用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 怪獸家長投訴子女操行得B 九龍名校「造假」設兩份成績 ...
樓主: elbar
go

怪獸家長投訴子女操行得B 九龍名校「造假」設兩份成績表  

b3410 發表於 18-4-11 09:50
我哋學校操行俾分都算緊手,不過我覺得又合理喎。大女其實算乖,成績又唔錯,同學關係都幾好。不過操行絕大 ...
呢個標準我覺正常喎。我大女讀五年書, 只試過兩個學期A-。一次係一年級上學期, 老師話, 一開始就俾A, 同學無進步空間, 所以俾A-; 另一次係四年級, 老師話佢唔夠主動, 上堂時明明係識既都唔主動舉手答。我返屋企問佢點解唔主動, 佢話, 成日舉手答, 好似懶叻咁, 唔好, 所以唔會主動舉手。

記得我女之前試過摞操行奬都係A-,我女話老師講嘅,人人都有缺點,沒有完美的,哪裡有A+,返佐六年都係A-,但得一次有奬

亞仔學校都有㗎

之前,有精英家長投訴英文老師教得差,令佢兒子果年英文成績走下坡,投訴完下年就不見了那位老師。

另外在呈分亦有家長投訴視藝科老師比分太低,每次都要求加分比佢,學校老師又加比佢喎,所以話,怪獸家長無處不在。

回覆樓主:

好似几多直資中学申請是要b+,我個一般都b+,近期有a-,其實好難,佢一個公職如领秞生班長都吾去申請評核,佢好怕管人,可能都自己知自已事,做其它職位. 如果高班冇出名公職會差些

ar_mak 發表於 18-4-11 11:06
你已經知道點樣拎A,但又知唔知道點樣拎A+?

A)係街會幫手捉賊,拎埋好市民獎。

要俾個金紫荊獎佢!

jumphigh 發表於 18-4-11 10:09
好老師梗係睇你講果啲啦,無良老師就睇果學生家長識唔識做,有冇私下送礼、請自助餐囉  成績做唔 ...
夠膽收禮食飯,唔驚俾人舉報!

好老師梗係睇你講果啲啦,無良老師就睇果學生家長識唔識做,有冇私下送礼、請自助餐囉  成績做唔 ...

嘩!原來有咁多「好」老師,可以用另類手法加分! 我認為宜家呢個世代吾應該有,點知回歸後此勢反而有上升趨勢!

jumphigh 發表於 18-4-11 13:54
最后兩年人人搏殺,家長同學生都有顧忌,因冇人預計到學校知道后会点處理,誰敢係呢個敏感学年出声?
...

我都知有某名校嘅校長同家長經常一齊打牌炒樓(當事人親口同我講),不過已經係半世紀以前發生嘅事。如果今時今日為咗飲飲食食、小恩小惠去優惠學生,呢尐低回報而高風險嘅行為,只可以話蠢到冇人有。

回覆 little_yolky 的帖子

係架,所以我都學會唔舉手(呢一學就學左 7 年),靜觀其變,結果 dead air 冇人答問題。我好鍾意答問題架,因為我知道個答案一定正確,答中好開心。不過同學老師唔係咁諗,同學覺得我好煩,懶叻,老師覺得我抹殺其他學生回答嘅機會,會果堂唔畀我舉手/無視我(明明係佢地放棄?)。
結果老師出招,回答有獎、participation 分。回答有獎好常用,但係都有同學唔稀罕獎勵,participation 分就一定迫到學生舉手,當然仍然有一兩個學生唔稀罕果一兩分,但係舉手率一定翻幾倍。

睇返以前小學成績表,原來自己係乙-,丙+份子。阿仔比我好,B和B-啫。

deleted

Ccccc

咪以為分數做唔到手腳,啲作文同口試都係主觀比分,加加減減可以將學生之間的分數差距啦闊,從而造皇。如果成績好接近,一個操行長期A,另一個永世得B,大家一齊去考同一間學校,你估人哋會唔會多個考慮點呢?

其實,老師仲有好多招數,例如特登唔比個學生入校隊,無得代表學校出賽,等佢張cv無咁靚,成績表評語寫到平平淡淡,又或者讚兩句又暗踩一句,總之要玩人大把嘢可以做。

KipperBB 發表於 18-4-12 02:04
咪以為分數做唔到手腳,啲作文同口試都係主觀比分,加加減減可以將學生之間的分數差距啦闊,從而造皇。如 ...

點解會咁多個老師同時做一個學生?似大台的膠劇多些!

一個就話啫,個個都針對佢,神奇。

我幸運些,中小學教師們都幾關招個仔,家長不用做什麼踩界或者非法嘢,只要互相尊重,有家校合作的心,個個老師都不知幾開心了!

b3410    發表於 18-4-12 12:24
God grant me the serenity
to accept the things I cannot change;
courage to change the things I can;
and wisdom to know the difference.

KipperBB 發表於 18-4-12 02:04
咪以為分數做唔到手腳,啲作文同口試都係主觀比分,加加減減可以將學生之間的分數差距啦闊,從而造皇。如 ...

冇錯,當考卷分數接近,口試作文平常分就會變得好關鍵。

識老師話要「等某某同學先默書」因佢果日請左假,會影響佢平時分,那位老師仲會俾果位同學既描寫文作文9x分,實用文就話有9x分姐,描寫文咁高分就奇怪,而其他班至叻果個都係8字頭!操行分仲奇怪全A,但果位同學係經常在班內談天說地影響別人上堂的!全部只因果位同學阿媽發功俾果位教中文既班主任!睇到都眼火爆!