用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 資優教育 小朋友對drama/show/扮公仔既恐懼(真心求教) ...
go

小朋友對drama/show/扮公仔既恐懼(真心求教)

小朋友4歲 暫時未去(無得)check 係咪gifted 記憶力/ 理解力/ 語文能力 都偏高 同大部分老師/同佢練小肌既職業治療師認為佢係gifted

好多時都講道理 但佢一對drama/show/人扮既公仔有莫名其妙既恐懼 會扭計/唔肯去/喊

如果去迪迪尼 見到公仔 會好不安咁問 明明入面係人點解唔講野,見到舞獅,聖誕老人,又驚(好似見曱甴咁)

再困擾係如果睇show/小drama完全搞唔掂,始終好多學校/場合/課堂會有e d野睇,如果佢好勉強頂完一次,夜晚佢超好聲好氣話唔再去,我都唔知點好...一方面唔想佢咁容易放棄想佢克服,另一方面又擔心令佢有恐慌既情緒

希望各前輩 可以比少少意見 謝謝

hilzarie 發表於 18-4-11 03:00
小朋友4歲 暫時未去(無得)check 係咪gifted 記憶力/ 理解力/ 語文能力 都偏高 同大部分老師/同佢練小肌既 ...

.....

回覆樓主

大D就會好,我小朋友細個都係,人地見到迪士尼公仔好中意跑去攬住,我個會走開同喊。遠距離睇會好D,慢慢就會慣,同佢講係幻想世界中動物會同人一樣食玩瞓。佢解釋D公仔唔真實,好得人驚。佢會諗好多嘢…

回覆 Melody_BB 的帖子

我囝小時也會對家姐玩的公仔及某些圖有抗拒,尤其是在吃東西時一定不可見到有一段時間吃飯前他會自行將家姐的公仔及某些書收埋才吃的他說看到會反胃這種情況維持一兩年後便消失了

回覆樓主:

這類小朋友可能係感知能力比較敏感,puppet之類令他們感覺不安全而產生自我保護反應,但可以放心隨著年齡增長慢慢便會改善。

hilzarie 發表於 18-4-11 03:00
小朋友4歲 暫時未去(無得)check 係咪gifted 記憶力/ 理解力/ 語文能力 都偏高 同大部分老師/同佢練小肌既 ...

我覺得大大下會好D,愈刻意要佢「克服」愈大壓力愈驚。

Melody_BB 發表於 18-4-11 10:04
大D就會好,我小朋友細個都係,人地見到迪士尼公仔好中意跑去攬住,我個會走開同喊。遠距離睇會好D,慢慢就 ...

無錯 佢係咁諗 係咁驚

YanKanMom 發表於 18-4-11 11:37
回覆 Melody_BB 的帖子

我囝小時也會對家姐玩的公仔及某些圖像有抗拒,尤其是在吃東西時一定不可見到。有 ...

請問係咪會完全消失? 其實睇到表演係少不免 所以都唔知點搞

20160901 發表於 18-4-11 12:55
這類小朋友可能係觸覺比較敏銳又或是想像力比較豐富,對puppet之類的東西充滿好奇但又不能掌握,但可以放心 ...

希望係咁,多謝你分享啊!

964000 發表於 18-4-11 21:44
我覺得大大下會好D,愈刻意要佢「克服」愈大壓力愈驚。

希望係咁 唔想佢好容易就放棄

hilzarie 發表於 18-4-12 06:34

例如有次有學校看Big bad wolf, 全程要老師攬著,之後老師在手冊寫:XX今天很勇敢,看了big bad wolf 的show, 咁佢聽完好開心。
又好似舞獅我都頭痛,年年學校新年都攪,年年發din, 我抱走佢算。咁我講D関於舞獅由來的故事,解釋係要咁嘈咁大聲,之後有次在街上有舖頭開張,抱著佢遠遠地一起看,之後冇咁驚了,今年五歲終於冇喊。
總之耐性加EQ加解釋

我囝到現在(中二)還會在吃飯時不看某一類的書,但就沒有好像小時候那樣誇張,不只不看,還必須把書及公仔收得老遠才罷休。

我小朋友細個不單怕呢D公仔,對聲音各種感觀也很敏感,怕嘈怕大聲,唔敢睇戲⋯但大大下,依家高小會好好多。

你同佢講公仔係人扮,先離遠睇。避免過度刺激。

Melody_BB 發表於 18-4-12 14:46
我小朋友細個不單怕呢D公仔,對聲音各種感觀也很敏感,怕嘈怕大聲,唔敢睇戲⋯但大大下,依家高小會好好多 ...

其實我小朋友對突然既歡呼聲都好驚 ><

回覆 964000 的帖子

Paddington bear movie, 我女都好驚的!爸爸同佢睇,所以我唔知佢驚乜!不過大d真係好好多的!

964000 發表於 18-4-11 07:16
我女小時,見親Spider-Man (任何圖片,公仔),Iron man, 學校的舞獅,看show 的big bad wolf, 全部都喊到 ...

後話,我女而家已經五歲半快6歲,對以上的恐懼已慢慢覺得冇咩了

回覆樓主:

我仔都係就算睇卡通, 一有壞人就話驚,唔睇,連睇lego, zootopia都唔得,以前唔知就覺得佢細胆,而家就諗可能因為佢係比較敏感同投入左落去,而家就黎8歲叫好左少少少少,希望越大越好啦

回覆樓主

我囡都類似,而家6歲幾,依然未入過戲院睇戲,在家睇戲都唔得,壞人情節、大聲啲、黑啲、刺激啲都唔敢睇,甚至路過戲院門口見到大螢幕都唔可以

fishball_cream 發表於 18-10-6 23:45
我囡都類似,而家6歲幾,依然未入過戲院睇戲,在家睇戲都唔得,壞人情節、大聲啲、黑啲、刺激啲都唔敢睇, ...

希望越來越好!

我解釋再解釋 佢宜家好左少少

964000 發表於 18-9-9 21:43
後話,我女而家已經五歲半快6歲,對以上的恐懼已慢慢覺得冇咩了,我從來冇逼佢要「克服」,佢而家自己講番 ...

Good! Thx for sharing