用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 Bachelor of Aviation
go

Bachelor of Aviation

阿女有志想做機師,有意報讀 University of South Australia - Bachelor of Aviation (Flight),因為Yr 1 下學期有親身駕駛小型飛機的課堂,及可累積飛行時數。

學校位於阿得萊德(Adelaide)他並不是澳洲八大學府之一,不知這間學校好嗎? 各位可否給予議見?

https://www.hotcoursesabroad.com ... in/ct/programs.html

回覆樓主:

若去澳洲升大學,又在香港考HKDSE, 還要另外考其他英文試嗎?

回覆 Helen 的帖子

我目標這間大學收 DSE 16分及 IELTS 6.0

理大今年暑假會推出首個機師課程,可以多個考慮
https://www.hk01.com/%E5%91%A8%E ... D%E9%96%8B%E5%A7%8B

mielmiel 發表於 18-4-16 10:04
回覆 Helen 的帖子

我目標這間大學收 DSE 16分及 IELTS 6.0

咁你個女考咗IELTS未呀?

如果想考要去邊度報名呀?

Helen 發表於 18-9-25 00:55
咁你個女考咗IELTS未呀?

如果想考要去邊度報名呀?

我女下個月去阿德萊德讀foundationSAIBT俾咗condition offer後,有個免費公開試Pearson,考完就直接收咗唔需要考IELTS了。

如果你想報IELTSBritishCouncil / IDP呢兩間都有得報考,你上網站揀下日期及考試地點,通常大家都喜筆試口試在同一日,而BritishCouncil多數在港島區而IDP就在九龍某酒店舉行。

回覆 mielmiel 的帖子

你好, 之前見你問過美華個summer programme, 請問後尾有join嗎? 我仔有志向呢個方向行, 今年暑假想比佢試下, 但爬文唔見有人有comment

杏李子 發表於 19-1-25 15:27
回覆 mielmiel 的帖子

你好, 之前見你問過美華個summer programme, 請問後尾有join嗎? 我仔有志向呢個方向 ...

有呀,去咗10日,勁好玩,可以自己親身揸飛機呀

mielmiel 發表於 19-1-25 19:02
有呀,去咗10日,勁好玩,可以自己親身揸飛機呀

太好了,可以分享多少少嗎?拜託

我想問下學校同導師係咪都好?小朋友初學會覺得困難嗎?我仔仲細都有d唔放心。。。。你地家長有冇過埋去接放學?

Helen 發表於 18-4-16 09:58
若去澳洲升大學,又在香港考HKDSE, 還要另外考其他英文試嗎?

通常都要考IELTS, 但如果DSE 已經有result, 我囝仔 DSE 英文5以上,報澳洲8大有幾間都括免考IELTS

Helen 發表於 18-4-16 09:58

如果唔係醫療專業科目,一般DSE英文有Level 4, 可以唔再考ILTES.