用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 中四選科問題
樓主: yamyau
go

中四選科問題   [複製鏈接]

選科最主要是考慮能取高分, 而不是未來出路

回覆 2jkidsfather 的帖子

去完講座..由中三16科變中四9科..真是無分別.學校有個延伸數學,是微積分,吾知係M1定M2.不過阿囡都吾會選架啦.學校既學科係比較保守,除左中國文學及英國文學仲有宗教,ICT同VA.算是另一個選擇..要退修,應該是中四既事啦.成績一般,要3X真是有點困難,仲有十幾日時間..都係要消化下既.

ydoris 發表於 18-4-16 08:38

去完講座..由中三16科變中四9科..真是無分別.學校有個延伸數學,是微積分,吾知係 ...
M1-微積分+統計
M2-微積分+代數

哦..謝謝...我想問下有無識選修VA既家長?阿囡有天份,不過我覺得VA課程並不實際.反而覺得讀ICT會好些,因為現今既設計行業已和科技一起.不可只用繪畫功具就可完成.(利申:我是HKCEE年代考美術既考生及從事相關行業數十載,而家每日都是用電腦做JOBS)

YDLFATHER 發表於 18-4-15 23:14
選科最主要是考慮能取高分, 而不是未來出路

嗯! 我又未能完全認同.

大學有啲科有 Programme-Specific Requirements e.g.
Bachelor of Science (Honours) in Occupational Therapy
Preference will be given to applicants who have obtained Level 3 or above in Biology or Combined Science (Biology) in HKDSE.

Bachelor of Science (Honours) in Occupational Therapy
http://www51.polyu.edu.hk/eprospectus/ug/jupas/2018/js3624
Preferred subject(s) with the highest weighting for admission score calculation include(s)
Biology
Combined Science: Biology + Chemistry
Combined Science: Biology + Physics

如果無讀過某些科目, 第一次嘅本科大學畢業未必能做某些工作. (畢業後轉科轉行再進修另計)

^曾小姐^ 發表於 18-4-15 22:11
學校只開accounting,可能老師關係,我女果班有成半班人會讀,其他班就得一兩個揀。至於econ呢科一 ...
OMG, 希望過幾年BAFS 會開埋marketing...

HaYi 發表於 18-4-16 10:45
OMG, 希望過幾年BAFS 會開埋marketing...
不過DSE BAFS 只得兩種,一係 management pathway,一係 accounting pathway

學校係讀accounting pathway

yamyau 發表於 18-4-11 12:46
多謝寶貴意見

囡囡最高分的三科 : 地理, (中國歷史 & 經濟 只能二選一)
暫時我細囡讀地理經濟好像較輕鬆

而佢家姐以前讀中史都几辛苦下

ydoris 發表於 18-4-16 09:13

哦..謝謝...我想問下有無識選修VA既家長?阿囡有天份,不過我覺得VA課程並不實際. ...
你的想法同我好接近.
我自己細個一向VA強, 不過HKCEE 冇選 (因當時思想都是成績一般的人才選VA...唔夠入U , Ugrad 又搵唔到食..), 之後以自修生考過HKCEE Art 當見識,   自己U 讀搵食科, grad 做左其它行好久, 有考慮轉行去讀教中學VA or 去外國讀個art therapy, 終於另有其它發展, 冇成事, 只是唔同工作上一直有好多時有關VA的, VA 其實在邊一行都好有用.  

依家我仔入中學, 佢VA OK 但喜 PC 同multi media.   將來F4 我都仍同你一樣覺得選ITC 比較VA易接地氣, U就target multi media / marketing 呢類. 老實說VA上如U選系如 Pure art 我唔知除左博物館, 政府工,  畫廊拍賣行, 教書之類可以做咩.  不過現在入大學機制都是以分數行先.  選的關鍵不再是focus 入U讀咩科有出路, 反而是自己個在ITC 定VA  在DSE 可易取高分,   此要研究下小朋友本身興趣能力同學校/大圍HKDSE  ITC/VA 的track record.   有傳ITC 都是成績一般人的水泡科, 反而少人選易些取高分, 唔知係唔係啦. VA 我在參觀多間直資時同有VA選修的同學談天, 都唔易讀, 有幾多art history / art comment 野, 總之黑貓白貓, 有入U勝算自再睇下條路要點行.

另一樣U target 可以是 心理學方面, 尤其是 art therapy, 我覺得好實用, 既需有psy training, 又要art .  不過香港至今(好似仍) 冇認可課程, 通常是台灣同澳洲.  我覺得小朋友都可以考慮一下.   少少題外,  我見香港讀心理學治療 master  (想出得去做therapist ) 要undergrad 都是心理學, 入學要求都幾高.  如果本身唔係psy degree, 又可能要重新由考入undergrade 開始, higher level (master or above) 轉focus 唔易.  所以有心都要由degree 直入psy 開始.  

^曾小姐^ 發表於 18-4-16 10:58
不過DSE BAFS 只得兩種,一係 management pathway,一係 accounting pathway

學校係讀accounting pathway
就係啦, 依家先知原來哩間學校冇, 我希望佢第日會開啦.  (有機會嗎? but   我感覺哩間唔興開好多需要英文文字的科, 如history 同 BAFS ( (marketing ))

-------------------------------------------------
BAFS 既Compulsory Part:
1(a) Business Environment
1(b) Introduction to Management
1(c) Introduction to Accounting
1(d) Basics of Personal Financial Management

The Elective Part 有兩個 Module, 2選1:
Accounting Module:
2(a) Financial Accounting
2(b) Cost Accounting

Business Management Module:
3(a) Financial Management
3(b) Human Resources Management
3(c) Marketing Management

簡單d黎講, 1,2,3 入面 1係core, 2同3係elective 2揀1
企管,會計,理財係要讀晒, 但教既係比較basic同general既野
另外Elective會響Accounting同Business Management深入少少, 兩個揀1個
你學校應該係揀左Accounting Module呢個elective

Time Allocation如下

Compulsory Part佔40%

Business Environment 7%
Introduction to Management 9%
Introduction to Accounting 15%
Basics of Personal Financial Management 9%

Elective Part 佔60%

Accounting Module
Financial Accounting 40%
Cost Accounting 20%

Business Management Module
Financial Management 18%
Human Resources Management 17%
Marketing Management 25%

以上資料源自考評局網頁
http://www.edb.gov.hk/FileManager/EN/Content_5999/bafs_final_e.pdf

小時了了 發表於 18-4-16 09:15
嗯! 我又未能完全認同.

大學有啲科有 Programme-Specific Requirements e.g.

其實係一家四口子

回覆 HaYi 的帖子

妳分析得非常好.我本身是很喜歡ART才中學選修ART.成績尚可但因為英文差而當年無緣升大學.只繞一條路至今尚欠1個學位.慶幸都入到大公司做.呢2,3十年既變更,我當然最清楚.我現在啦,幾十歲啦,等退休啦.今朝都成朝係度學寫C#.好慘,仲要學埋很多軟件.為咩???可以話今天的我,最強電腦..我休閒時會畫下公仔,整下橡皮圖章..都吾知當初學畫既心去左邊.今天吾識用電腦,慘過吾識畫油粉彩,調色.. 想做多媒體,更加要識電腦...但睇返數據,VA同ICT很難5*..好無耐.如果係2X既,我吾會考慮,3X既會俾阿囡試下.因為都係分數行先...

ydoris 發表於 18-4-16 09:13

哦..謝謝...我想問下有無識選修VA既家長?阿囡有天份,不過我覺得VA課程並不實際. ...
ICT 所讀同VA無關架。
ICT要你女兒有興趣才可以。

2jkidsfather 發表於 18-4-16 12:04
ICT 所讀同VA無關架。
ICT要你女兒有興趣才可以。

ICT科除咗core part 外,有4個elective parts。
1. Databases
2. Data Communications and Networking
3. Multimedia Production and Web sit development
4. Software development

學校祇會開其中部份elective parts。

2jkidsfather    發表於 18-4-16 12:27

我吾太清楚將來既世界點走,但是要係ART方面有成就,係大學開始未遲,我個人感覺中讀學真是好無謂.當年要做一個購物網站,要去學PHP..而家要寫CSS3,HTML5,C#..咁做UX,UI DESIGN,..吾係讀VA可以做得到既...有時我會同人講我是個IT人,而不是設計師.吾太堅持,但要細心考慮..多謝意見..但真係好苦惱.

LingChiBaBa 發表於 18-4-16 12:24
ICT科除咗core part 外,有4個elective parts。
1. Databases
2. Data Communications and Networking
請教下,高中phy 會唔會好難讀?

如果揀Phy, Chem, Bio + M2, 唔系尖子但勤力讀得上嗎?

謝謝!

October. 發表於 18-4-16 12:49

如果揀Phy, Chem, Bio + M2, 唔系尖子但勤力讀得上嗎?
乜科難讀易讀都係好睇個人。

ydoris 發表於 18-4-16 08:38

成績一般,要3X真是有點困難
中四盡量讀3X, 中五才考慮drop科.我仔中四想讀2X+M1, 我叫佢hea讀埋Econ, 點知hea讀都OK, 中五drop佐2X其中一科.
中四讀3X,進可攻,退可守.

October. 發表於 18-4-16 12:49

唔好話請教,大家分享下。其實每一科都有難讀之處,因人而異。
Phy 易易同數學能力有關,Phy計咁多數同要求立體及方向感,數學好,Phy是有幫助的。我大女數學很好的,Phy對她是沒有困難。細數學一般的好,現在中四Phy也跟得上。

大女修Phy/Chem/Bio/M2,佢唔算尖子,但係佢會好主動做exercise同學校past paper,高中學校考試呢幾個選修科最差的也有level5,勤力的話應該可應付得來。

ydoris 發表於 18-4-16 11:50
回覆 HaYi 的帖子

妳分析得非常好.我本身是很喜歡ART才中學選修ART.成績尚可但因為英文差而當年無緣升大學 ...
明呵, 我都有好多你同行差唔多資歷的朋友, 一係一早做art director, 一係開畫室教畫, 自己仍落手做design 都好少, 外判晒俾大陸or 其他地區staff.  
睇左2016DSE stat -
69.1% 4C+2
16.3% 4C+3
似乎 4C+3的人都幾少數。 

ICT vs VA
ICT : 6089 + 319 自修 : 57.5 中文作答, >5**0.8  >4  26.3%  
VA: 3800 +79 自修。 84.3中文作答 >5**0.7 >4 23.5%
似乎少人讀VA, 5**/ 4 rate 反而 差唔多.
如果女對art 有興趣PC 冇興趣不如 VA as 4C+3啦.

‹ 上一主題|下一主題