用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 國際學校 請教 RC 考 year 1
go

請教 RC 考 year 1

想請教下剛考入RC year 1的家長們,如小孩不是讀ESF幼稚園,是需要在外面做英文程度的評估,報year 1時呈交學校嗎?
如是,要在哪類型的機構做呢?還是有特定的課程或考試呢?
可否分享一下,謝謝。

clkam 發表於 18-4-10 18:37
想請教下剛考入RC year 1的家長們,如小孩不是讀ESF幼稚園,是需要在外面做英文程度的評估,報year 1時呈交 ...

完全沒有

想請教下剛考入RC year 1的家長們,如小孩不是讀ESF幼稚園,是需要在外面做英文程度的評估,報year 1時呈交 ...

建議你去school tour了解RC, 仲有位。

http://www.rchk.edu.hk/school-tours/

kittykuma 發表於 18-4-10 23:31
建議你去school tour了解RC, 仲有位。

http://www.rchk.edu.hk/school-tours/

謝謝,因為小孩不是2014年的,所以應該不能join
School tour, 請問你是會去school tour 的嗎?

skmibb 發表於 18-4-10 18:46
完全沒有

謝謝,請問你小孩是最近考入了RC嗎?也沒有讀ESF幼稚園?

最近一年報考RC同面試人數的數據,有地方公布嗎?
睇post, 有jm提過通常800人報,面試600人左右,唔知剛過去的一輪係咪都差不多?
另外來緊一年是否會統一左RC同ESF one form application? 如是者,應該是只可報一間,咁報考人數應該可回落?
因小孩不是讀ESF幼稚園,想知多少少非英基可獲面試機會有幾多。

clkam 發表於 18-4-11 10:18
睇post, 有jm提過通常800人報,面試600人左右,唔知剛過 ...

呢d數字都是admission manager 在school tour 中口述的。你說得對,如果one form application 實行,應該所有applicants 也有interview chance

clkam 發表於 18-4-11 07:51
謝謝,請問你小孩是最近考入了RC嗎?也沒有讀ESF幼稚園?

舊年入RC,不是讀esf 幼稚園

clkam 發表於 18-4-11 10:18
睇post, 有jm提過通常800人報,面試600人左右,唔知剛過 ...

RC其實係私校,而ESF就之前受港政府資助嘅國際學校。ESF就通常統一報名報轄下所以ESF中小學。
兩者係分開報名的。
但不是今年是否改變政策。

skmibb 發表於 18-4-10 18:46
完全沒有

你小孩只是靠交application的資料同interview表現去asses,是嗎?
還是RC有派人去幼稚園觀察?
我知除左讀英基幼稚園,RC會到幼稚園評估外,好似有d幼稚園都會,但不知佢地點決定去哪間。

clkam 發表於 18-4-11 15:33
你小孩只是靠交application的資料同interview表現去asses,是嗎?
我知除左讀英 ...

我小朋友今年報左2018-19 Year 1, 非esf幼稚園,冇做過你講嘅英文評估亦冇聽過有嚟幼稚園做assessment, 根據學校email, 今年有over 750 applications, 我地有interview invitation, 但因為已有心儀學校嘅offer, 所以最後冇去, 同班亦有2位同學去左,1 offer 1 waiting.

如對報名有任何問題,其實可以直接問學校,他們好nice嘅

我知除左讀英 ...

個人覺得 RC 係純 assess application form 同interview 表現

safeway 發表於 18-4-11 16:24
我小朋友今年報左2018-19 Year 1, 非esf幼稚園,冇做過你講嘅英文評估亦冇聽過有嚟幼稚園做assessment, 根 ...

明白,謝謝你

以前聽過ESF小學係會去幼稚園做pre-interview observation,只要同一間幼稚園有最少6個學生報咗並且獲邀面試。唔知RC有冇呢個做法。但ESF小學,今時今日除咗ESF kindy都幾難有其他幼稚園有6個學生有得面試…

dem0cracy 發表於 18-4-11 16:45
以前聽過ESF小學係會去幼稚園做pre-interview observation,只要同一間幼稚園有最少6個學生報咗並且獲邀面 ...

哦,要6個有得面試,應該真係非英基幼稚園的機會很少。
我見人地讀英基幼稚園會著校服去面試,唔知如讀其他學校著校服去有無好處呢?

clkam 發表於 18-4-11 16:53
我見人地讀英基幼稚園會著校服去面試,唔知如讀其 ...

著校服主要有兩個原因,第一:等d小朋友以為跟學校outing 冇咁緊張,第二:表明身分

Thelittleteddy 發表於 18-4-11 16:25
個人覺得 RC 係純 assess application form 同interview 表現

其實,有其他小學會要求考出面的 test 嗎?
可能人地怕咗虎媽,反而唔收。

clkam 發表於 18-4-11 16:53
我見人地讀英基幼稚園會著校服去面試,唔知如讀其 ...

好多人可能只係上午 interview ,下午返學咁。
其實 application form 已會寫讀邊間幼稚園,著唔著冇分別。

Cara2006 發表於 18-4-11 17:44
其實,有其他小學會要求考出面的 test 嗎?
可能人地怕咗虎媽,反而唔收。

我認識有佃2個讀緊RC的家長,不過孩子都比較大就升中學,2個都係esf kindy的,1個就話如果不讀英基就要出去assess english, 另1個就話無聽過,所以想問下近年其實係點。讀英基的小孩是否學校會幫佢assess,有report俾RC for reference?

我知除左讀英 ...

是有老師到幼稚園 做 observation,觀察下上堂表現。
之後收到話要去面試。