用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 選擇困難:赤柱聖士提反/羅氏基金中學
go

選擇困難:赤柱聖士提反/羅氏基金中學 [複製鏈接]

剛收到兩所學校取錄,要在這兩天作出抉擇。因兩所學校各有優劣。請給予寶貴意見。謝謝!
   1    0    1    0

聖士提反

個人覺得:
考慮出國讀大學: 赤柱聖士提反
會係香港讀大學: 羅氏基金中學

bobbob    發表於 18-4-10 13:52

WWWBee 發表於 18-4-10 12:47
剛收到兩所學校取錄,要在這兩天作出抉擇。因兩所學校各有優劣。請給予寶貴意見。謝謝! ...
夠錢:聖士提反。

回覆樓主:

感覺赤提同cky, 啓思,音中類似,提供不同的学制,而羅氏較傳統,main target dse.

你小朋友適合咩制度?
我自己個case我prefer ib ,  但爸爸覺得仔可試長少少傳統,真到時走去外國高中就直接走,冇報赤提呢類(其次太遠太貴),只報類似的npl呢類. 阿仔一直鐘情npl,所以早已收落左訂,但經再比較,仔又覺得laws科學方面好吸引佢,所以幾經考慮會轉投laws.

醒目開學勳章

HaYi 發表於 18-4-10 13:33
感覺赤提同cky, 啓思,音中類似,提供不同的学制,而羅氏較傳統,main target dse.

你小朋友適合咩制度? ...
如果諗住讀science羅氏真係理想啲,佢哋理科教師質素高(用家講嘅),公開試成績亦一直都好好

little_yolky 發表於 18-4-10 13:12
夠錢:聖士提反。

同意,聖提。

bobbob 發表於 18-4-10 13:52
如果諗住讀science羅氏真係理想啲,佢哋理科教師質素高(用家講嘅),公開試成績亦一直都好好 ...

羅氏公開試成績亦一直都好好

呢一點唔同意
還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

bobbob 發表於 18-4-10 13:52
如果諗住讀science羅氏真係理想啲,佢哋理科教師質素高(用家講嘅),公開試成績亦一直都好好 ...
但係HaYi諗住阿仔高中就走喎, 理科教師質素高都無乜用了。初中只有IS吧。

little_yolky 發表於 18-4-10 16:58
但係HaYi諗住阿仔高中就走喎, 理科教師質素高都無乜用了。初中只有IS吧。
初中不但是IS, 仲有Biotechnology 呢
http://www.plklfc.edu.hk/index.php?option=com_content&view=article&id=48&Itemid=264&lang=zh

Curriculum Junior Secondary (S1-S3)

Subjects

No. of hours per week

English

Chinese

Mathematics

French (Optional)

Biotechnology

Integrated Science

Integrated Humanities

Chinese History

Computer and Information Technology

Music

Visual Art

Home Economics

Physical Education

Life Education

回覆 WWWBee 的帖子

小兒情况相同,羅氏公開試成績透明度高,赤提老牌學校,但路程較遠!若寄宿,又怕擔心小朋友能否自我管理。兩校各有長處,頭痛中!

my girl accepted by both also,
I'll go for St.Stephen.
親子王國以外之連結已被刪除

回覆樓主

St Stephen for sure
My Little Prince, Naoki Kam - 諱諾BB.   

醒目開學勳章

hkpapa852 發表於 18-4-10 16:13
羅氏公開試成績亦一直都好好

呢一點唔同意
我講緊理科成績

little_yolky 發表於 18-4-10 16:58

我仲有個细,如果大讀到都想入local u先, 吾駛top,但希望是有興趣同揾到食的科. Anyway長遠的事, Laws 有强項點都好. 可能几年後好多学校加dse以外的制度(如gt pk)

剛收到兩所學校取錄,要在這兩天作出抉擇。因兩所學校各有優劣。請給予寶貴意見。謝謝! ...

聖提  

HaYi 發表於 18-4-10 13:33

你小朋友適合咩制度? ...

最緊要找到自己適合的中學

聖士提反啦,傳統名校!

jasonfather 發表於 18-4-10 17:13
回覆 WWWBee 的帖子

小兒情况相同,羅氏公開試成績透明度高,赤提老牌學校,但路程較遠!若寄宿,又怕擔心 ...

史提芬  

兩間學校位置相距很遠? 樓主你住邊? 如將軍澳咁番聖士提反咪好遠?
‹ 上一主題|下一主題