用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怪獸家長投訴子女操行得B 九龍名校「造假」設兩份成績 ...
樓主: elbar
go

怪獸家長投訴子女操行得B 九龍名校「造假」設兩份成績表  

little_yolky 發表於 18-4-13 09:16
我冇证据啊,要证据做什么?
前陣子咪好似話有个幼稚園校長收家長名牌礼物?忘記係边间……

醒目開學勳章 王國長老

Yanamami 發表於 18-4-13 11:10
幼稚園賄賂案 校長家長無罪 官:准收禮政策如免死金牌

Yanamami    發表於 18-4-13 11:44
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

免死金牌

Yanamami 發表於 18-4-13 11:10

維多利亞(君匯港)幼兒園

tutik 發表於 18-4-13 00:47
黄笏南自行要, 銀禧简介會話要。有錯指正.
黃笏南我都聽過係要B+, 咁要求B+以上的學校應該唔係好多姐.
希望每天開心渡過 ;-)

Jessy 發表於 18-4-13 23:30
黃笏南我都聽過係要B+, 咁要求B+以上的學校應該唔係好多姐.

我囡囡的同學,操行B但英文勁好,上年成功叩門入黄芴南。

KwanPark 發表於 18-4-14 06:27
我囡囡的同學,操行B但英文勁好,上年成功叩門入黄芴南。

咁佢好幸運喎!因為自行冇B+, 傳聞張form 都唔收你,理得你龍穿鳳,我覺得連帶提升咗同區學校(尤其更高banding 既中學)對操行既要求,即使網站只寫B。

tutik 發表於 18-4-14 09:41

咁佢好幸運喎!因為自行冇B+, 傳聞張form 都唔收你,理得你龍 ...
成績好無理由唔收, 好多學校都講一套做一套, 小學都見唔少啦, 話咩一定要1-1-1, 最後收成績最好的跟本就唔係1-1-1, 仲要係0-0-0都照收最緊要成績好.   

Jessy 發表於 18-4-14 23:13
成績好無理由唔收, 好多學校都講一套做一套, 小學都見唔少啦, 話咩一定要1-1-1, 最後收成績最好的跟本就唔 ...

黃笏南嗰一個就係0-0-0,不過該女孩佢係半唐蕃,衰左科中文,但好識對答,英文interview頗掂。

KwanPark 發表於 18-4-15 07:44
黃笏南嗰一個就係0-0-0,不過該女孩佢係半唐蕃,衰左科中文,但好識對答,英文interview頗掂。
...
即係叩門入??

Jessy 發表於 18-4-15 14:35
即係叩門入??

是的,叩門

JadeW 發表於 18-4-12 13:51
冇錯,當考卷分數接近,口試作文平常分就會變得好關鍵。

識老師話要「等某某同學先默書」因佢果日請左假 ...

果位呀媽點發功?

retriever 發表於 18-4-25 07:44
果位呀媽點發功?

奉承招式聽/見過好多(不限於果位太太或單一學校):
俾錢學校老師作私補,放學請老師回家食飯,幫老師做學校義工佢負責既野,幫做錯左野既老師在學校校長面前講好說話,幫老師在淘寶買野出單,過時過節小小心意送禮,捐錢捐物品俾學校,幫學校校評講誇大失實的說話,做假民意幫學校老師,好多招式呢!

JadeW 發表於 18-4-29 19:23

I just think this only happen in China  
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

ANChan59 發表於 18-4-29 23:28
I just think this only happen in China

To be political correct, we ARE part of China now! So we should not be surprised seeing these behaviors more and more often.

Maybe someday, it would be abnormal if you don’t follow the norms.Also don’t blame others if you don’t get in the school you ought to be as you don’t have the required support/background that the school needs.

JadeW 發表於 18-4-30 00:06

To be political correct, we ARE part of China now! So we  ...

Are you serious? Luckily this type of rubbish political correctness not for me.

Too bad for HK.

God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

1998Ruby1998 發表於 18-4-11 03:30
回覆 little_yolky 的帖子

官津都驚架,鬼叫依家 d 家長投訴意識+意志咁強。除左 d 「點解我個女得 95 分 ...

層有人聽到有家長向大型家長會
當住眾多家長問班住掂解唔炒咗個老師
我只覺身為家長 先了解自己子女
向學業上出咩問題 上堂係咪認真
考試測驗係咪全力以赴
子女向屋企用手機 group chat 時間係咪
多個温習做功課 功課係咪拖到要交至泥做
時間管理得唔好 要瞓覺至去開始功課
日复一日 悪性巡環 長期唔夠瞓
就覺得啊學校比太多無聊野子女做
有d功課 係想培養子女修養
虽然有hea 嘅老師 但爛船都有三斤釘
凡事留一線 唔好咁激

jumphigh 發表於 18-4-13 08:37

我也教孩子尊師,但不是所有老師值得尊敬,要識分析,否則 ...
尼個世界好complicated的,尊師重道尼的要小朋友知道什麽師是

值得尊敬。校園風化案就係老師所為!亦有老師bully學生的,唔明有什麽難以緻信!唔report ICAC就懷疑人係作假?有尼個想法的好搞笑喔