用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 初中教育 暑假就到,你們點樣安排暑期活動俾初中生? ...
樓主: yauyaumammy
go

暑假就到,你們點樣安排暑期活動俾初中生?   [複製鏈接]

小時了了 發表於 18-4-14 11:30
妳好叻,揾到呢啲咁特別又有義意活動我都想俾阿女玩,不過贵咗啲,我要儲吓錢先至得,要出年或後年了 ...
都係EK資深家長介绍

小時了了 發表於 18-4-14 11:23
Outward bound 我廿幾年前讀大專時有商界赞助免費参加。幾年前小女小學唔記得小三定小四我幫佢報名参加,Ou ...
乘風航小学生都可以跳船

小時了了    發表於 18-4-14 14:04

Yanamami 發表於 18-4-10 13:52
二女都中二……以前游水暑假要加操,所以無乜特別安排,俾佢hea, 叫佢趁机睇多本書~

如果学校有遊学团或ex ...

想問下中學生去邊到學游水,係咪多數私人教,我女因為考呈分試停左,想升中呢個暑假學返,請問有無游泳班for 中學生

happy105 發表於 18-4-14 11:56
想問下中學生去邊到學游水,係咪多數私人教,我女因為考呈分試停左,想升中呢個暑假學返,請問有無游泳班f ...
Hmmmmm....我諗每个泳会都会教唔同年紀既~

Outward bound 我廿幾年前讀大專時有商界赞助免費参加。幾年前小女小學唔記得小三定小四我幫佢報名参加,Ou ...

你囡囡好勇敢,肯去outwards bound 之類的活動。我個囡參加完小學的畢業營,就「嚴3嚴4」⋯⋯
我家絕對不是有錢,更不是中產⋯但估唔到會養到個「公主」!

佢只係打機和上網。我真係擔心暑假後更嚴重!

Yanamami 發表於 18-4-14 10:59
係好有經驗团隊,佢地定時会有講座,俾有兴趣既家長同学去參加,增加瞭解同減少困惑,可以留意下佢地FB專 ...

似乎這個經驗好值得喎

b3410 發表於 18-4-14 09:36
香港camping有時都有老鼠
唔使 camp, local 食C後巷都可以見到

happy105 發表於 18-4-14 11:56
想問下中學生去邊到學游水,係咪多數私人教,我女因為考呈分試停左,想升中呢個暑假學返,請問有無游泳班f ...

中學生的確比較少,但一般泳會都有唔同級別去就唔同年齡的學生。應該唔難找到的。

thx for the info.  睇下今年可否安排到

yauyaumammy 發表於 18-4-14 13:49
你囡囡好勇敢,肯去outwards bound 之類的活動。我個囡參加完小學的畢業營,就「嚴3嚴4」⋯⋯
我家絕對不 ...
每個小孩性格及氣質唔同嘅,我嗰個外向及男仔頭,好鍾意宿營之類唔係屋企瞓嘅活動。其實阿女去過一次outward bound 後講過唔少次話想每年暑假都参加,我唔想之嘛,唔想只玩一樣我想多啲唔同野玩,另外,幾千銀5日4夜對我嚟講貴的

小時了了 發表於 18-4-14 14:02
每個小孩性格及氣質唔同嘅,我嗰個外向及男仔頭,好鍾意宿營之類唔係屋企瞓嘅活動。其實阿女去過一次outwar ...
我都會有d肉赤,不過又比遊學團平,拉上補下law

有無玩樂器?有就可以參加下音統处音樂營。
http://www.lcsd.gov.hk/tc/mo/activities/youthmusiccamp.html

Yanamami 發表於 18-4-14 17:11
有無玩樂器?有就可以參加下音統处音樂營。
http://www.lcsd.gov.hk/tc/mo/activities/youthmusiccamp.html ...

嘩⋯⋯⋯
這位家長好多好提議喎!

HaYi    發表於 18-4-15 21:22
HaYi    發表於 18-4-15 21:22

初中仲肯比你安排咩

跟學校的遊學今年P6會去, 之前去唔同國家自由行都見過DG (Singapore )  同德望/DB(UK)的高小遊學團.  都幾認真, 講晒英文. 聽人說有些學校去埋大學試下上堂.  

下年上左中學,  我自己有些少潔癖, 唔喜歡污糟的地方. 好怕露營呢些.  所以你地提的義工我估阿仔升中後我都唔會比佢去.   反而船呀哩D感覺幾好, 但私人申請唔得, 去邊度可以申請呢?

16歲或以上中/大学生可去惜食堂做义工:

http://www.foodangel.org.hk/zh/volunteer.php

升中一如果有銜接課程,咁個暑假都去緊一半啦。
升中二、三學會活動都會加碼,或細路自己想玩既活動去玩下,旅行或者hea下都唔錯,真係無幾多時間可以傷腦筋安排。

無知人 發表於 18-4-17 09:26
升中一如果有銜接課程,咁個暑假都去緊一半啦。
升中二、三學會活動都會加碼,或細路自己想玩既活動去玩下 ...

都係既。我估計都要等咗學校有沒有安排先再自己打算了。
謝謝呀!

forgot to ask: 請問你幾月報,快full 嗎?

MrBeast 發表於 18-4-19 08:10
forgot to ask: 請問你幾月報,快full 嗎?

我唔記得2月定4月報暑假 course, 當年打去 outward bound 問邊團有位, 有啲已 full 了

留意少少, 當年阿女暑假撞正打8號風球, 當時阿女1) 無得玩獨木舟, 2)原本野外露營變為係 outward bound 內一處地方露營. 但整體而言, 對一個非常外向及鍾意玩嘅阿女來講佢玩得真係好開心

阿女當年玩以下呢個 course http://www.outwardbound.org.hk/courses/individuals-families
Name : 4Kidz  
Period: 5 Days 4 Nights
Aged  :  9-10
Fee    :HKD 4,740

1) LTKZ123: 09 Jul  - 13 Jul 2018            
2) LTKZ124: 15 Jul  - 19 Jul 2018              
3) LTKZ125: 30 Jul  - 03 Aug 2018              
4) LTKZ126: 06 Aug - 10 Aug 2018

P.S. 當年小女呢個 course 係佢人生第一次自己一個係出面宿營, 當時團友開始時一個都唔識
‹ 上一主題|下一主題