用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小 vs 陸慶濤
樓主: 超班BB
go

福小 vs 陸慶濤

lcffun 發表於 18-4-11 23:14
另最近在香港經濟日報有篇報導關於羅氏和陸小的一條龍理念和最新發展,收生取向,你也可參考。

https://to ...
聽說8成入大學,都係學士學位,是真的嗎?

wudungdung 發表於 18-4-11 20:05

謝謝你!想問一問,如果接受咗福中的conditional offer ...

考其它直資一定無問題,據福小家長透露,報埋官津自行都可以。

不過好似如果呈三成績唔達標就只有大抽獎一個出路。

陸小如果成績最後唔達直升要求,係可安排留班。
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-12 07:47

不過好似如果呈三成績唔達標就只有大抽獎 ...

謝謝你的回覆!

hkpapa852 發表於 18-4-12 07:47

不過好似如果呈三成績唔達標就只有大抽獎 ...

hkpapa852 非常詳盡
福小,中英數,操行合格會收。
大部分人呈二成績出咗之後會有offer。

由於呈一時候,大家未有offer 通常會出去考定啲好嘅直資看門口,好多好嘅學校都有收福小學生,神級學校offer都有。

成績再好啲學生有幾間再勁啲學校offer 都有, 普通成績也有一兩間offer。

以我過來人感覺,福小學生出去考更好中學都好受歡迎。
大部分取錄比例,會相對官津學校多啲英中直資 offer。
所以覺得小朋友非池中物,不妨讀福小,因為到小六有機會出去考更好的中學。

當然好多學生會繼續選擇讀福中了!  

回覆樓主:

出左dse 成績,明顯陸慶濤的一條龍的DSE成績優勝好多 羅氏果然係一間高增值的學校。

反而福建標榜英文好,但成績卻另一回事。。。

sunnymama2 發表於 18-7-11 23:15
出左dse 成績,明顯陸慶濤的一條龍的DSE成績優勝好多  羅氏果然係一間高增值的學校。

反而福建標榜 ...

福小有呈分。最好個批會走去更好的中學,陸因無呈分,一定要直升,所以小學最好的一批仍升上羅氏。

其實我覺得這兩間學校各有各好,我個人感覺這兩間學校不會相差太遠,家長根據自己的喜愛所需和小朋友的合適程度去選吧! 我個人覺得陸小無疑在數理方面係做得幾好,所以男仔的數目在陸小是較為多的。如小朋友鐘意科學可以選擇陸小。都係過句,沒有最好的學校只有最合適。

lulumelody 發表於 18-7-11 23:18

福小有呈分。最好個批會走去更好的中學,陸因無呈分,一 ...

同意!

如果自信小朋友資質好並想更上一層樓,揀有呈分。

如果想小朋友快快樂樂少d壓力過童年並上Band1B 的中學,陸慶濤係好選擇。

回覆樓主:

福小創校今年只係第十年, 親生仔呢一個因素,我唔敢講有冇大影響。但的確創校早期學校師資/方向未夠唔穩定, 徐校長上場之後感覺係上返軌道。
其實上到小學,讀得好好嘅,可以再跳船去更高層次。況且12年之後嘅公開試成績, 太難預測,兩校比較,我揀左福小,因為我相信小學階段福小的模式較適合自己小朋友,有利佢發展。

waiwaileung1 發表於 18-7-11 23:45
其實我覺得這兩間學校各有各好,我個人感覺這兩間學校不會相差太遠,家長根據自己的喜愛所需和小朋友的合適 ...

講得好好。

waiwaileung1    發表於 18-7-12 09:44

福小有幾多%的人是會出去其他更好的學校讀呢?

jantan28 發表於 18-7-12 09:39
福小有幾多%的人是會出去其他更好的學校讀呢?

當你呈一考完,學校未出offer
基本上係人都會出去報下出面好學校,
攞住出面間直資offer
再睇下福中呈二之後,收唔收。

呈二福中後收咗,你可以選擇要唔要福中offer ,有人會選擇玩自行大抽獎,亦有人會要出面嘅神級學校offer。

但亦有好多讀書超班學生,唔會考出面學校,一心上福中一條龍。

講真福小同陸小都好好,
如果覺得小朋友好勁讀書想將來考多幾間名校,呈下分就福小。
如想平平穩穩無煩惱,升中就選擇陸小。
兩間選擇都唔會錯

回覆樓主:

福小高小呈分氣氛緊張嗎?平時有公開級名次?
有分小組按不同程度上課?有冇教寫筆記、mind map等技巧?我知陸小這些都有的