用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs LS vs St Jo
樓主: Ashley0605
go

SPC vs LS vs St Jo  

Pauline_CC 發表於 18-4-12 13:00
回覆 artroboy 的帖子

如果不計地區, 甘學術QC 同LSC有怎比較?

我晨禁早俾晒link出黎,有禁多间—齐比啦:
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3586543&extra=&highlight=SPC&page=20

Soundervolt 發表於 18-4-12 14:08
就算兩間軒小係聯繫學校,唔係B1成績都唔使諗,但SJC、LSC就要收埋某比例直屬小學嘅B2學生。
...
想問下聯繫同直屬的分別是不是前者沒有固定學位比小學? 即假設一個極端CASE如兩間軒小一個BAND 1生都冇, 咁QC是不是可以一個軒小生都唔收?

Soundervolt 發表於 18-4-12 14:08

就算兩間軒小係聯繫學校,唔係B1成績都唔使諗QC會收, ...
SJC 和 LSC 更會有靠運動叩門入的B3生

Yanamami 發表於 18-4-12 14:09
你係#381楼都話过SJ仔既中文唔得……
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3586543 ...
我記得有個post 話LSC  轉咗校長, 整體中文提升咗。要男校文科有過人成績增長好難,可見老師們放咗好多心機係呢科死亡之卷身上。
Sjc 同spc 始終未能係呢科有突出表現,如果家長不考慮不向外升學,始終要向現實低頭,要搞好科中文。

NeoMom 發表於 18-4-12 14:12
想問下聯繫同直屬的分別是不是前者沒有固定學位比小學? 即假設一個極端CASE如兩間軒小一個BAND 1生都冇, 咁 ...
聯繫同直屬主要分別, 在於保留學額既多少.

QC留俾軒小學額有變, 係因為QC既聯繫位分咗俾幾間小學, 位處於兩個不同既校網, 所以會出現某年A區多咗1/2個位, 某年B區多咗1/2個位

如果直屬小學都係分別位於兩個校網, 一樣會有相同情況. 不過暫時好似沒有中學既直屬小學係位於兩個不同校網

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

artroboy 發表於 18-4-12 14:15
我記得有個post 話LSC  轉咗校長, 整體中文提升咗。要男校文科有過人成績增長好難,可見老師們放咗好多心機 ...
朋友仔仔讀DBS,因為考DSE,中文科一定要外補。其他科目唔使最後入MED

IYY    發表於 18-4-12 14:51

NeoMom 發表於 18-4-12 14:12
想問下聯繫同直屬的分別是不是前者沒有固定學位比小學? 即假設一個極端CASE如兩間軒小一個BAND 1生都冇, 咁 ...

QC有三間聯繫小學,兩軒同愛官,但QC只得16個位俾三間小學分配,換言之若果三間小學嘅男生最top16名成績都係B2成績一様會被取錄,但咁嘅情況只有好微同十分之微。

NeoMom 發表於 18-4-12 13:51
點會呀, 就講英文, 2015-2017 >5, LSC: 63%, 60%, 63%. SJC: 52%, 25%, 53%. ELECTIVES LSC仲比SJC強好多
...
SJC校網寫得好清楚, 過去3年英文5+, 係: 52.4%, 52.1%, 52.9%

LS校務報告顯示既比例同你講既差不多

其實, 首3屆DSE中, LSC的確不如SJC, 但近年已後來居上

2013同2014年DSE 英文5+:
LSC: 59%, 46%, SJC: 64.3%, 62.7%
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

artroboy 發表於 18-4-12 14:15
我記得有個post 話LSC  轉咗校長, 整體中文提升咗。要男校文科有過人成績增長好難,可見老師們放咗好多心機 ...

身為華人最有價值係懂得兩文三語,朋友個女喺UC Berkeley畢業,喺當地工作都因為佢懂得中文,做華人市場,如果唔係咁嘅原因,公司已經請咗同聲同氣嘅當地人。

hkpapa852 發表於 18-4-12 14:28
SJC校網寫得好清楚, 過去3年英文5+, 係: 52.4%, 52.1%, 52.9%

LS校務報告顯示既比例同你講既差不多
所以我咪話LSC穩步上揚而SJC有下跌趨勢, 此外, 從成績走勢睇到LSC係進取同埋學校管理層應對得根快, 兩三年就番到身, 唔洗靠什麼親生仔云云

Soundervolt 發表於 18-4-12 14:32
身為華人最有價值係懂得兩文三語,朋友個女喺UC Berkeley畢業,喺當地工作都因為佢懂得中文,做華人市場, ...
要英、數好,男校好易,但中文普遍男女校行先。

其實現今某d家長(不是說EK呢批),還以唔學普通話、中文不靈光而沾沾自喜,其實好短視。

artroboy 發表於 18-4-12 14:40
要英、數好,男校好易,但中文普遍男女校行先。

其實現今某d家長(不是說EK呢批),還以唔學普通話、中文 ...
學好中文不等同只望神州,而係大勢所趨

flyda    發表於 18-4-13 08:19

Ashley0605 發表於 18-4-11 18:14
幫朋友問,SPC vs LS vs St Jo 應該點排同選呢?

樓主

我假設男孩已自行面試 LS & SJC, 及有 SPC offer:

有 LS second in Band 1 男生 : LS

沒有 LS second in : 揸 SPC, 7月扣 SJC

王家爸爸 發表於 18-4-12 13:54
個池細咗,假設B1比例同收生都不變,咁一定係多收咗B2學生。未來DSE成績走勢就好難講,過去幾年都有唔少勁 ...

經濟情況好,唔係會多學生放洋咩?~~~

hkpapa852 發表於 18-4-12 14:21
聯繫同直屬主要分別, 在於保留學額既多少.

QC留俾軒小學額有變, 係因為QC既聯繫位分咗俾幾間小學, 位處於 ...

中學既直屬小學位於不同校網,聖羅撤,高主教,聖約瑟,聖心~~~

b3410 發表於 18-4-11 22:58
點解st Jo >LS ?
點解 st Jo 唔係> LS ?

Yanamami 發表於 18-4-12 14:09
你係#381楼都話过SJ仔既中文唔得……
https://www.edu-kingdom.com/forum.php?mod=viewthread&tid=3586543 ...
SJ仔既中文唔得係同B1女校、QC、B1男女校等做比較;如果同大部分男校比較,其實又唔太差。