

熊大 發表於 18-4-12 00:27

謝謝你
不過叩既機會好大
謝謝你地無私既分享
哲哲寫真 哲哲私相集

回覆 mw7183 的帖子

咁快話叩既機會好大? 比d信心, 雖然我都冇乜信心, 老公昨晚已問我, 叩門路線, 叩邊幾間? 平時佢都冇問升中既野, 突然問我依d

mw7183 發表於 18-4-11 22:52
當年叫小朋友自己寫自我介紹,準備萬一叩門可以用。

...
無論自行係唔係已經交過資料,最好都係要重新交資料。

王家爸爸 發表於 18-4-12 09:09
當年叫小朋友自己寫自我介紹,準備萬一叩門可以用。

系唔係最好英文版?
哲哲寫真 哲哲私相集

醒目開學勳章 王國長老

...
自行時學校應該有張收據畀返你.

當年我整資料時就影埋張收據副本, 放係申請表後面, 等學校知道自行時個編號, 方便佢地搵返出黎同參考面試記錄.

成績表同獎項證明我全部都交晒, 因為有部份係自行時無既, 係之後公開賽既資料黎, 當係更新返學校, 但新加個堆會 highlight 左, 等學校唔使再對過.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

回覆樓主:

準備篇:
派位前一個月影定張四四正正既學生相(最少一打)或用返學校果d,印定6/7份獎狀証書,記得影埋兒童身份證同出世紙,多個self address envelopes(可貼定郵票,但都要準備多d叩門當日用)

一星期前日日睇定叩門學校校網有冇叩門form及資料可以填定/睇定。冇既就打電話去問。

list哂學校地址/電話,同叩門派表/收表日子時間(留意學校lunch time)及重要事項。

如果同老公分頭行事就記得執定兩set文儀用品,Glue/多支擦得甩原子筆(我覺得方便過用塗改帶)....等。

準備水,小量乾糧同香口膠,同現金(搭的士用)。

派位當日:
一早返學校,拎咗派位紙立即上校務處影印多張,同攞reference letters (如有)。

我地先叩小學附近既中學,由於一般學校9點派表及收表,我地食埋個早餐先同老公分開排隊交表/攞籌,要留意叩門學校是否即時interview及正本文件是否即時check(某d學校只係放drop box)。當日小朋友及所有正本文件跟我,期間同老公保持聯絡,再會合去他區叩門。

b3410    發表於 18-4-12 12:38

回覆樓主:

記得list out哂小朋友的個人同獎狀資料,以便即時填表時抄寫