用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 SPC vs LS vs St Jo
樓主: Ashley0605
go

SPC vs LS vs St Jo  

mcl203 發表於 18-4-13 16:28

我反為未見過, SPC Vs SPCS, MCS Vs LS, BPS Vs QC, MSS ...
如果灰復舊制就有可能

王家爸爸 發表於 18-4-13 15:54
現實係港同比SPC易入,過去幾年都係有港同收SPC唔收,未見過SPC收港同唔收。 ...

今年不同了。。港同主收band 1a and b..我仔就係spc 有offer港同冇。。

王家爸爸 發表於 18-4-13 16:11
其他區我唔知道,港島區一直都唔少人報呢兩間學校來試自己係唔係B1學生。但係2015、2016年,見過幾個B2生報 ...

其實今年yw也不只是band 1c會簽。。第1 round收的是成績band 1a,而且也有1a會簽。。

cmchang0927 發表於 18-4-13 16:57
今年不同了。。港同主收band 1a and b..我仔就係spc 有offer港同冇。。

上年都有spc 收咗,港同3rd in 完無消息。
港同無消息等同waiting list 。

其實會唔會大家要既學生類型唔同?

醒目開學勳章

你仔又話b2嘅,spc都收?

醒目開學勳章

artroboy 發表於 18-4-13 17:59
其實會唔會大家要既學生類型唔同?
我覺得係

artroboy    發表於 18-4-13 18:25

bobbob 發表於 18-4-13 18:13
你仔又話b2嘅,spc都收?

佢唔係band 2...係band 1b左右。。band 2那個是仔的同學

artroboy 發表於 18-4-13 17:59
上年都有spc 收咗,港同3rd in 完無消息。
港同無消息等同waiting list 。

有可能係。。但成績似乎要求比往年也高

王家爸爸 發表於 18-4-13 15:54
現實係港同比SPC易入,過去幾年都係有港同收SPC唔收,未見過SPC收港同唔收。 ...
但係我們上年,就是有B1A同学仔港同唔收,SPC收喎

醒目開學勳章

cmchang0927 發表於 18-4-13 18:23

佢唔係band 2...係band 1b左右。。band 2那個是仔的同 ...
我都覺得奇怪spc點會收b2,甚至b1c,尤其係今年起

cmchang0927 發表於 18-4-13 12:50
好多人選中ㄧ諗法還留在六年前。。因為選小ㄧ時聽人講spc小學ok中學只有band 1c or 2a但要比學費,所以ㄧ ...

6年前考小一時的確有此情況,所以見SPC近年不斷進步中都好開心。不過SPC始終百年名校,當初小學部收我仔時,最開心係公公婆婆同爺爺嫲嫲,因係佢地印象中SPC係好出名既學校,當時我同佢地講近年成績跌左,佢地仲覺得我唔識野

sytw 發表於 18-4-13 19:44
6年前考小一時的確有此情況,所以見SPC近年不斷進步中都好開心。不過SPC始終百年名校,當初小學部收我仔時 ...

我D朋友話睇開d 5x 6x的醫生好多spc畢業的

artroboy 發表於 18-4-13 12:37
不進則退,名牌都有沒落既時候(YW HK)。一係狠狠地改革(LSC).

YW HK?
你是指WYHK?

papapabababa81 發表於 18-4-13 22:05
YW HK?
你是指WYHK?
寫錯,改返

cmchang0927 發表於 18-4-13 22:01
我D朋友話睇開d 5x 6x的醫生好多spc畢業的

以前的確人材輩出,好多名人舊生

醒目開學勳章 貢獻勳章

我識成績好又想讀男女校嘅,都target 港同
so far,未聽過身邊有朋友target SPC

其實,market唔同,點比較??
女仔都報唔到男校

恐龍家

可能升中人數多咗,競爭情況好唔同。

papapabababa81 發表於 18-4-13 22:05
YW HK?
你是指WYHK?
WYHK既降LEVEL,都係一個影響因素,少咗選擇。

TLHE 發表於 18-4-13 19:14
但係我們上年,就是有B1A同学仔港同唔收,SPC收喎
第一輪面試唔得?因為第二輪面試其實係同家長解釋學校既好處、政策等,似係增加家長對學校既信心(起碼三年前係咁)。