用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暑假就到,你們點樣安排暑期活動俾初中生? ...
樓主: yauyaumammy
go

暑假就到,你們點樣安排暑期活動俾初中生?  

MrBeast 發表於 18-4-14 13:52
唔使 camp, local 食C後巷都可以見到

真係好鬼鍾意睇你答嘢。

小時了了 發表於 18-4-14 14:02
每個小孩性格及氣質唔同嘅,我嗰個外向及男仔頭,好鍾意宿營之類唔係屋企瞓嘅活動。其實阿女去過一次outwar ...

請問你女上次參加幾$幾多日呀?

JJDBB 發表於 18-4-20 14:45
請問你女上次參加幾$幾多日呀?
上次 (2014-07-16 to-07-20) 我幫阿女報係 4Kidz, 5 Days 4 Nights, 幾 $ 唔幾得, 只記得幾千銀咋 (模糊印象3千尾4千頭咁上下)

小時了了 發表於 18-4-20 14:53
上次 (2014-07-16 to-07-20) 我幫阿女報係 4Kidz, 5 Days 4 Nights, 幾 $ 唔幾得, 只記得幾千銀咋 (模糊印 ...

又唔貴喎!

小時了了 發表於 18-4-20 14:53
上次 (2014-07-16 to-07-20) 我幫阿女報係 4Kidz, 5 Days 4 Nights, 幾 $ 唔幾得, 只記得幾千銀咋 (模糊印 ...

請問阿囝高小,不太合群又膽小,適合嗎?

dearmm 發表於 18-4-23 12:24
請問阿囝高小,不太合群又膽小,適合嗎?

我印象依稀記得阿女講:
1) 玩獨立舟 (後來打風取消);
2) 露營,
3) 攀石,
4) 好似有玩繩網,
5) 有分組活動及比賽,
6) 有去西貢溪澗玩水 (阿女當年玩到全身濕晒但覺得超好玩, 因為佢話如果阿媽我係現場一定唔俾佢玩到濕晒身!),
7)食飯後要自己嗰組負責返洗碗及掃地拖地.....咁上下

你認為以上活動適合你小朋友 / 你小朋友處理到嗎?

小時了了 發表於 18-4-23 12:44
我印象依稀記得阿女講:
1) 玩獨立舟 (後來打風取消);
2) 露營,

Thanks!

攀石未必得。唉!

回覆樓主

請問你們小朋友有冇上stem 課程,例如機㭜人,3D printing, 可介紹嗎?

回覆 1998Ruby1998 的帖子

那裡的義工?可否提供?

最後, 今日幫阿女報咗以下呢個:
小兵師兄師姐訓練計劃: http://www.gchk.com.hk/summer2018.html (阿女超齡, 但我同導師商量後最後批准俾阿女參加)

之前阿女參加過一次佢嘅暑假小兵訓練計劃及一次復活所嘅小兵師兄師姐訓練計劃.

本來都考慮再報 outward bound, 今年唔參加呢個小兵了, 因為我唔想阿女只係玩同一類. 但呢排係 EK 同大家吹水有咩暑期活動, 好多活動都幾貴, 計吓計吓, 都係呢個最平, $2,958 (special discount, 因為熟客仔). 最重要, 我同基甸導師講小女最近講過日後大學諗緊想讀心理學或社工, 今年我當 "生涯規劃" 俾阿女了解及體會多啲社工(負責青少年事工)嘅係做啲咩, 係點處理....基甸導師聽到我想法, 都好願意互相配合, 亦係營內傾計時段時幫阿女探討吓佢對職業前途嘅方向及想法, outward bound 做唔到呢方面社工輔導傾計性嘅野, 所以都係去多社工負責訓練嘅基甸了.

Outward bound 請緊暑假 4Kidz Leaders (幾年前阿女嗰年, 阿女講過係啲讀緊本地大學放暑假嘅哥哥姐姐暑假工帶組)http://www.outwardbound.org.hk/zh/careers/short-term-helpers
Outward bound 請緊 Instructor (又唔需要社工方面專長) : http://www.outwardbound.org.hk/zh/careers/becoming-an-obhk-instructor

Tam2002 發表於 18-4-23 13:05

那裡的義工?可否提供?

EK 之前有網友介紹呢個本地義工組織, 無國界義工 http://www.volunteer.org.hk/

例如以下呢個好似幾好
無國界義工肯亞考察探訪團2018 http://www.volunteer.org.hk/?post_type=dd_events&p=1751
非洲肯亞考察團
內容:進行考察、回訪助養兒童及提供義教及遊戲活動、當地社區建設、當地貧困家庭民宿體驗
日期:04/08/2018(星期六) – 13/08/2018(星期一)
(其中11-12/08/2018為自由時間,團員可自費參觀動物大遷徙或選擇於13/08/2018啟程回港)

請問義工小組那裏可以報名?謝謝.

回覆 aa06 的帖子

我都係屋企附近嘅青少年中心到報名。

小時了了 發表於 18-4-24 09:54
最後, 今日幫阿女報咗以下呢個:
小兵師兄師姐訓練計劃: http://www.gchk.com.hk/summer2018.html (阿女超齡 ...

請問可分享多些基甸的軍訓課程嗎?

yauyaumammy 發表於 18-4-10 13:23
你真醒目。
我都唔肯定仲「聽」唔「聽」我講啦。
但我都會試試先。

有冇一啲自我訓練營
或者自己照顧自己嘅訓練營

dearmm 發表於 18-4-25 01:34
請問可分享多些基甸的軍訓課程嗎?

暑假小兵訓練學院 ( For小學生 ): http://www.gchk.com.hk/summer2018.html .
阿女講過有步操, 有一日要自己洗衫, 有一兩餐分組自己煮野食, 有射擊玩, 有一日破曉時分行山行去滘西洲哥爾夫球場附近睇好靘嘅日出, 行吓遊覽吓西貢鹽田仔....學自理, 學紀律, 個人成長& team work 都幾好的

基甸訓練有好有意思嘅口號/目標類似咁:
見過你成功
見過你失敗
未見過你放棄

yovin    發表於 18-4-29 08:13

ramuza 發表於 18-4-25 07:42
有冇一啲自我訓練營
或者自己照顧自己嘅訓練營
小朋友小學抑或是中學?

For 小學你睇睇樓上我提過嗰個基甸嘅"小兵訓練營"啱唔啱? 上面有條 link 你入去 download 詳情睇吓
For 中學嘅基甸嘅"戰龍在野"係玩 war game

小時了了 發表於 18-4-25 08:43
小朋友小學抑或是中學?

For 小學你睇睇樓上我提過嗰個基甸嘅"小兵訓練營"啱唔啱? 上面有條 link 你入去 do ...

非常多謝你的分享。
小朋友高小,請問導師如何?會不會好惡勁鬧呢?怕喺黃埔軍校嗰類。

dearmm 發表於 18-4-25 09:39
非常多謝你的分享。
小朋友高小,請問導師如何?會不會好惡勁鬧呢?怕喺黃埔軍校嗰類。
...

黃埔軍校我女無去過, 我唔知黃埔嗰邊情況.

軍校都要預咗導師會嚴, 會罵. 如果小朋友唔想面對俾人罵, 我會建議去 outward bound 了.

基甸機構係基督教背景, 導師我覺得OK的, 唔係惡意罵, 聽阿女講導師係做錯或違規才處罰. 提一提, 阿女講過係營內有小朋友 (有初小嘛) 真係會喊, 有啲因為掛住屋企, 亦有啲唔知係咪少爺公主覺得辛苦, 但我女比較硬朗反而覺得好好玩, 唔辛苦

小時了了 發表於 18-4-25 10:25
黃埔軍校我女無去過, 我唔知黃埔嗰邊情況.

軍校都要預咗導師會嚴, 會罵. 如果小朋友唔想面對服俾人罵, 我 ...

多謝分享。會二揀一,希望小朋友有得著