用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暑假就到,你們點樣安排暑期活動俾初中生? ...
樓主: yauyaumammy
go

暑假就到,你們點樣安排暑期活動俾初中生?   [複製鏈接]

TLHE 發表於 18-4-11 07:38
回覆 1998Ruby1998 的帖子

我都係咁諗,反正初中多餘嘅時間只能駛錢,唔等住佢賺錢,no opportunity cost  ...

方間機構請大家慎重考慮,很多掛羊頭賣狗肉

回覆樓主

我都末有安排、應該要返學校練球、練樂團。

Yanamami 發表於 18-4-10 17:32
差不多吧~大女中二那年跟学校去英國14天近四万二女今年跟学校去墨尔本11天万三…… ...
萬三咁平?

yauyaumammy 發表於 18-4-10 12:07
囡囡剛剛今年升咗中學,暑期就快到。以前小學就學下興趣班,但初中生涯開始了,都唔知點幫佢安排。
請問大 ...

遊學團

kochiman2004 發表於 18-4-11 17:49
遊學團

多謝大家的意見。
遊學團都唔平!

yauyaumammy 發表於 18-4-11 17:54
多謝大家的意見。
遊學團都唔平!

呢个義工团都唔平不过要15歲先去得。可以兼練下独立同英文,同唔同国家人相处同溝通。
https://www.projects-abroad.hk/en/volunteer-projects/high-school-specials/

我大女上年考完DSE参加海龜保育義工,仲可以順便考埋潛水牌。

Yanamami 發表於 18-4-13 16:48
呢个義工团都唔平不过要15歲先去得。可以兼練下独立同英文,同唔同国家人相处同溝通。
https://ww ...

好貴呀!

放假仲洗錢多過返學!

yauyaumammy 發表於 18-4-13 19:25
好貴呀!

放假仲洗錢多過返學!

唔平~但係好有趣既經驗,比-般遊学去sightseeing好~

見到網站也有初中項目,12歲就可以參加。不過選擇好少,只有3個。

b3410 發表於 18-4-13 23:24
見到網站也有初中項目,12歲就可以參加。不過選擇好少,只有3個。
始終係义工团,大d能做既野会多d.而且会mix 18+以上既义工团-齊做。阿女上次去Cambodia只係兩个星期,係簽落地工作簽證,唔係旅遊簽證,佢話去到條村已有-批义工係度,相信果班係做一个月既。

Yanamami 發表於 18-4-14 08:16
始終係义工团,大d能做既野会多d.而且会mix 18+以上既义工团-齊做。阿女上次去Cambodia只係兩个星期,係簽 ...
呢個真係好過純遊學。我見初中都有cambodia.  當地安全,衛生狀況如何?擔心小朋友handle 唔到。

b3410 發表於 18-4-14 08:27
呢個真係好過純遊學。我見初中都有cambodia.  當地安全,衛生狀況如何?擔心小朋友handle 唔到。 ...
呢个組織係以安全為先~但去得需要幫既地方,都可以想像到係落後、貧困既地方,环境自然差。其实阿女初时想去南非果个人权 project, 但我真担心南非、墨西哥呢d地方既安全(有时人算不如天算),所以揀左去Cambodia, 情願落後同條件差。我無担心过佢handle唔到(瞓既地方係有老鼠),呢个唔係其中一个体驗咩?禁大个咯,自己想法子生存。

Yanamami 發表於 18-4-14 09:25
呢个組織係以安全為先~但去得需要幫既地方,都可以想像到係落後、貧困既地方,环境自然差。其实阿女初时想 ...
貧困落後預咗,只要安全,唔驚。我女好想去,話一個月冇的沖涼都唔驚帶隊的tutor是否會教識佢哋基本衛生安全概念先?

Yanamami 發表於 18-4-14 09:25
呢个組織係以安全為先~但去得需要幫既地方,都可以想像到係落後、貧困既地方,环境自然差。其实阿女初时想 ...
香港camping有時都有老鼠

Yanamami 發表於 18-4-13 22:59
唔平~但係好有趣既經驗,比-般遊学去sightseeing好~

間唔中都有留意遊學團,賬面睇覺得itin 好無聊
今年想試下 outward bound,有冇人試過呢?any cmt good or bad ?

b3410 發表於 18-4-14 09:35
貧困落後預咗,只要安全,唔驚。我女好想去,話一個月冇的沖涼都唔驚帶隊的tutor是否會教識佢哋基 ...

係好有經驗团隊,佢地定時会有講座,俾有兴趣既家長同学去參加,增加瞭解同減少困惑,可以留意下佢地FB專頁。阿女果时參加左,会有个advisor同佢联絡,有乜疑问隨时可發e貓去问。
去Cambodia係冲凍水凉同自己手洗衫,食方面简单但我女話好味,無不適應。

b3410    發表於 18-4-14 12:14

MrBeast 發表於 18-4-14 09:53
今年想試下 outward bound,有冇人試過呢?any  ...
都觉坊间遊学团有d無聊,跟自己学校去安排学习方面会充实d.

中学生亦可以玩下乘風航两曰-夜訓練。

http://www.adventureship.org.hk/faq_c.php

MrBeast 發表於 18-4-14 09:53
今年想試下 outward bound,有冇人試過呢?any  ...
Outward bound 我廿幾年前讀大專時有商界赞助免費参加。幾年前小女小學唔記得小三定小四我幫佢報名参加,Outward bound 都好好玩。阿女話小學無得跳碼頭,中學以上才有得跳

妳好叻,揾到呢啲咁特別又有義意活動我都想俾阿女玩,不過贵咗啲,我要儲吓錢先至得,要出年或後年了。已收藏這资料
‹ 上一主題|下一主題