用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科問題
go

中四選科問題  

中國歷史科是不是沒有出路?

揀科係揀科有利自己取高分,而唔係以前咁睇下有冇出路先揀,好多家長都誤會出路問題而阻礙小朋友揀科,除大學某D科要睇下你有冇選修之外,大部份都係計best 5/6,冇去大學info day睇過?我女中三上學期已去晒大部份大學睇下自己想讀果科有冇要求額外要修咩科,問下d學生會有咩出路,同有冇interview等等

多謝寶貴意見

囡囡最高分的三科 : 地理, (中國歷史 & 經濟 只能二選一)
地理 & 中國歷史老師話應該無問題,可以話入梗
而經濟有很多同學爭, 經濟看來好像出路比較多
令囡囡十五十六是因為師姐師兄過往經濟DSE成績百份之一百達四級或以上, 而中國歷史只有孝獲兩級

所以想看看大家寶貴意見

回覆 yamyau 的帖子

Econ 係同樣「冇出路」,意思即係讀、唔讀都冇問題。就係話你只要夠分入大學 Econ 課程,你有冇讀過 Econ 都冇問題。外國升學都冇要求 Econ,只要求數學。Econ 合格容易高分難,差 5 %都可以係 2-3 個 grade 嘅差別,例如有一屆 95% 有 5**, 92% 係 5*,89% 已經係 5。
中史 100% 2 或以上,咁有幾多 % 嘅人係 5 或以上?按描述,學校應該係得 2 科,冇得 drop 科,唔排除有 d 成績差嘅同學冇選擇又冇得 drop 導致中史個 range 大。

DSE 選課當然要有能力行先(能攞高分),再而有興趣。你無論最後讀 Econ 定中史,都唔會影響到女女將來 JUPAS 嘅選擇多樣性(反正都係冇 Science 科讀,亦冇任何文科商科係要求有數理科,會計、計量金融學呢 d 咁需要計算嘅科目都冇要求同學要讀 BAFS、M1 M2)。

既然你話女女有讀過經濟,佢應該清楚自己喜歡邊一科。女女數學好嗎?第一年嘅 Econ 課程都係背書,容易高分,但係到中五就開始非常多抽象概念同數學邏輯,數學成績冇返咁上下去讀會好辛苦。

1998Ruby1998 發表於 18-4-11 20:16

Econ 係同樣「冇出路」,意思即係讀、唔讀都冇問題。就係話你只要夠分入大學 Econ 課 ...

有冇水泡科?

回覆 BK999 的帖子

水泡呢 d 人人定義唔同 wor,我同學當 ICT、History、BAFS 係水泡(對我黎講係惡夢),我覺得地理同 Econ 係水泡。不過的確好多人係認同 ICT、Econ 保 3、保 4 不難,其他難說。

yamyau 發表於 18-4-11 12:46
多謝寶貴意見

囡囡最高分的三科 : 地理, (中國歷史 & 經濟 只能二選一)
多唔多人爭對選科無關係, 我建議選經濟.

回覆 1998Ruby1998 的帖子

謝謝寶貴資料

中史 100% 2 或以上,咁有幾多 % 嘅人係 5 或以上?學校網頁沒有提供資料, 相信是低過全港水平, 稍後家長會問問

按描述,學校應該係得 2 科  

DSE 選課當然要有能力行先(能攞高分),再而有興趣。你無論最後讀 Econ 定中史,都唔會影響到女女將來 JUPAS 嘅選擇多樣性(反正都係冇 Science 科讀,亦冇任何文科商科係要求有數理科,會計、計量金融學呢 d 咁需要計算嘅科目都冇要求同學要讀 BAFS、M1 M2)。
地理, 中史, 經濟都有能力及興趣

既然你話女女有讀過經濟,佢應該清楚自己喜歡邊一科。女女數學好嗎?第一年嘅 Econ 課程都係背書,容易高分,但係到中五就開始非常多抽象概念同數學邏輯,數學成績冇返咁上下去讀會好辛苦。
今年好辛苦呀! 要讀晒文理科全部科目
中英文科目是中上成績, 數理科成績只係合格, 咁睇讀中史穩鎮

數學咁唔穩陣就讀返中史科好 d,我地學校做選修科簡介老師講過,數學冇 70 分以上唔好考慮 Econ 同 BAFS,最好有 80 分先去考慮。結果係真,好多數學唔掂嘅人都讀到死下死下。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

收到晒, 完全理解

1998Ruby1998 發表於 18-4-12 14:04

數學咁唔穩陣就讀返中史科好 d,我地學校做選修科簡介老師講過,數學冇 70 分以上唔好 ...

Bafs 如讀marketing 都需數?

我U有讀econ business marketing etc. 感覺只econ 同stat 要數,吾知而家dse level 的会吾同要求?

回覆 HaYi 的帖子

我都係睇 JUPAS 網頁,的確依家香港嘅大學連 Econ 都唔需要你讀 M1、M2、Econ 先可以入讀,只係理科先有 programme requirement。外國的話,多數都係要求 Maths,其次頂多係 M1 M2,Econ 同 BAFS/Accounting 都隻字不提,可以話係讀唔讀都冇問題。
BAFS 有兩種嘛,一個係 management pathway,一個係 accounting pathway。多數 Band 1 學校都只會 offer accounting pathway(最深可以學到 Year 2 上學期嘅某些 modules,而我亦真係可以做到 d paper),management pathway 都有少少 accounting 但係相對計少好多。結果又真係好似老師咁講,數學長期高分嘅同學 BAFS 同 Econ 都魚魚得水,一點即通,臨考試操兩版 past paper 就至少考到個 5。數學坐過山車嘅同學要日日操練,都未必有 5。我最記得我同另一個同學留校操 Econ 同 BAFS,班上幾個數學好叻嘅同學行埋黎問:「洗唔洗做咁多啊?我都係考試前兩天做上年份 past paper 就去考。」

請問4+3選科,M1,M2算一科嗎?如果主科外,選修科中有一水泡科會吾會讀得無呁辛苦?明天選科講座,想了解多一些再聽..

1998Ruby1998 發表於 18-4-12 21:14
回覆 HaYi 的帖子

我都係睇 JUPAS 網頁,的確依家香港嘅大學連 Econ 都唔需要你讀 M1、M2、Econ 先可以入 ...
明白. 多謝update.   我一直覺得阿仔數一般, 第日M1M2唔會選, BAFS 中會選marketing (唔知到時有冇) + Econ or Geog / or Phy/Chem/Bio (睇讀成點) + ITC  .
如果DSE Econ 都要數強 (M1/M2 level) 的就真係未必得, 要考慮其它.  大學佢十成九都唔會主修Econ, 始終Econ 對應的出路主要是分析, 數一定需要有好能力同有興趣.  不過見朋友仔英國大學好多理科都要選修econ 為其中一個module. 早識都有用.

等我去找下DSE 的 BAFS / ECON 望下先.

^曾小姐^ 發表於 18-4-11 12:01
揀科係揀科有利自己取高分,而唔係以前咁睇下有冇出路先揀,好多家長都誤會出路問題而阻礙小朋友揀科,除大學 ...

你女好進取, 我女仲係 hea 緊, 乜都話時旦, 日日掛全打機。

dorchiu 發表於 18-4-15 20:01
你女好進取, 我女仲係 hea 緊, 乜都話時旦, 日日掛全打機。

我個就係乜科都唔想讀,所以咪去睇下有冇要求佢要讀,加上學校俾晒所有大專/大學info day資料,佢哋當去街咁約埋同學一齊去

回覆樓主:

樓主,你個女中三唔駛讀果幾科?

^曾小姐^ 發表於 18-4-15 21:01
樓主,你個女中三唔駛讀果幾科?我女都係中三,讀咗成個學期,決定讀chem , econ, 但bafs老師係咁叫佢讀, ...

曾小姐,
因妳好多有用的資料我仔終於轉左注冊左妳女的學校.

請問你女F3試讀BAFS account , 師資同成績都好好.  但你知唔知有多唔多同學讀BAFS 的marketing stream ?

因為我以我自己以前A level / U讀過Business / marketing / accounting 我自己對accounting 是冇咩喜好.   雖然哩科A-level 成績唔錯且U都有再讀過, 但真的冇興趣, 感覺拉牛上樹. Marketing 就唔同, 我好喜歡case studies /promotion  哩些,  覺得好有發揮.  估計 阿仔好大機會之後會選BAFS 都只會選Marketing.  唔知學校在此個stream 的收生及成績如何呢? 你女唔會考慮選marketing stream ?  

另外老師說冇人取5**, 有冇咩特別原因? 我自己A-level 同U都有讀, 當時Alevel 的同U的year 1 基本上是重疊,   我冇讀A-math 但依稀附記得呢2年的Econ 成績又唔係太關數時. 我仍可以取得唔錯的grade.  係之後多數計才難取高分. 況且你校數都強, 對Econ 唔知會唔會有正面的影響?   

HaYi 發表於 18-4-15 21:47
曾小姐,
因妳好多有用的資料我仔終於轉左注冊左妳女的學校.

學校只開accounting,可能老師關係,我女果班有成半班人會讀,其他班就得一兩個揀。至於econ呢科一向易讀難攞高分

ydoris 發表於 18-4-13 08:47
請問4+3選科,M1,M2算一科嗎?如果主科外,選修科中有一水泡科會吾會讀得無呁辛苦?明天選科講座,想了解多一些 ...
M1算一科,M2算另一科。
選修科中有一水泡科會吾會讀得無呁辛苦?----------> 咁不如 4C+2X