用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大學轉選科請教
樓主: 靚媽媽
go

大學轉選科請教

ABC-DAD 發表於 18-4-10 18:48
一直心儀數,又有好好嘅大學offer, 何解唔完成undergrad 再考慮回港或到美國再報讀醫呢? ...

是囉,我老公都有提議,佢可讀完一個master再讀醫。

佢覺得讀好多年。

到現在,其實佢數同醫都好鐘意,我都吾識點講,坦白,我想佢讀數好d. 醫條路,吾容易,雖然錢或者要留英工作,我都無問題,無英籍是較難。

靚媽媽 發表於 18-4-10 19:53

佢覺得讀好多年。
其實最重要係囡囡自己有興趣,我之前問過Arch education,經佢考到醫學院既學生近呢幾年都冇試過找不到工作,而且英國醫生短缺,下一年還要加學位。我囡囡也有同樣的情況,不要還明天的憂慮而憂慮,如果真的不能留英,也可以去新加坡或其他 commonwealth country 執業,目前我們只考慮囡囡喜歡讀的科目和學習環境,六年之後變數太大了。

lovenature 發表於 18-4-10 20:34
其實最重要係囡囡自己有興趣,我之前問過Arch education,經佢考到醫學院既學生近呢幾年都冇試過找不到工作 ...

說得好正確,想問問Arch education,是否agent?

經佢報同自己報是有什麼分別?請問我可否pm你問一下資料?

回覆 靚媽媽 的帖子

Pls check pm

佢覺得讀好多年。
讀得醫,係要讀好多年,考好多試嘅喎。

ABC-DAD 發表於 18-4-10 21:12
讀得醫,係要讀好多年,考好多試嘅喎。

可能我寫得吾好..

老公叫佢讀數,要讀4年, 讀完先再讀醫。 女話吾想,這樣好似用左好多年。

靚媽媽 發表於 18-4-10 21:14
可能我寫得吾好..

老公叫佢讀數,要讀4年, 讀完先再讀醫。 女話吾想,這樣好似用左好多年。
我明,我想講,讀醫之前,諗清楚好啲。有為讀醫科做過咩預備工作嗎?有無深入瞭解下工作本身嘅性質同生涯呢?做爸爸嘅都係好意啫。基本執業前都要五六年呀。
嗰間好好嘅大學收佢讀數,都應該係見到佢呢方面嘅天份嘅。
畀四年去諗清楚,係咪用餘下嘅人生去讀醫。
咁到最後,係讀嗰個決定嘅。

喜歡讀同喜歡做係兩碼子事。

ABC-DAD 發表於 18-4-10 21:27
我明,我想講,讀醫之前,諗清楚好啲。有為讀醫科做過咩預備工作嗎?有無深入瞭解下工作本身嘅性質同生涯呢 ...

謝謝,我老公都係禁樣講,我真係好開心,呢度為人父母的,個個都比到好中肯既意見我。

其實都係,可能這樣安排,都是好的。

ABC-DAD 發表於 18-4-10 21:30
喜歡讀同喜歡做係兩碼子事。

我老公都係這樣說。 但女已18歲,有時比佢決定,但又不能勉強他,幫他安排。

我都是寧比佢選,好的吾好的都是佢選。 我選的都未必一定啱。

我呢個媽媽就蠢d,冇乜俾到意見個囡。我只係知道如果佢鍾意就支持佢,盡量幫她找資料,讓她做決定。好彩呢個網站咁多高人。

靚媽媽 發表於 18-4-10 21:33
我老公都係這樣說。 但女已18歲,有時比佢決定,但又不能勉強他,幫他安排。

我都是寧比佢選,好的吾好的 ...
考好個A Level 先係首要嘅事,囡囡有左決定,做家長嘅支持就是了,免得佢分心。大個女,佢自己會安排,就唔好太操心。

freespeech 發表於 18-4-9 23:49
有冇香港學生在英讀醫可分享下經驗?
冇居留讀可以讀嗎?
我所知有限:冇居留權可以讀,不過Oxbridge medicine 表明留俾overseas students嘅位非常有限,好似係單位數嘅百分比。有冇得實習就唔知啦。而另外考嗰兩個試,係要篩選一D真係鍾意/適合讀E嘅人,難乎其難!

回覆 etoile 的帖子

Etoile說得對。UKCAT 和 BMAT 很難考,成績要達 top 20% 以上才較穩陣。

仲有每間 medical school 只可以收7% international students, 只有大約10-25位/school

lovenature 發表於 18-4-10 22:31

仲有每間 medical school 只可以收7% international students, 只有大約10-25位/schoo ...
UCLan 開佐科 MBBS 比 international students, 而家仲招生, 可以直接去佢地個網站報名. 註: 只是提供資料, 不是建議報這間大學醫科.

回覆樓主:

其實你有冇問清楚阿女,什麼原因想讀medic,唔好因為睇完果醫療電視劇後就想讀,事關要讀六年,加一年實習,實習其間要諗日後想做邊一個專科,專科訓練起碼要三年,當中有不少專業試要考,不合格又要花多年再考。如果冇英籍,畢業後留英工作條路好難行!返香港的話,香港考完執業試後,每年合格率不高,之後又要係醫院做一年houseman, 先可以自己開clinic 或在醫院專科培訓。計計條數真係要好多年,不竟女孩子青春有限!

到現在,其實佢數同醫都好鐘意,我都吾識點講,坦白,我想佢讀數好d. 醫條路,吾容易,雖然錢或者要留英工作,我都無問題,無英籍是較難。

既然有錢,可以考慮搞埋移民,到時名正言順英籍。
我識好多去英國讀醫的,都有英籍,
冇英籍比較冒險,因為都唔知人地 policy 會唔會變。

醒目開學勳章

lovenature 發表於 18-4-10 22:29

Etoile說得對。UKCAT 和 BMAT 很難考,成績要達 top 20% 以上才較穩陣。 ...

請問修讀牙醫是否都要考這兩個試?

醒目開學勳章

nintendo 發表於 18-4-11 11:02
既然有錢,可以考慮搞埋移民,到時名正言順英籍。
我識好多去英國讀醫的,都有英籍,
冇英籍比較冒險,因 ...

請問入讀大學時要已是英藉還是要實習前?