用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 福小 vs 陸慶濤
go

福小 vs 陸慶濤 [複製鏈接]

同上
   16    0    0    0

福小會讀得開心啲, 而且比較有潛力吧.

回覆樓主:

睇小朋友性格,活潑就福小,文静和想數學劲就陸小。

回覆樓主:

羅氏DSE 成績近年都好好。

回覆 assado 的帖子

好、但没呈分

assado 發表於 18-4-10 17:25
羅氏DSE 成績近年都好好。
更正一下, 只有上年可以算好
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

kelvinyuki99 發表於 18-4-10 17:34
回覆 assado 的帖子

好、但没呈分

呈分同不呈分, 各有好處.

fdsafdsa 發表於 18-4-10 15:54
福小會讀得開心啲, 而且比較有潛力吧.

多謝回應,可以詳述一下福小有什麼潛力呢?

福小升福中要經過篩選,陸慶濤一條龍升中

kudon 發表於 18-4-11 08:57
陸慶濤

適當升中篩選都有其好處, 如操行吾得, 成績強差人意, hea 讀等。

超班BB 發表於 18-4-10 22:11

福小呢幾年學術及體藝都發展得好快,好務實。

成績及操行合格,面試態度積極就升到福中,其實都唔太難。

現任校長唔主張炒寫, 支持有品質既功課.而且投放好多資源, 如請好多 net teacher, 製造良好語境.

陸慶濤比較傳統, 要睇下適唔適合.

教得樂今期介紹福小

https://video3.mingpao.com/201803/EDU20180307_01.mp4

本身係精英運動員出身嘅校長徐區懿華,對福附小朋友喺運動上嘅栽培亦好重視。學校有70幾樣運動選擇,除咗傳統羽毛球、田徑等等,亦有單輪車、旱地冰球選擇,非常特別。

#福建中學附屬學校

推協作教學 師生均受益(emoji) https://bit.ly/2qkMwlF

校長徐區懿華:人人覺得你「紅」,更要持平(emoji)https://bit.ly/2ICETP5

面試家長要填問卷 校方重視溝通(emoji)https://bit.ly/2qiy2Dt

趙Sir視學報告:福建中學附屬學校(emoji)https://bit.ly/2ExMa0b

#智識揀小學 #福建中學附屬學校 #徐區懿華  #趙榮德 #直資小學

===============
LIKE Happypama ,新手爸媽路上不孤單。
更多內容,盡在 happypama.mingpao.com/

supermom2002 發表於 18-4-11 10:54
成績及操行合格,面試態度積極就升到福中,其實都唔太難。
兩間小學直升中學部既要求:

區份

學校名稱

類別

呈分

2018-2019年度 S1  直升要求

確認直升資格時間

觀塘

福建中學附屬學校

直資

*  呈二成績和操行達標會安排面試和簽Conditional Offer既直升協議, 到呈三成績達標才確認直升資格. (如呈三成績不達標,  直升資格會被取消)

* 呈二名次為頭20名會直接確認直升資格,不用需要呈三成績。

1月-2月期間提供直升Offer和CO

西貢

保良局陸慶濤小學

直資

沒有

中英數3科合格+操行B或以上

沒有資料

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

超班BB 發表於 18-4-10 13:37
同上

福小,小班雙班主任同有NET做班主任,英語環境比陸優勝。

hkpapa852 發表於 18-4-11 15:03
兩間小學直升中學部既要求:

謝謝你!想問一問,如果接受咗福中的conditional offer,但那時又未到呈三試,未confirm收定唔收,其間是否要放棄考其他中學?

羅氏上年出了一位DSE榜眼,有22位 outstanding DSE achievers, 詳情可到中學版看看。另陸小是有100%直升龍校英中,福小我不太清楚。雖然沒有呈分,但如果成績很出眾,也可升中時在自行階段跳船去神校。
其實,兩間比較下都是好學校,最重要都是看看那間較適合你的小朋友,小朋友又喜歡和讀得開心。

利申:我仔仔在陸小讀,讀得很開心。因有幾個offer,我上年最後都是給阿仔自己㨂最喜歡的一間來讀。

另最近在香港經濟日報有篇報導關於羅氏和陸小的一條龍理念和最新發展,收生取向,你也可參考。

https://topick.hket.com/article/ ... %E5%AD%B8?mtc=10012
‹ 上一主題|下一主題