用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科問題
樓主: yamyau
go

中四選科問題   [複製鏈接]

http://std.stheadline.com/daily/ ... 777535&target=2

回覆 HaYi 的帖子

是的,其實2科都吾討好.無天份既去畫畫和吾鐘意學電腦既去寫程式,一樣咁可悲.既然係3X既,我都無所謂.反正我都可以幫下佢..

ydoris 發表於 18-4-16 14:16
回覆 HaYi 的帖子

是的,其實2科都吾討好.無天份既去畫畫和吾鐘意學電腦既去寫程式,一樣咁可悲.既然係3X既, ...
上次我同仔去人openday, 去左一間直資, 同VA學生傾下, 見佢地展出的畫作同一些multi media set up作品, 佢地說仲有校本評核, 睇落都幾花時間. 你女其它2個elective 選咩, 怕唔怕佢鐘情VA花好多時間在此3rd elective ?

HaYi 發表於 18-4-16 10:45
OMG, 希望過幾年BAFS 會開埋marketing...
請問邊度可以睇到BAFS 有marketing? 因為以我所知有  accounting  和 management.

thx!

其實係一家四口子

回覆 HaYi 的帖子

吾怕既,佢畫到我成間屋花晒,牆啦,桌面啦,門啦,,櫃桶邊啦,鏡啦,書啦.擦膠啦,筆啦.有面積既野,不計大小都俾佢畫花晒...畫得鬼咁快,係有天份既.屋企D畫筆多到周圍都係.將呢D時間計返入學科度做功課,仲慳左時間TIM.

HaYi    發表於 18-4-16 15:26
小時了了    發表於 18-4-16 15:13

ydoris 發表於 18-4-16 12:30
回覆 2jkidsfather 的帖子

我吾太清楚將來既世界點走,但是要係ART方面有成就,係大學開始未遲,我個人感覺中 ...
Add oil!

一家三口 發表於 18-4-16 15:02
請問邊度可以睇到BAFS 有marketing? 因為以我所知有  accounting  和 management.
he Elective Part 有兩個 Module, 2選1:
Accounting Module:
2(a) Financial Accounting
2(b) Cost Accounting

Business Management Module:
3(a) Financial Management
3(b) Human Resources Management
3(c) Marketing Management  **

HaYi 發表於 18-4-16 15:36
he Elective Part 有兩個 Module, 2選1:
Accounting Module:
2(a) Financial Accounting

明白。
其實係一家四口子

LingChiBaBa 發表於 18-4-16 13:58
唔好話請教,大家分享下。其實每一科都有難讀之處,因人而異。
Phy 易唔易同數學能力有關,Phy計咁多數同 ...

你既經驗係好好既分享,我仔目前冇十分明顯既偏科傾向,但知道佢絕對冇乜數理天份(見到題目諗都唔曬諗,就識做個種天份),中三實在睇唔出佢係文科人或理科人,又見過人高中讀錯科,要兜兜轉轉先入到大學,我先咁頭痛。

有得揀我想佢讀理科多啲,先唔講升大學,平時生活中都實用啲。

你大女好利害最差既科都5,你安樂曬!!佢中三數學咩分呢?

October. 發表於 18-4-16 20:00
你既經驗係好好既分享,我仔目前冇十分明顯既偏科傾向,但知道佢絕對冇乜數理天份(見到題目諗都唔曬諗, ...

仔仔有無嘗試搞好科數?

我細女嘅經驗。佢原本係一個無乜鬥心嘅人,成績去到安全網就算,靠直屬Band2升中,中一成績全部合格,都係5X-6X分,好似你仔咁,都無偏向邊科。F2同佢去大學info day,咁佢好明顯知道自己唔要D乜,決定揀理科。於是的起心肝,F2下學期由數學做起,預習/exercise/past paper不停,F3數學分數可保持8X/90分,F3開始追Phy/Chem,而家F4 選修科Phy/Chem/M2,選修科成績可以拍得住D Band1同學。

大女數學成績一般也有9X分。佢係理科人,吹水唔叻,最怕LS。

LingChiBaBa 發表於 18-4-16 22:00
仔仔有無嘗試搞好科數?

我細女嘅經驗。佢原本係一個無乜鬥心嘅人,成績去到安全網做算,靠直屬Band2升中 ...
冇,冇補習冇做補充練習,一早叫佢去補下數提升下成績,但叫佢唔郁,一路8X,未試過9X, 佢學校數最好果浸係9X, 我叫佢做多啲練習,佢就反駁我:我依家好差咩?科科都要高分,冇敌啦。
你女超勤力。女仔真係勤力啲。

理科來講,我仔暫時就Phy就好,唔揀來讀又好似有啲唔合理。

October. 發表於 18-4-16 23:22
冇,冇補習冇做補充練習,一早叫佢去補下數提升下成績,但叫佢唔郁,一路8X,未試過9X, 佢學校數最好果浸係 ...

其實係架,佢地衹係覺得父母無止境咁push佢地,所以我同2個女定好大學target programme,咁起碼成績要meet到大學收生median成績先講(參考學校DSE往績),最少有個目標。

你仔揀Phy都無問題吖,佢唔鐘意?

升中四後可能會唔同,唔駛兼顧咁多科,可以focus返做多D練習。

LingChiBaBa 發表於 18-4-17 07:33
其實係架,佢地衹係覺得父母無止境咁push佢地,所以我同2個女定好大學target programme,咁起碼成績要meet ...

佢冇唔中意phy,係我擔心佢讀唔掂,又考慮到dse要同啲叻學生競争,被比落去。佢表明唔中意econ及geo,話好悶。

LingChiBaBa 發表於 18-4-16 22:00
仔仔有無嘗試搞好科數?

我細女嘅經驗。佢原本係一個無乜鬥心嘅人,成績去到安全網做算,靠直屬Band2升中 ...
妳細女好得如果好似妳細女揀呢幾科,會有咩出路?麻煩妳指教一下~

loklokma47 發表於 18-4-18 09:27
妳細女好得如果好似妳細女揀呢幾科,會有咩出路?麻煩妳指教一下~ ...

我幾驚佢唔開竅

修Phy/Chem/M2都有好多揀,大路嘅Engineering,Business, Science都無問題,不過我細女揀Education (Science),門檻低D,24分應入到HKU double degree,選修科match哂heavier weighting subjects。

loklokma47    發表於 18-4-18 16:06

LingChiBaBa 發表於 18-4-18 11:49
我幾驚佢唔開竅
修Phy/Chem/M2都有好多揀,大路嘅Engineering,Business, Science都無問題,不過我細女揀Education (Science),門檻低D,24分應入到HKU double degree,選修科match哂heavier weighting subjects。
24分應入到HKU double degree --- 咁好!! 讀完係咪可以即刻可以成為教師架?

HKU FACULTY OF EDUCATION: http://web.edu.hku.hk/programme/undergraduate

小時了了 發表於 18-4-18 16:23
24分應入到HKU double degree --- 咁好!! 讀完係咪可以即刻可以成為教師架?

HKU FACULTY OF EDUCATION: ht ...

JS6119。5年,Bsc + PGDE。

有學校請就可以。

小時了了    發表於 18-4-18 18:15

HL711 發表於 18-4-23 12:58
請問選 Econ, BAFS, GEOG, ICT, (經濟、會計、旅遊 ,電腦) 是不是沒有出路? THX
DSE有讀某啲理科, 大學揀科多啲選擇, DSE讀乜科, 跟有無出路無關.

看了大家的回應, 試綜合一下, 對於非尖子的大部人如我個來說, 想入8大正常非冷門科, 在為DSE 選科的時候, 主旨應是

1. 選  "唔討厭"  而 自己能力較易取高分的科.

2. 基本是 4+2, 觀察是否大學改收best 5 之類的變化而睇日後會否drop 科

3. 如已清楚大學或職業路向, 就要另跟大學想選修的科做matching, 睇下邊些是有加權/必修 以修捷徑.  
‹ 上一主題|下一主題