用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選擇困難:赤柱聖士提反/羅氏基金中學
樓主: WWWBee
go

選擇困難:赤柱聖士提反/羅氏基金中學 [複製鏈接]

bobbob 發表於 18-4-10 18:19
我講緊理科成績

的確, Phy, Chem, Bio是不錯, 但主科真的太弱, 其它科目亦然:

過去屆DSE, 主科和Phy, Chem. Bio達4+比例

Chi

Eng

Maths

LS

Phy

Chem

Bio

2011-2012

32%

37%

68%

50%

78%

95%

81%

2012-2013

24%

46%

67%

45%

92%

94%

90%

2013-2014

22%

44%

76%

38%

92%

100%

70%

2014-2015

30%

43%

75%

38%

60%

80%

56%

2015-2016

28%

48%

73%

41%

84%

94%

66%

2016-2017

44%

68%

82%

61%

82%

100%

82%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

聖提,除非冇錢/車程超過 1 小時。

hkpapa852 發表於 18-4-11 15:18
的確, Phy, Chem, Bio是不錯, 但主科真的太弱, 其它科目亦然:

過去屆DSE, 主科和Phy, Chem. Bio達4+比例

有幾多位學生DSE考phy, chem, bio ? ~~~

mcl203 發表於 18-4-11 15:20
有幾多位學生DSE考phy, chem, bio ? ~~~

咁我又真係唔知...... 不過有D年份, 開Phy Chem Bio之餘, 仲有開 Combine Sci (Phy+Chem)同Combine Sci (Phy+Bio)

咁個幾年人數應該會較少..... 不過, 其實羅氏近年畢業生人數都唔算多

Chi

Eng

Maths

LS

Phy

Chem

Bio

S6人數

2011-2012

32%

37%

68%

50%

78%

95%

81%

~60

2012-2013

24%

46%

67%

45%

92%

94%

90%

2013-2014

22%

44%

76%

38%

92%

100%

70%

2014-2015

30%

43%

75%

38%

60%

80%

56%

2015-2016

28%

48%

73%

41%

84%

94%

66%

2016-2017

44%

68%

82%

61%

82%

100%

82%

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-11 15:29
咁我又真係唔知...... 不過有D年份, 開Phy Chem Bio之餘, 仲有開 Combine Sci (Phy+Chem)同Combine Sci (P ...

人數多少可以對估下有影響,我聽過有B1尾中學physics得5個學生揀~~~

mcl203 發表於 18-4-11 15:32
人數多少可以對估下有影響,我聽過有B1尾中學physics得5個學生揀~~~
參考2016-2017年數據:

B1中學銘賢, S6有135人, 只有20人選Phy
B1中學藍田聖保祿, S6有162人, 只有16人選Phy
B1中學沙田官立, S6有126人, 只有27人選Phy
B2中學何文田官立, S6有143人, Phy Chem Bio分別只有 21 37 29人選

‹ 上一主題|下一主題