用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 教育講場 英版TSA操練成風 面臨罷考潮 被批評考試艱深 ...
樓主: ANChan59
go

英版TSA操練成風 面臨罷考潮 被批評考試艱深 [複製鏈接]

Vanadium 發表於 18-4-19 22:38
回覆 AMWLee 的帖子

其實笑人有咩意義? 我都話我估,想人比D資料
英國key stage 2即Year 4-6,而英國小孩5歲入Year 1。

....

somoon 發表於 18-4-21 13:46
其實你有無試過睇下D卷?係past paper, 唔係補充練習。
絕對不太深喎……

我當然有睇過TSA past paper啦,幾認真咁睇添。

希望大家睇社會事件,要整個社會去睇,唔可以淨以自己或身邊識既人做出發點,因任何全民政策,係所有人都要參與,並唔係淨做得到既人。

...

回覆樓主:

奇怪,香港教育工作者用得最多的,就是考試測驗,所有學生同一份卷。

忽然又話學生有能力差異TSA定不到一個合理水平,要取消。

浸浸成日都係咁,一時一樣估唔到。

回覆 shadeslayer 的帖子

學校內差異肯定較學校間差異細。

不過講黎講去,都唔肯正確回應問題。若然TSA係能夠改善教學,或TSA成績好就係教學做得好,叫教育局請TSA考得好,或因TSA成績改善既學校出黎分享下,甚至出下書或文章。

TSA應該都有過10年,唔知教育局幾時可以總結下出教育報告,咩係良好教學出到良好TSA成績,還是不斷考考考然後叫人自己檢討。

如果教育局出到報告,有實質而又良好方法改善教學之餘又提高TSA成績,但考得差要改善既學校仍唔去做,咁我舉腳支持強制要果D學校執笠。

Vanadium 發表於 18-4-24 19:57
回覆 shadeslayer 的帖子

學校內差異肯定較學校間差異細。

官津小學無得揀學生,差異好大啊。無論差異大小,原則也是一個試應付一群不同能力學生。講到尾就係學校評估學生就多多都得,學校教學被評估,就同你死過。

有問題學校唔自己改善,咁多撥欵,持續發展,還要別人攪掂?糧出到足,野唔識做?教育大學教乜的,幾十年教學經驗做乜的?份糧出一半比一個教育局派下來的改善小組好嗎?

其實教育局TSA報告好易寫:學校嚴重異化TSA,現設舉報熱線,查明異化屬實,學校名字,校董和校長名字,上教育局網業黑名單。

shadeslayer 發表於 18-4-24 23:03

官津小學無得揀學生,差異好大啊。無論差異大小,原則 ...

你真係令人非常沮喪。

就當學校有問題唔識改善,就當你啱,咁教育局無責任協助學校改善? 你知不知教育局養住幾多人? 搞幾多超無謂既所謂教師培訓? 日日都有班開.....99%係廢到只比教育局同參與既"老師"大家一齊篤數。

真係做到既教育局唔做,若然你講得咁對,學校真係無差異,咁就啱啦,即成功學校既方法,大都可以應用係所有學校! 我再講...........請攞住大數據、手握各學校運作資料既教育局,唔該.....做份report出黎,TSA考得好既學校,係咩原因,教學做得點好,比所有做得唔好既學校參考!

呢D先係改善全港學校教學一針見血既方法。

叫學校自己改善? 若學校無心改,請教育局摺左佢唔比佢地做,無心既學校係唔死都無用。咁果D仍有心,但唔知點改善,只諗到操果班呢? 你估操老師唔使時間,改練習唔使開夜? 既然人都係做,只係唔識做,點解唔教人地點做?

正正因為教育局出唔到報告,我就係斷言....教育局根本無法將教學質素同TSA成績好有說服力咁拉上關,極可能只係發現成績好同學生SES、及學校操練有關。

Shadeslayer,你對香港教育分析力真好有限,以為學校無得揀學生.....又以為學校差異細,錯到不得了! 我唔想講太多,淨講一個最近推算,A學校出名,多人競爭,結果100位,有500人爭,其中200個黎自本區弱學生,另200個黎自本區強學生,再加100黎自外區強學生,結果,100個隨機就有60個係強,40個係弱,即60%勁學生。另外同區B學校無咁受歡迎,100位全部係弱栍先揀,咁最後收到80個弱,加20個人地收唔到而被迫派過黎既勁學生,即全校勁學生有20%。

以上仲未計地區差異、叩門生、插班生、弱校勁學生中途轉校再帶黎既後果。

你睇得明無? 唔明就當我傻亂講,對你係好浪費時間。

Vanadium 發表於 18-4-24 23:36
你真係令人非常沮喪。

就當學校有問題唔識改善,就當你啱,咁教育局無責任協助學校改善? 你知不知教育局 ...

無人叫你回我的。

我睇得好透,好多丑陋的事。無事夏迎春,要死守校本自由,有事就我唔係好專業,你來教我點做。最好比多D資助,好無?
The more bizzare a thing is, the less mysterious it proves to be.

shadeslayer 發表於 18-4-24 23:45
無人叫你回我的。

我睇得好透,好多丑陋的事。無事夏迎春,要死守校本自由,有事就我唔係好專業,你來教 ...
我咪講左叫教育局出TSA報告,講根據佢地手上既大數據,觀察到學校點做就可以提升TSA成績,公諸於世,比人參考學習囉!

佢地出左,唔識做既學校唔去學,仲係到操,立即關佢門大吉!

Vanadium 發表於 18-4-24 23:48
我咪講左叫教育局出TSA報告,講根據佢地手上既大數據,觀察到學校點做就可以提升TSA成績,公諸於世,比人參 ...

培養教師係教育大學的事。一係唔知點改善的校長老師強制再培訓,用自己課餘時間。
‹ 上一主題|下一主題