用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 幼教雜談 小朋友番學日日喊有咩辦法
go

小朋友番學日日喊有咩辦法 [複製鏈接]

小朋友番學日日喊有咩辦法,
好煩, 日日都喊到劏豬咁..
   1    0    0    0

回覆 Florence4Leung 的帖子

入到學校/上堂有冇喊?咩原因喊? 早起身?

是插班嗎? 返左學幾耐?

回覆 ada_fung 的帖子

無原因地喊, 喊住上校車, 話要番屋企, 日日如是,
老師話上到校車, 佢喊一陣會收聲, 番到學校就;乜事都無..
佢喊住答老師, 答得有文有路, 老師話你再喊就唔好番學,
佢會話" 唔好, 我要番學",
所以都唔知佢喊乜,
好似番學喊係習慣
好煩..

Florence4Leung 發表於 18-4-12 14:05

無原因地喊, 喊住上校車, 話要番屋企, 日日如是,

有冇表示唔捨得你?

如果佢忍到唔喊,比佢上車食粒糖得唔得?或者比手上帶住一件玩具,攞/玩到上校車又得唔得?

同校車站其他小朋友,有冇偈傾?tum佢一齊玩,令佢唔記得喊得唔得?

樣樣試下睇佢咩心理。
或者你直情無視佢喊,唔好叫佢「唔喊」,當冇野咁拖住佢,同佢傾偈。

我估佢係唔捨得我地, 我同佢講BYEBYE, 佢話媽咪唔好BYEBYE , SAY HELLO 啦

Florence4Leung 發表於 18-4-12 18:00

我估佢係唔捨得我地, 我同佢講BYEBYE, 佢話媽咪唔好BYEBYE , SAY HELLO 啦

都係試下用讚,鼓勵,獎勵吧。
唔喊,會比讚。
上車前大力擁抱十秒,之後就要收拾心情留學。

樣樣試下

我個仔都係咁 , 我同老公自己送佢 , 就一定爆喊 , 姐姐送佢就好地地, 仲識同姐姐講  BYE BYE...!!
不過 , 我常常都會同我個仔洗腦 , 日日同佢講 , 今日要返學 , 返學唔好喊得唔得 , 如果你唔喊咁你就好叻仔啦~~
每日都講 , 仲要講 N 次囉...!!

回覆 chriskaan 的帖子

我都講, 日日講, 講幾百次....佢好堅定同我講, 媽咪我下次唔喊啦..
我做得到!
但結果.......一樣.
我鬧又鬧過...TUM 又TUM過, 讚又讚過..都無效..
我放棄 啦..由佢喊,
我深信有朝一日佢會唔喊..

可以試下同仔仔講: 放學搭校車返黎就會見到媽咪企係到等你, 接你返屋企, 唔好同佢講拜拜, 講"等陣/放學見"

同埋唔好叫佢"唔好喊", 話佢知媽媽見到你喊, 你要喊可以喊小小/一陣, 唔好太耐因為喊完會好攰...
我囡返學冇問題但帶佢去CENTER上英文班佢會喊, 我會叫佢喊就喊一陣, 喊得小過上次就OK~, 整下整下都唔會喊LU~~

加油

回覆 kin0202 的帖子

多謝你..我會試下..
我帶佢去MINI MIND 學英文, 喊到收唔到聲..
我都無晒佢辦法

‹ 上一主題|下一主題