用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答 ...
樓主: 2jkidsfather
go

文憑試考《孤獨的理由》 作者:很多題不懂答   [複製鏈接]

Kittymummy 發表於 18-4-12 13:20
中文門檻高,先可以篩走一部分人。
始終學位吾夠,目前未能做到人人有大學讀. 每年學生約5萬幾人 vs 萬5個 ...
我會咁睇,所謂升學門檻只係最低要求,之後仲要夠分先可以入大學。既然而家都唔係所有達標者都有學位,所謂門檻就冇存在必要,由大學自決收生,不是更可以人盡其才,不會浪費資源嗎?
以前A level時代,中文不合格一樣可以入HKU Law。讀工程、數學,有冇必要中、英文要3?中文門檻高,篩走的未必是沒有能力的人,只是語文不夠好而已。修讀那些科目先最適合某學系,大學自己最清楚,但而家因為3322呢個框框,有很多專才特別是理科生都流失了,這不是香港之福。

這個問題不改,投放幾多資源去搞STEM都冇用。

2jkidsfather    發表於 18-4-12 22:35

mother904 發表於 18-4-12 17:50
我會咁睇,所謂升學門檻只係最低要求,之後仲要夠分先可以入大學。既然而家都唔係所有達標者都有學位,所謂 ...

都係既,的確吾少錯配係過去幾年.
但⋯⋯冇辦法。我地小市民唯有跟政策而行。佢地要改例都吾容易,一定比人嘈。正如工科,竟然冇指明要求學生一定修讀m1m2. 的確好大爭議,不過已過幾年,大學有經驗,我相信佢收生方便讀某些科既學生總會有優先。我亞女今年都係DSE, 中文有冇3都未知知數。雖然擔心,但都係果句,平常心啦。

2jkidsfather    發表於 18-4-14 11:30

Kittymummy 發表於 18-4-12 16:39
我冇assumed 過所有同學能直升大學。我之前想表達既係,Jupas 位就係得咁多,中文英文吾高一點門檻,係好 ...
無論幾多人爭,最終都只有最高分的那群人才爭到大學學位。
就算將中文門檻調去2,爭的人看似多了,實際上不會有大影響,因為不會因為多人爭而令到低分的人都可以入大學。中文2而入到大學的,其他科一定極高分。

回覆樓主:

中國語文當然應該純粹從文字分析文章,如果要考慮作者原意,就變咗心理學或者偵探學了!

假如文字分析文章與作者原意不同,而作者係無心誤導讀者嘅,就有須要檢討自己嘅寫作技巧了!

黃巴士    發表於 18-4-19 18:28

Band5 發表於 18-4-14 12:26
中國語文當然應該純粹從文字分析文章,如果要考慮作者原意,就變咗心理學或者偵探學了!

假如文字分析文章 ...

公道一點,原作者怎會知道某個角落,某些好講書不求甚解的出卷員這樣出題目!我替他們不值!

如果我靈感到,寫篇抒發心情的文章,我點會想到一班某地蠢材用來魚肉中學生,還要扣我帽子話有標準答案!

totheend    發表於 18-4-16 16:37
HaYi    發表於 18-4-16 14:06
artroboy    發表於 18-4-16 12:00
2jkidsfather    發表於 18-4-14 14:29
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-14 12:50
公道一點,原作者怎會知道某個角落,某些好講書不求甚解的出卷員這樣出題目!我替他們不值!

如果 ...

語文規範化,寫作技巧規範化。至於大師級的語文創意,就要小心離題,三級都攞唔到,入大學都成問題。

ChiChiPaPa 發表於 18-4-14 13:52
語文規範化,寫作技巧規範化。至於大師級的語文創意,就要小心離題,三級都攞唔到,入大學都成問題。
...

你是否搞錯了,我是原作者,我寫什麼,關那些老八股什麼事!

整個香港考試制度精神分裂,又要挑剔香港學生沒有創意,又要考試答案規範化 公是政府贏,字是我們輸!
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-14 14:05
你是否搞錯了,我是原作者,我寫什麼,關那些老八股什麼事!

整個香港考試制度精神分裂,又要挑剔香港學 ...

攞人文章自己再設計答案,答唔中或 feel 唔到擬題者意思,你錯

ANChan59 發表於 18-4-14 12:50

如果 ...

我以考生角度去睇,應考時只須以文字分析文章,出卷員或者原作者嘅原意是否一致,就毋須理會!

Band5 發表於 18-4-14 14:55
我以考生角度去睇,應考時只須以文字分析文章,出卷員或者原作者嘅原意是否一致,就毋須理會!
...

做就依從考試規則的一代,沒自己的角度看語文作品。

mother904    發表於 18-4-14 18:51
2jkidsfather    發表於 18-4-14 16:36

...

我傾向相信文章分析,不一定只有單一答案,只要言之成理就可以!

我的年代好似較寬鬆,到現在,我去考香港的試,肥佬機會都好高 不是因為能力,只因為我不是那條蟲!

ANChan59 發表於 18-4-14 15:22
我傾向相信文章分析,不一定只有單一答案,只要言之成理就可以!

我的年代好似較寬鬆,到現在,我去考香 ...

可能我係一個純粹理科人,只知道語文嘅重要性在於讀寫中文達致有效的溝通!從來都覺得中國語文只應該考文章理解和運用。並且應該有一個客觀的標準,那些有千百個答案嘅文章分析,如同詩詞歌賦,已屬於文學欣賞!

ChiChiPaPa 發表於 18-4-14 15:12
做就依從考試規則的一代,沒自己的角度看語文作品。

以這考題為例,原作者冇出過文章分析,考生亦未見過出卷員嘅標準答案,如果唔用自己角度看語文作品,可以去邊度抄答案?

Band5 發表於 18-4-14 17:23
可能我係一個純粹理科人,只知道語文嘅重要性在於讀寫中文達致有效的溝通!從來都覺得中國語文只應該考文 ...

我跟你的看法是接近的,有些是好明顯的,應該沒有太多問題。好多時要分析作者的心境及目的,是臆測性的,只要言之成理就可以,不應只有一個標準答案,我覺得應該寬鬆,而且多次在生作者都表達,他們不是標準答案的情況及原因創作,加上其他死無對證,即是不少學生死得寃枉。

我都是理科人,這不是文學分析,是出卷人唔經大腦的問題。

Band5 發表於 18-4-14 17:32
以這考題為例,原作者冇出過文章分析,考生亦未見過出卷員嘅標準答案,如果唔用自己角度看語文作品,可以 ...

同一篇文章,每人的角度,感受和體會(包括作者自己)都不一樣,只有DSE中文能有劃一的標準。

統一的標準下,語文世界將失去色彩,香港難有依循標準的出色作家,而只會有懂得考試的中文補習天皇。

...

我有個懷疑考評局其他中文科出卷員是否有一致答案。

ChiChiPaPa 發表於 18-4-14 18:13
同一篇文章,每人的角度,感受和體會(包括作者自己)都不一樣,只有DSE中文能有劃一的標準。

統一的標準下 ...
DSE的悲哀,是出唔到作家,亦出唔到科學專才,兩頭唔到岸

不單是閱讀理解, 口試的評分準則亦不客觀. 中文科整體的成績可信性已甚低, 很多大學收生時也不想採用!

是時候要改革了!

2jkidsfather    發表於 18-4-15 09:30

youma 發表於 18-4-14 22:16
不單是閱讀理解, 口試的評分準則亦不客觀. 中文科整體的成績可信性已甚低, 很多大學收生時也不想採用!

是 ...

口試我最不能接受是小組討論,為什麼要小朋友受到其他考生的影響。

當「疱疹」建議資助考生DSE考試費,家長們就怕其他人搞亂檔,到小恩小惠,又忘記了整個口試的方式就是不合理,是否真的奴性太重?

ANChan59 發表於 18-4-14 15:22

我的年代好似較寬鬆,到現在,我去考香 ...
我自問我DSE中文會肥佬.....(會考中文B)
‹ 上一主題|下一主題