用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答 ...
樓主: 2jkidsfather
go

文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答   [複製鏈接]

poonseelai 發表於 18-4-11 09:04
正正因爭議較少而有此結果,是否反映普遍英語水平下降?

由我細開始(四十年前),已經聽人講香港英文水平下跌啦,以前無普及教育( 家長唔識字), 到九年免費教育( 香港工業起飛 ,家長唔多理細路), 到而家12年免費教育(EK見到多咗好多小朋友由細開始閱讀+ 家長有讀過下書又伴讀+外國留學生更多), 理應升呢㗎, 都唔明點解成日話香港英文水平下跌?
EF英語能力指標2O17,香港低於日本, 剛剛去完日本,五星酒店 reception desk 見得個個英語流利,平民白姓就更加不用說⇒連問路都不能以簡單英文回答。

香港英文水平下降,同150有無關係呢?

yovin 發表於 18-4-21 16:28

由我細開始(四十年前),已經聽人講香港英文水平下跌啦,以前 ...

我傾向相信兩極化,現在叻果班及渣果班,比以前更叻及更差。

但現在大學生數目多咗N倍,以為是中間的,以前入不到大學的,現在都有大學學位,這班「大」學生英文水平,比較以前的尖子,自然是 water skin 啦!

HaYi    發表於 18-4-25 10:22
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

不知鄺俊宇会考中文几多级?

ANChan59 發表於 18-4-21 23:39
我傾向相信兩極化,現在叻果班及渣果班,比以前更叻及更差。

但現在大學生數目多咗N倍,以為是中間的,以 ...

咁, 推論落去!
是否現在的尖子(Top 3%), 比以前的尖子叻D呢?

但最差果班 (Bottom 3%),也應該在普及教育下 會levelup than (40年前嘅 bottom 3% ), 40年前 好多人 連26個字母都未串得齊。

再推論落去,中間同中間比較, 我指理工嘅同理工比 ,浸會嘅同浸會比 ,樹仁嘅同樹仁比…… 亦應該 整體levelup。

我 認為 當然 唔可以用 40年前嘅中文大學嘅大學生 去同一個 現在嘅 top up degree大學生去比較 , 因為 degree嘅 定位已經同。

所以 香港 自我比較下 市民英文水平應該提高,又甚會人人說普及水平下降呢?
以上情況 我始終無法明白!

希望你多多指教!(客氣地 加番個 emoji先)

yovin 發表於 18-4-22 00:09

咁, 推論落去!
我唔知你講既以前同而家係指邊一段時候。
我只能講,我細個時候,感覺就算唔識英文的人都會夠膽講兩句英文,小販會盡力sell 遊客,我去到尖沙咀,會有sales以為我係日本人,用英文同我講野。當時係全民教育水平不高,但都會盡力講英文的年代。
現在不同的是,教育水平普遍高了,反而更多人怕講英文。今年我做pt時,要對客,有大學生妹妹仔/哥哥仔,佢地竟然好怕講英文,有鬼佬客,一定雞飛狗走。問心,佢地英文水平一定好過當年小販,但佢地自我形象高,唔敢講,驚俾人笑或者驚露底。

但真正叻的,我覺得會好過以前尖子,起碼在口語上,口音一定好過以前。聽過英語辯諭比賽,就會同意呢一點。而家真正英文叻的一群,根本已經係native口音,同以前流利已經好勁的要求有距離。例如而家高官既英語,只能講流利有餘,但仍然十分香港音。

yovin 發表於 18-4-22 00:09

咁, 推論落去!

咁, 推論落去!
是否現在的尖子(Top 3%), 比以前的尖子叻D呢?
「在英文方面,我覺得是的。口音,詞彙,用語。」

但最差果班 (Bottom 3%),也應該在普及教育下 會levelup than (40年前嘅 bottom 3% ), 40年前 好多人 連26個字母都未串得齊。
「我寫的時候是以高中畢業生,準備入大學的程度作比較,預科對預科。」

再推論落去,中間同中間比較, 我指理工嘅同理工比 ,浸會嘅同浸會比 ,樹仁嘅同樹仁比…… 亦應該 整體levelup。
「自己有帶幾間大學的 mentee ,不是神科的學生,如果用你的 time frame 40年,我可能是人版之一,因為夠老。我覺得在英文方面是略差,不會因為入到現在所謂「大學」就高咗,technical 方面是有增長咗,不能混為一談。再者當年不是理工學院,是HKTl,浸會樹人都不是大學。」

我 認為 當然 唔可以用 40年前嘅中文大學嘅大學生 去同一個 現在嘅 top up degree大學生去比較 , 因為 degree嘅 定位已經同。
「我冇咁比較,士多啤梨同青梅冇得比較。」

所以 香港 自我比較下 市民英文水平應該提高,又甚會人人說普及水平下降呢?
以上情況 我始終無法明白!

「其他網友的回覆,正正反影在日常生活上,應用上,心態上,真的差咗!不會因为有字母試,DSE,IELTS 就表示水平高咗。就算空有絕學,一招半式都打不出來,我就不識分別好在那裡,我不是他們肚裏的蟲。」
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

回覆樓主:

我都想知, 是否整體香港英語環境少了?我年代聽歌學英文, 而家可能都少聽英文歌。請人叫 d candidate 寫篇文, 不少 錯文法, 少部分完整句子都寫唔到 (已經不是 top up degree)

poonseelai 發表於 18-4-22 13:35
我都想知, 是否整體香港英語環境少了?我年代聽歌學英文, 而家可能都少聽英文歌。請人叫 d candidate 寫篇文 ...

可能是教育環境做成學生的差異,最有錢的孩子在外國讀,高入息的孩子在國際學校讀,一般精英的孩子讀英語教學的私立或直資小學,平民讀中文小學。每種教育的語境有極大差異。

至於媒體,英語媒體得不到資助,網上的香港媒體主要係中文,而線下媒體已沒有外資的英語報紙。日常生活的語境的確也起了變化。

ChiChiPaPa 發表於 18-4-22 14:23
可能是教育環境做成學生的差異,最有錢的孩子在外國讀,高入息的孩子在國際學校讀,一般精英的孩子讀英語 ...

http://www.bbc.com/news/education-43811703?ocid=socialflow_facebook&ns_mchannel=social&ns_campaign=bbcnews&ns_source=facebook

英國人小時候 read for pleasure 不足夠亦影響語文及其他科學習, 香港孩子有空餘時 read for pleasure 嗎?

poonseelai 發表於 18-4-22 15:11

http://www.bbc.com/news/education-43811703?ocid=soci ...

有。這只是日常生活面對的優先次序和時間分配問題,是閱讀重要,還是成績高分重要。

女兒就算今天讀大學,也要面對同樣的問題,是把時間花在提升GPA,還是真正有助競爭力的活動,甚至消閒的活動(如課外閱讀)上。

我都想知, 是否整體香港英語環境少了?我年代聽歌學英文, 而家可能都少聽英文歌。請人叫 d candidate 寫篇文 ...
大家都out, 而家興聽韓歌
但我諗大家韓文都唔係好得

外國人老細或同事呢20年少咗好多。
另外,以整體市民來說,新來嗰百幾萬人會否是其中一個理由呢?

想問下,呢班Candidate讀英中或中中比率如何?

2jkidsfather 發表於 18-4-23 10:43
大家都out, 而家興聽韓歌
但我諗大家韓文都唔係好得

聽歌睇劇對學語文就係好有幫助, 我孩子學校用普通話教中文, 但家中只講廣東話 小學階段正是台劇和台灣組合流行時期, 孩子的國語在那時期打好基礎

akys 發表於 18-4-23 17:59
想問下,呢班Candidate讀英中或中中比率如何?

其實我唔知那些知中中定英中, 所以唔知道

我自己的時代仍興英文民歌, 可能是舊的如60's 反戰之類, 同以前的廣東歌相似, 填詞有文釆.  不過依家英文歌真係少好到肉的歌詞. 一輩年輕歌手主要是用聽眾有即時反應的誇張字眼.   而家我仔都好喜歡英文歌, 尤其是rap / 電子音樂 個些, 又喜歡睇外國Utube, 佢聽英文係幾好, 但隨手寫出來的野不是如小說文章的完整句, 是好似漫畫 / rap 內容的短句, 只用來網上發表或同外國人溝通冇問題, 真正用來作文評審是差好遠.  

HaYi 發表於 18-4-23 21:37
我自己的時代仍興英文民歌, 可能是舊的如60's 反戰之類, 同以前的廣東歌相似, 填詞有文釆.  不過依家英文歌 ...
起碼不会抗拒聽同講英文

回覆 IloveJJ 的帖子

學歷低、幼稚園/小學生、老人家英文都一齊有進步。以前 d 老人家一句英文都唔識,依家 d 老人家起碼識同工人姐姐溝通。做收銀、售貨員、熱線接聽員、接待員兩文三語頗為流利,就算發音唔正都一定溝通到。小朋友就更加唔洗講,英文程度比我同齡果陣叻過我 9 條街。
大學生就另話,畢竟以前只得港大、中大,又有 Form 5、Form 7 兩次洗禮,最後留下嘅一定係尖子中的尖子,英文一定唔會差。

IloveJJ 發表於 18-4-24 07:54
我覺得而家差嗰啲,好過以前喎!
麥當勞、百佳啲收銀英文都好流利,揸的士既,都係好盡力去試。
如果你講嗰 ...
或者咁睇,現在學英文普遍資源比我小時候多好多,理論上应可提升整體水平,但現實唔係,所以我唔明白。可能香港整體無以前咁重視英文,之前都講過財爺的offical bog只有中文,連翻譯都唔做。工作需要我会要求candidate起碼寫得下,所以要求佢地作文,我公司不是行內最大嗰四間,应該吸引唔到最top嘅學生,但更清楚普遍水平。公平d講,我的下屬工作上一樣無英語環境,跟着我本地香港人,好極有限,我以前公司跟英美澳加人,俾佢地改下自己寫嘅文真的是學英文
‹ 上一主題|下一主題