用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小一選校 St. Paul convent school vs 瑪利諾神父
樓主: Happy_Charles
go

St. Paul convent school vs 瑪利諾神父   [複製鏈接]

siden 發表於 18-4-16 13:01
SPC好似冇考呈分試,冇banding 去抽獎

真係要抽就當band 3

當B4呀,B3抽完先到佢~~~

回覆樓主

放棄Convent 而選瑪神我不評論因為每個家庭都有不同的core values, 相信不惜一切代價送囡兒入神校並非你的理念。但家姐有得上,阿妹有得上而被你turn down 這個機會,好明顯是偏心,家姐可以有機會而妹妹就冇因為要保住細佬,若果他日家姐學業甚至事業成就比妹妹好,妹妹一定會怪你因為你連讓她試的機會也拒絕

會唔會真係唔收,請問有冇案例可以分享,因有朋友的女兒驚因科目唔合格而學校唔收返

我有個年輕同事, 當年讀唔掂, 升中時派咗去中中,

回覆 Ocean419 的帖子

全部都係自己仔女,邊有偏唔偏心,我不知道你個仔囡讀到幾年班,但係當你經歷過一個聽教聽話的囡,溫書時的狀況,到第二個自主有自己的意思的妹,可以想像第日的慘況,而且更唔想為年幼因為溫書關係變得好差,大左仲難教。
老j實說我都係睇佢地能力,當然SPC收得佢,我都相信佢讀到,但我只怕用幾多親子關係去換一個神校地位,呢個係我的最大的重點。

Happy_Charles 發表於 18-4-16 15:18

全部都係自己仔女,邊有偏唔偏心,我不知道你個仔囡讀到幾年班,但係當你經歷過一個 ...

既然冇偏心,問下你自己如果冇細佬跟尾仲會唔會妹妹有Convent 連試都唔試就直接去瑪神,咁你就點為妹妹作出最好的選擇

回覆 Happy_Charles 的帖子

瑪神分分鐘過Paul Con. 係又谷谷, 神校啦, Paul Con 差不多叫一條龍, 女校成績only second to DGS, 去邊度揾? It's just like a dream school for many mothers (including myself but unfortunately mine couldn't get in SPK). 細佬應獨立再處理.

Happy_Charles 發表於 18-4-16 15:18

全部都係自己仔女,邊有偏唔偏心,我不知道你個仔囡讀到幾年班,但係當你經歷過一個 ...

欣賞你會考慮細妹性格是否適合。因家姐性格和妹妹不一樣而令你擔心妹妹不適合讀SPC,但一間學校不會只有一種性格的學生,妹妹較為活潑、冇家姐禁定,唔一定就唔適合SPC,或者比家姐更適合呢?親子關係方面,如果因小朋友不算自動自覺或唔算太聽教,而令你擔心讀SPC跟功課溫習會勞氣,別以為讀瑪神便可減少磨擦,除非你不在乎小朋友成績,否則就算讀寶校也會勞氣的!相反有家姐行先,你掌握到學校要求,可能跟細妹時冇禁吃力添

用幾多親子關係去換一個神校地位

⬆️ 我好明白,我都唔想為咗谷小朋友而影響同小朋友關係,神校地位絕對及唔上親子關係,小朋友距離自立仲有漫漫長路,好嘅親子關係係支持佢地最重要嘅元素。(emoji)過話分兩頭,你小朋友嘅意願係點?佢自己想唔想同同學仔一齊升先?其實不妨俾佢試下,如果唔ok咪再諗,未試過真係唔知...

Panda_mother 發表於 18-4-16 15:11
會唔會真係唔收,請問有冇案例可以分享,因有朋友的女兒驚因科目唔合格而學校唔收返 ...
你朋友應該問返同學家長會有多D分享

我好明白性格唔啱既入左SPCS會大人細路都辛苦, 不過亦同意樓上講瑪神會更谷, 地區名校其實比"神校"更多功課, even測考. 先了解下每日功課量, 抄寫量, 考試洗唔洗考埋默書, 默書前又有無pre-dict之類, 特別如果妹妹係坐唔定既, 呢D野都好影響親子關係

Ocean419 發表於 18-4-16 15:25
既然冇偏心,問下你自己如果冇細佬跟尾仲會唔會妹妹有Convent 連試都唔試就直接去瑪神,咁你就點為妹妹作 ...

謝大家意見,同真正馬神用家告知我內裏情況,最後我決定相信妹妹能力,但希望佢唔會激死我。

其實阿妹數強文弱的人,相比家姐,所以spc重language我有的擔心。

Happy_Charles 發表於 18-4-17 01:27

不是Convent 用家亦不是粉絲,有好友囡兒在讀所以對於入面情況略有所聞。情況和你小小相似,2個同一間學校,叻果個我基本不用跟都名列前芧,另一個花了我大部分心血都只是中游位置。我當初亦心知2人天資大不同但佢既然亦考到一定要比佢試的機會, 就算佢將來學業冇成亦只好怪他自己冇書緣而不是我沒有給他機會

回覆樓主:

論功課量、測考次數、 升中壓力, 馬神一定比Spc大。
論公開試成績,入大學率,Spc高馬神好多。
唔明你猶疑啲乜。 除非錢同細佬呢兩個因素。 為細佬而犧牲,你過到你自己嗰關?

回覆樓主:

提提你spk上去都係八成幾, 如果妹妹係好活躍唔聽教,小學部都未必收返。 到時你就可能會省卻呢個選擇嘅煩惱。

BearBearMummy 發表於 18-4-17 20:16
提提你spk上去都係八成幾, 如果妹妹係好活躍唔聽教,小學部都未必收返。 到時你就可能會省卻呢個選擇嘅煩 ...

多謝提醒,我都好清楚只收八成幾,咁機會都唔細,妹妹都算乖巧,不過我都知乖都未必一定有得升,未知妹妹夠唔夠醒,不過我同先生都覺得,小學部唔收,即係學校覺得唔適合,勉強冇幸福,反正家姐小學必收的。過海返學對我而言係大決定,所以都想問多啲、未雨綢繆。

Happy_Charles 發表於 18-4-9 23:48
家姐出年升小一,但等緊big draw, 首選瑪神,有細佬跟尾,你們會點揀?

利申,家姐係spc係細囡加無點進補

一定揀 SPC! 論成績、名氣, SPC 高過馬神,中學有得揀 iGCSE, 如果到時覺得DSE 好難頂有多個選擇。SPC有家姐舊卷工課,父母已掌握課程,會容易跟好多。最後, SPC 校服都靚啲。讓细佬自己抽學校和考直私啦!

Happy_Charles 發表於 18-4-9 23:48
家姐出年升小一,但等緊big draw, 首選瑪神,有細佬跟尾,你們會點揀?

利申,家姐係spc係細囡加無點進補

落左大订先……不過我一定選擇st pc
:-D :-?

回覆樓主

SPCS 吧!如果真係讀唔掂,二年班插班去其他學校都唔難
‹ 上一主題|下一主題