用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怪獸家長投訴子女操行得B 九龍名校「造假」設兩份成績 ...
go

怪獸家長投訴子女操行得B 九龍名校「造假」設兩份成績表   [複製鏈接]

中學的老師朋友反映,部分小學打的操行成績已採取量化寬鬆,簡言之是大貶值,只要沒有殺人放火,基本都可得到B+或以上,更有甚者,小學為學生設有兩張成績表,一份對外,供學生報中學時用;一份對內,才是「真·成績表」。或者你會問,這是成績或校風不佳,需要掩飾吧,不是,出兩套成績表是九龍區的地區名校。

經常提醒家長,替子女選校時首要選校長,名校具傳統、有歷史,但只要校長不濟,學校的優良文化可輕易毁於一旦。兩套成績表的源起,就是有家長不滿子女的操行只得B級,向班主任老師投訴「老師,你評操行咁低分,我個仔點報中學?」該班主任向家長解釋他的子女有何不妥,以為家長會有自省或向子女問責。

豈料向班主任投訴不果,繼而向學校更高層施壓,要求操行「升級」,學校高層生怕家長投訴遂向班主任要求修改成績表,若你是班主任為免惹麻煩,會否息事寧人?

該班主任誓死不從,高層無功而還,家長再投訴至校長,校長想出絕世好橋,就是不用修改成績表,重新由學期初的紀錄「偽造」一本,自此學校的學生都有兩份成績表,可謂皆大歡喜,多贏局面。

我相信,中學被小學的假成績表「老點」了幾年,也就不會再上檔,那學校這不是自欺欺人嗎?是,而且是快速燃燒學校成績表的公信力。

整件事,最有趣是家長的反應,學生操行差,不是應該問自己的子女做過什麼好事,反而怪責班主任?今天不少老師談及學生都難免慨嘆,若學生操行九流,往往因為家長十流。當然家長也會以顧客心態反指摘學校「改份成績表都搞咁耐⋯⋯無效率。」

撰文 :  梁永樂

2    0    0    0

elbar 發表於 18-4-10 16:04
中學的老師朋友反映,部分小學打的操行成績已採取量化寬鬆,簡言之是大貶值,只要沒有殺人放 ...
夠膽開人校名, 睇吓人地敢唔敢告你

唔好作古仔呃稿費

Felix223    發表於 18-4-13 14:25
王家爸爸    發表於 18-4-12 11:13
Arabellahk    發表於 18-4-10 16:32
2jkidsfather    發表於 18-4-10 16:24
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

回覆樓主:

家長投訴,學校就要跪低? 咁不如可以任寫分數?學生都畢業,學校仲更加唔使怕家長投訴。

hkpapa852 發表於 18-4-10 16:20
夠膽開人校名, 睇吓人地敢唔敢告你

唔好作古仔呃稿費
我知好多學校都有兩份成績表, 只係一份分數, 一份列grade, 無聽過有唔同操行分。況且, 男仔B已經可以報到好多學校。要求B+既反而唔係咁多。

匪夷所思

Soundervolt 發表於 18-4-10 17:02
家長投訴,學校就要跪低? 咁不如可以任寫分數?學生都畢業,學校仲更加唔使怕家長投訴。

...

學校高層叫唔郁班主任, 要校長度橋攪掂家長, 呢點都夠娛樂性啦!
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-10 17:24
學校高層叫唔郁班主任, 要校長度橋攪掂家長, 呢點都夠娛樂性啦!
唔通係官校, 老師郁唔到? 所以可以企硬? 但如果係官校, 學校更加睬你都儍啦。我唔覺得官津學校會驚家長投訴喎。

我囡操行分一向唔高(操行分仲要分四項,好易衰其中一項),老師亦唔會因為你P5/6就比高你,所以我都擔心她明年自行因操行分比人西走

Soundervolt 發表於 18-4-10 17:02

...
如果係咁就好了。等我投訴下, 叫學校寫返個級名次落成績表先。

熱媽 發表於 18-4-10 17:30
我囡操行分一向唔高(操行分仲要分四項,好易衰其中一項),老師亦唔會因為你P5/6就比高你,所以我都擔心她明 ...
操行分達標就得, 最緊要個成績夠靚。

k3 rpt 和大人ref letter 都是一樣

其實操行B咪叫正正常常, 無乜點犯事又唔算特別好羅
成績夠好的話, D中學操行B都唔收架??
希望每天開心渡過 ;-)

回覆 little_yolky 的帖子

官津都驚架,鬼叫依家 d 家長投訴意識+意志咁強。除左 d 「點解我個女得 95 分,其他人 100 分」之類嘅投訴,我地試過有家長投訴老師係測驗果陣幫個學生執返支筆影響個學生情緒,仲有投訴個老師點解唔講清楚唔可以用 blue pen 作答選擇題。為大事化小,小事化了,好多時候老師都要認錯。我地仲有家長投訴個老師教得唔好(明明就係佢地自己成績差),日日投訴最後個老師教左半個學期就走左。臨急請個老師點知又收投訴,又走人。再第二年換新老師,教左一年就走左。

回覆樓主:

Jessy 發表於 18-4-10 23:34
其實操行B咪叫正正常常, 無乜點犯事又唔算特別好羅
成績夠好的話, D中學操行B都唔收架??
...

現實就算學校網頁寫住B, 簡介會都突然變咗B+先考慮。可能你哋仔女唔係操行邊緣人,冇留意。
而且男女校,啲男仔操行分普遍又墊底既。雖然話成績緊要啲,但同校有啲成績都好接近,咪變咗操行來分高下囉。

醒目開學勳章 王國長老

1998Ruby1998 發表於 18-4-11 03:30
回覆 little_yolky 的帖子

官津都驚架,鬼叫依家 d 家長投訴意識+意志咁強。除左 d 「點解我個女得 95 分 ...
作文離題無分, 經家長 "努力爭取" 之下有返 1x 分, 即刻由唔合格變返合格
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

tutik 發表於 18-4-11 09:23
現實就算學校網頁寫住B, 簡介會都突然變咗B+先考慮。可能你哋仔女唔係操行邊緣人,冇留意。
而且男女校, ...
我哋學校操行俾分都算緊手,不過我覺得又合理喎。大女其實算乖,成績又唔錯,同學關係都幾好。不過操行絕大多數B+,試過1次半次A-。 細佬其實都乖,不過咁係冇家姐乖,咁操行就全部係B。 細女先俾我知道咩程度可以A,乖係唔足夠,唔可以欠功課,還要主動,肯幫同學,老師手。一年級幫隔離小朋友抄手冊,整理書包,二年級幫老師整理課室。唔係一次半次,而係絕大部分時間。如果話佢識擦鞋,咁勤力擦我都好佩服佢

回覆樓主

當老師確實難撈,要招呼呢班大帝

‹ 上一主題|下一主題