用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 明年考DSE而家開始溫書會太遲嗎?
樓主: 林金
go

明年考DSE而家開始溫書會太遲嗎?  

pooh仔 發表於 18-4-17 13:53
你真是好媽媽!  

而家上咗大學,仔仔是否成熟咗,明白媽媽對佢擔憂!

佢其實除左打機,唔溫書之外,一直都好乖,亦keep到留嗨A班嘅成績,所以我都無咩話佢
除咗中六停咗大半年無打機之外,一考完DSE已經又來沒完沒了打機,到而家都係,性格係唔會改㗎,佢知我擔心,所以成日叫我放心,佢話佢會畢到業

Doula 發表於 18-4-17 16:05
佢其實除左打機,唔溫書之外,一直都好乖,亦keep到留嗨A班嘅成績,所以我都無咩話佢
除咗中六停咗大半年 ...

佢哋打機嚟減壓!男仔有排先定性,我哋只能等待

Doula 發表於 18-4-17 11:30
如果根底OK,可以去大型補習社學答題技巧,有時佢哋係識但答唔中point,所以分唔高

另外有D細間D,阿sIr  ...
請問你仔幾時開始補chem呀?聽講果間要考你程度幾多先收你?

LingChiBaBa    發表於 18-4-17 18:27

October. 發表於 18-4-17 18:17
請問你仔幾時開始補chem呀?聽講果間要考你程度幾多先收你?

係呀,要測驗分班,我仔band 1 英中,普通水平,不過就入咗唔記得係advance 定elite,然後呢2班得2個5*,其他全部5**,但係D練習嘅份量係真心多到

pooh仔 發表於 18-4-17 17:41
佢哋打機嚟減壓!男仔有排先定性,我哋只能等待

雖然仲未考完DSE, 但D大學有機會呢輪email叫interview, 所以記得提阿仔每日check email, 我仔當年唔習慣睇email, 然後miss 咗中大醫學院嘅interview回覆,好彩後來中大話無問題,可以照去in

Doula 發表於 18-4-17 20:30
雖然仲未考完DSE, 但D大學有機會呢輪email叫interview, 所以記得提阿仔每日check email, 我仔當年唔習慣睇 ...

仔仔最後入咗中大醫科, 恭喜晒!

好多謝你提點!

pooh仔 發表於 18-4-17 20:48
仔仔最後入咗中大醫科, 恭喜晒!

好多謝你提點!

唔好客氣

不過我仔最後無揀中大醫,㨂咗港大牙醫,因為佢怕辛苦,醫生要on call, 時間長,牙醫如果唔開疹所,可以返朝九晚五,佢話收工之後仲有時間打機

林金    發表於 18-4-18 10:01
黃巴士    發表於 18-4-17 21:40

Doula 發表於 18-4-17 20:20
係呀,要測驗分班,我仔band 1 英中,普通水平,不過就入咗唔記得係advance 定elite,然後呢2班得2個5*, ...

你仔好叻呀,佢高中修PHY,CHEM,BIO + M嗎?讀得辛唔辛苦?

我記得你仔數學都好好

回覆 October. 的帖子

佢讀PHY,CHEM,BIO + M2, 因為學校功課少,佢對成績又無要求,所以唔算辛苦

Doula 發表於 18-4-18 07:31

佢讀PHY,CHEM,BIO + M2, 因為學校功課少,佢對成績又無要求,所以唔算辛苦:ahmeownota ...
輕鬆又讀得好,叻仔

Doula 發表於 18-4-18 07:31

佢讀PHY,CHEM,BIO + M2, 因為學校功課少,佢對成績又無要求,所以唔算辛苦:ahmeownota ...
你仔有讀書的天分

October. 發表於 18-4-18 08:01
輕鬆又讀得好,叻仔

應該歸功於學校,我仔嗰班D同學都考得唔差,全班38人得6個讀唔到大學,其中5個去咗副學士,得1個出來做嘢

Doula 發表於 18-4-18 10:25
應該歸功於學校,我仔嗰班D同學都考得唔差,全班38人得6個讀唔到大學,其中5個去咗副學士,得1個出來做嘢
...
勁校吧?但都要本身你仔讀得。

我仔都考慮揀PHY,CHEM BIO + M2, 但我驚驚地。

佢係考試肯溫書,但只限于書本,小學我叫佢做乜就做乜,升中后叫唔郁,佢一本補充練習都未做過,昨晚我說服佢暑假去補習,佢話數學唔補,做課本練習題就得,肯去補CHEM,  我聽住先。

October. 發表於 18-4-18 12:05
勁校吧?但都要本身你仔讀得。

我仔都考慮揀PHY,CHEM BIO + M2, 但我驚驚地。

唔係勁校,只係港島東一間普通Band one中學

升左中學之後,唔再係小學雞,你不如俾返佢自己決定,等佢自己負責任,自己承擔後果,好過迫佢遊住雲咁敷衍你,浪費時間之餘又破壞關係,拿嗰啲時間同佢出去玩下,食吓野,親吓子

Doula 發表於 18-4-18 12:17
唔係勁校,只係港島東一間普通Band one中學

升左中學之後,唔再係小學雞,你不如俾返佢自己決定,等佢自 ...
冇強逼,叫唔郁就算,下次再叫過,
打機都冇禁,只不過間中提佢打得機多壞眼,
好在佢幾中意運動,放假夏天游水冬天打波,呢樣野我地就幾安慰。
揀科分析左好壞處俾佢聽,都係打算由佢自己決定讀乜,
上學期攞成績表時,老師話以佢名次每個組合套餐都揀到,正正因為咁,揀科要更加小心。

October. 發表於 18-4-18 13:48
冇強逼,叫唔郁就算,下次再叫過,
打機都冇禁,只不過間中提佢打得機多壞眼,
好在佢幾中意運動,放假夏天 ...

肯運動就叫佢去多D,消耗體力又減壓

你要評估下阿仔係校內嘅名次,然後根據舊生嘅DSE分去預計下佢可能入到嘅大學學系,睇下會唔會揀工程或者精算,呢類需要M1/2嘅學系,再決定要唔要讀M1/2,因為呢科勁浪費時間而且好多學系唔計1科,讀完真心覺得好唔抵
其實㨂科真係要睇興趣,雖然phy, chem, bio係絕配,但係如果好似我仔咁唔鍾意Bio嘅,捱3年都好辛苦

Doula 發表於 18-4-18 17:32
肯運動就叫佢去多D,消耗體力又減壓

你要評估下阿仔係校內嘅名次,然後根據舊生嘅DSE分去預計下佢可能入 ...

我咁諗,點都要讀吓M既,訓練吓數學邏輯思維都好,到時讀唔掂先DROP.

認同揀科要睇興趣,再加能力。你仔點解唔中意BIO呀?多野背?

你仔覺得phy, chem, bio,邊科最難讀呢?

我中意男仔讀工程,唔明點解係香港咁不受歡迎。

我地有朋友係前MPF高層,佢讀精算出身,我請教佢阿仔選科,佢都話要興趣行先,佢當年讀精算但唔中意數學,讀到想死,不過,捱過左,回報就好好。

October. 發表於 18-4-18 20:27
我咁諗,點都要讀吓M既,訓練吓數學邏輯思維都好,到時讀唔掂先DROP.

認同揀科要睇興趣,再加能力。你仔 ...

Bio多嘢背,多嘢抄,唔同phy, chem, 只要理解+寫小小嘢就已經有分,對於一個懶人來講,簡直係天堂同地獄

初中時因爲阿仔鍾意數學,所以都考慮過精算,但又擔心已經飽和,除非願意到大陸工作,不過我仔又極嫌棄返大陸,所以早已放棄

October. 發表於 18-4-18 20:27

認同揀科要睇興趣,再加能力。你仔 ...

難唔難讀好睇個人,我仔覺得physics 好易,但係有同學覺得好難,特別係中五下學期,好多人click住,我仔又ok, 教wave 時有人覺得好易,反而我仔Click住

Doula 發表於 18-4-19 13:32
Bio多嘢背,多嘢抄,唔同phy, chem, 只要理解+寫小小嘢就已經有分,對於一個懶人來講,簡直係天堂同地獄:w ...

Bio多嘢背照計岩我仔讀,但係佢中三科Bio成績我覺得麻麻地,phy反而比較好,我諗Bio要俾啲時間佢開竅。