用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暑假就到,你們點樣安排暑期活動俾初中生? ...
go

暑假就到,你們點樣安排暑期活動俾初中生?   [複製鏈接]

囡囡剛剛今年升咗中學,暑期就快到。以前小學就學下興趣班,但初中生涯開始了,都唔知點幫佢安排。
請問大家有沒有經驗或介紹?謝謝介紹。
   27    0    0    0

仲肯俾你“安排”咩?

Yanamami 發表於 18-4-10 12:23
仲肯俾你“安排”咩?

你真醒目。
我都唔肯定仲「聽」唔「聽」我講啦。
但我都會試試先。

你係過來人?有沒有經驗可以分享一下?謝謝。

二女都中二……以前游水暑假要加操,所以無乜特別安排,俾佢hea, 叫佢趁机睇多本書~

如果学校有遊学团或exchange就俾佢跟学校去無就自己揾。如有參加校隊好多时要練~如你係FTM, 教佢煮野食囉,幫手洗燙。

醒目開學勳章 王國長老

無安排, 本身已經忙爆

校隊台灣集訓, 返黎之後繼續集訓, 加埋自己原有訓練, 除左可以訓晏少少起身, 根本同平時無分別.

任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

任何非 PM 形式查詢一律不回

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Yanamami 發表於 18-4-10 13:52
二女都中二……以前游水暑假要加操,所以無乜特別安排,俾佢hea, 叫佢趁机睇多本書~

如果学校有遊学团或ex ...

謝謝呀!

自己就係要返工。
現在見佢成日玩「電話」(包上網⋯⋯⋯),心知,到咗暑假,情況會更不受控制。所以,想安排(試試)活動俾佢。

我怕,一個暑假後,唔知會變成點!

miriam 發表於 18-4-10 14:05
無安排, 本身已經忙爆

校隊台灣集訓, 返黎之後繼續集訓, 加埋自己原有訓練, 除左可以訓晏少少起身, 根本同 ...

了解⋯⋯⋯
其實做雙職家長都好「辛苦」⋯⋯⋯
自己都無時間,但對兒女,就唔可以「唔理」。
不過,我好肯定,就算今年佢肯被我「安排」,下年都唔會「理」我!

yauyaumammy 發表於 18-4-10 14:15
謝謝呀!

自己就係要返工。
係煩~~禁去遊学,洗开佢两个礼拜都好~

醒目開學勳章 王國長老

yauyaumammy 發表於 18-4-10 14:18
了解⋯⋯⋯
其實做雙職家長都好「辛苦」⋯⋯⋯
自己都無時間,但對兒女,就唔可以「唔理」。
無得同佢諗咁多住, 未到放假前都唔知學校有咩活動畀佢地去玩.

怕佢真係掛住玩手機, 睇下學校有無遊學團, 外國既應該可以磨到 10-14 日, 你顧少好多野.
任何人士未經本人同意不得轉載本人所發表之文章到任何媒體 (包括報章、雜誌及網站)

各位~~~我唔會介紹補習社或興趣班, 唔使 PM 問我呀, 我係唔會覆架~~~

Yanamami 發表於 18-4-10 14:29
係煩~~禁去遊学,洗开佢两个礼拜都好~
Yanamami, 想問吓妳意見, 呢個 HKU 中文學院講師教及帶團遊學團, 呢個費用貴嗎? http://www.aal.hku.hk/summerinstitute/hs-programmes/cdcc2018/
HKU Chengdu Cross Cultural Exploration Summer Camp
Course Fee: HKD 18,800
Date: 8 月1日至5日將於香港大學上課 & 8月6日至12 日將移師成都(四川師範大學),透過遊覽成都,了解四川文化,並探討蓉港兩城之文化異同

miriam 發表於 18-4-10 14:48
無得同佢諗咁多住, 未到放假前都唔知學校有咩活動畀佢地去玩.

怕佢真係掛住玩手機, 睇下學校有無遊學團,  ...

好同意。未到放假,真係唔知學校有沒有活動喎!

http://www.studytour.hk/home/program/uk

醒目開學勳章 王國長老

yauyaumammy 發表於 18-4-10 15:00
好同意。未到放假,真係唔知學校有沒有活動喎!
學校遊學團應該最遲 4 月尾會出資料, 當然間間學校不同, 點都等學校出晒時間表先再決定後續安排.

醒目開學勳章 王國長老

又話唔定學校會係暑假安排 "拔尖補底" 班, 變數真係好多架.

小時了了 發表於 18-4-10 14:49
Yanamami, 想問吓妳意見, 呢個 HKU 中文學院講師教及帶團遊學團, 呢個費用貴嗎? http://www.aal.hku.hk/sum ...

差不多吧~大女中二那年跟学校去英國14天近四万二女今年跟学校去墨尔本11天万三……

小時了了    發表於 18-4-10 18:27

Yanamami 發表於 18-4-10 17:32
差不多吧~大女中二那年跟学校去英國14天近四万二女今年跟学校去墨尔本11天万三…… ...
11日MELBOURNE萬三 --- 唔貴喎.  來回機票LOW SEASON都幾仟.

黃巴士 發表於 18-4-10 18:33
11日MELBOURNE萬三 --- 唔貴喎.  來回機票LOW SEASON都幾仟.
万三去Mel只係exchange, 跟buddy番学住homestay, 唔係遊学吖~

Yanamami 發表於 18-4-10 22:46
万三去Mel只係exchange, 跟buddy番学住homestay, 唔係遊学吖~
消磨个暑假真係少D银両都唔得
俾我就睇下有冇D義工小组,等佢参加下都唔錯。

回覆 TLHE 的帖子

我之前有參加過義工小組(其實係大學生小組,不過因為冇中學生嘅小組適合我,所以我入埋去)。
義工其實都幾好玩下,除左 d 派福袋賣旗,仲有整番梘、整傳統+冰皮月餅。仲可以探訪浪茄戒毒所、幫手搞日營、中心嘉年華,教南亞裔廣東話。唔係因為我暑假忙賺錢我都會想參加。最好嘅就係小組嘅青年人一定友善純品,唔驚學壞,大家互相扶持,同埋義工小組一定有 1-2 個社工帶領,佢地容易察覺青年人嘅情緒、壓力問題,順便幫埋你做心理輔導。當然最好嘅地方就係,唔洗花一分一毫就有充實日間活動,唔洗望住仔女係屋企咩都唔做,飯來張口。

回覆 1998Ruby1998 的帖子

我都係咁諗,反正初中多餘嘅時間只能駛錢,唔等住佢賺錢,no opportunity cost 嘛!
‹ 上一主題|下一主題