用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 海外留學 大學轉選科請教
go

大學轉選科請教

想請教,女9現預備a level.
一直佢心宜 數方面,佢又好鍾意醫科。 其實一直心大心細。

當初選了大學讀數,收到offer, 係好好既大學。

上星期easter回港,佢同我講,其實好想在英國讀醫。 佢話好吾好停一年學,下年再報英國讀醫。 其實佢讀什麼,在那邊讀我都無所謂,但我不想他停學一年。 而且讀數那大學好好,吾讀好可惜?

請問,是否現在可轉科?自己send 資料去心儀讀醫既大學,看可否9月可直入讀醫?
定一定要停學一年下年先報?

真的有些煩惱,謝謝意見

回覆樓主:

考慮揾agent幫手,是免費的,貨問三間估有消息的另留意D外海教學展等因大學揸fit人來,上去直接—問帶同小朋友成績及讃間學校等和話遲咗報,希望有個機會估快點有消息吧!

靚媽媽 發表於 18-4-9 17:24
想請教,女9現預備a level.
一直佢心宜 數方面,佢又好鍾意醫科。 其實一直心大心細。

如在英國讀醫,考了BMAT或UKCAT未?
另外,UCAS已經in得八八九九或已經in完了。

囡囡有冇打聽過英國讀E嘅情況?如樓上所言,要另考兩個試,冇英國護照又有冇影響?佢知唔知?

etoile 發表於 18-4-9 22:15
囡囡有冇打聽過英國讀E嘅情況?如樓上所言,要另考兩個試,冇英國護照又有冇影響?佢知唔知? ...
有冇香港學生在英讀醫可分享下經驗?
冇居留讀可以讀嗎?

回覆樓主:

好奇用非聯招報本地醫科要考以上兩個試?

brother4 發表於 18-4-10 09:10
好奇用非聯招報本地醫科要考以上兩個試?

HKU冇講話要,CU話如果有可以交埋,但樓主唔係講英國醫科咩?
如果英國劍牛醫科就一定要BMAT(emoji)
lmy

回覆樓主:

係的,有得報埋一定報本地医科,42000一年學費,外國—年约要三萬鎊學費,有得選自己就…

brother4 發表於 18-4-10 14:02
係的,有得報埋一定報本地医科,42000一年學費,外國—年约要三萬鎊學費,有得選自己就…
...

是,但香港好難入。
我無所謂佢讀咩,同在那裡讀, 佢知道情況,在英國行醫不容易。

但他說好想。佢話下年9月會再報,只是看看是否一定要停一年吾讀書,定讀住數之後報。

回覆樓主:

如—定非君不嫁就孩子選停大學一年,佢話的,用一年考好以上兩個試,平時時間做醫療義工因大學看好的,義工可學校揾吓/另網上可試!

brother4 發表於 18-4-10 14:32
如—定非君不嫁就孩子選停大學一年,佢話的,用一年考好以上兩個試,平時時間做醫療義工因大學看好 ...

是,佢就是同我說想這樣安排。

但我在唸,如現有好既大學讀數放棄,好可惜。
萬一下年考不到好/interview不好,無offer,那就太危險吧。

應該9月入讀是不可能轉了,只是看讀住數先,定係停一年做義工。

靚媽媽 發表於 18-4-10 14:29
是,但香港好難入。
我無所謂佢讀咩,同在那裡讀, 佢知道情況,在英國行醫不容易。
Take gap year 再報 u, 係外國係好普遍。好多大學都好歡迎呢類學生。但係係第二間大學讀第一年再報另一間大學咁就唔算 take gap year。好多大學熱門嘅科目或者出名嘅大學係唔歡迎呢類申請人,特別係牛橋或者大學醫學院。其實你現在都冇需擔心。等 A levels 成績出咗、看看成績如何再作決定。如果成績非常好,而佢又真心想讀醫,咁就直得 take GAP year,等下年再報 medic。但係如果成績不是很好,咁就唔值得等下年再報。疊埋心水take 咗個 math offer.

manning2014 發表於 18-4-10 14:58
Take gap year 再報 u, 係外國係好普遍。好多大學都好歡迎呢類學生。但係係第二間大學讀第一年再報另一間大 ...

謝謝,我都同左佢講,大家一致都認同。

回覆 靚媽媽 的帖子

有無諗過讀住BSc Medical Science 先?

Medical Science to Medicine

manning2014 發表於 18-4-10 14:58
Take gap year 再報 u, 係外國係好普遍。好多大學都好歡迎呢類學生。但係係第二間大學讀第一年再報另一間大 ...
"特別係牛橋或者大學醫學院"

I recall Oxbridge does not accept applicants who are studying at another university in the UK.

cow 發表於 18-4-10 18:18
回覆 靚媽媽 的帖子

有無諗過讀住BSc Medical Science 先?

如佢轉,是否有機會轉到,即今年9月讀(由數轉呢科),請問什麼途徑做?謝謝

poonseelai 發表於 18-4-10 18:19
"特別係牛橋或者大學醫學院"

I recall Oxbridge does not accept applicants who are studying at another ...

其實亞女自己都搵曬資料,佢target ucl, leeds, brimingham,cardiff 個幾間

靚媽媽 發表於 18-4-10 18:21
如佢轉,是否有機會轉到,即今年9月讀(由數轉呢科),請問什麼途徑做?謝謝
...

同大學可以寫email問大學, 學校同意後可轉, 唔同大學可能要等clearing. 仲可以考慮讀medicine foundation.

cow 發表於 18-4-10 18:33
同大學可以寫email問大學, 學校同意後可轉, 唔同大學可能要等clearing. 仲可以考慮讀medicine foundation. ...

明白曬,我同佢都贊成先考好試。

之後點選擇,佢自己決定好了,謝謝

一直心儀數,又有好好嘅大學offer, 何解唔完成undergrad 再考慮回港或到美國再報讀醫呢?