用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 備戰大學 明年考DSE而家開始溫書會太遲嗎?
樓主: 林金
go

明年考DSE而家開始溫書會太遲嗎?   [複製鏈接]

LingChiBaBa 發表於 18-4-13 11:36
幾間真光嘅水平都有差異
親戚女兒讀真光女書院

其實重要睇下你溫既方法,建議暑假先去補通識答題技巧,悟性好四堂開竅,之後經常在腦自我分析問題,基本唔使溫,其他科做PP各5年,中文幫佢排歷史咁溫,就算到時出比較題,因為已經跟咗朝代,前因後果明哂,無須憺心,中國儒學由孔孟 四善端開始, 道家由莊子開始, 只要儒道思想清楚, 之後的課文自然通, 唔使強記, 要記就記詩詞, 因為作文可以偷思想, 平時睇余光中, 龍應台(大江大河) 偷詞句,做足半年,要死都難,只係唔知佢恆心夠唔夠?
以上方法若果BAND2學生跟足,相信要有入大學的分數亦不難.

long0 發表於 18-4-13 23:01
其實重要睇下你溫既方法,建議暑假先去補通識答題技巧,悟性好四堂開竅,之後經常在腦自我分析問題,基本唔使溫 ...

Doula 發表於 18-4-12 18:37
我仔一直中文好差,我好擔心,每年都問老師佢考唔考到3,老師每次都答*應該有*,然後DSE考出來有5,我諗ba ...

佢已經有補習, 但出來成績一般, 平時在學校已有做PP, 還有無其他方法幫助他

林金 發表於 18-4-13 12:10
親戚女兒讀真光女書院

真光女書院禁梗係啦!唔出奇~

樓主囝囝成績入大學吾難, 睇下係咪揀倒心儀既科目.

karenc_bb 發表於 18-4-17 09:30
佢已經有補習, 但出來成績一般, 平時在學校已有做PP, 還有無其他方法幫助他
...

如果根底OK,可以去大型補習社學答題技巧,有時佢哋係識但答唔中point,所以分唔高

另外有D細間D,阿sIr 自己教,操卷補底好D,Phy當年我都搵唔到好嘅,卒之我仔無補過,chem市面上有兩間比較多人揀,一間叫milestxxx,另一間叫elemxxx, 我仔去咗elemxxx, 好多功課,好多操練,但係真係教得好好

Doula 發表於 18-4-10 10:47
講下我個仔,讀Band 1英中,一直讀A班(38名之內),中一至中五每日放學就係同同學打機,直至中五暑假,佢啲 ...

男仔特質。 我仔又喺初中打機(online, 手機, 機舖), 去到中四都有(少咗), 中五先開始有計劃地讀書, 但佢不是勤力到由朝温到晚, 見佢瞓到中午,好晏出去温書, 簡唔時又晨雞咁早出咗去, 夜一夜先返!

今年考喇,chur 咗幾日,月尾才考2x, 而家仲未起身! 佢望考到24,5(文科人)

Doula 發表於 18-4-17 11:30
如果根底OK,可以去大型補習社學答題技巧,有時佢哋係識但答唔中point,所以分唔高

另外有D細間D,阿sIr  ...
你仔仔中幾開始補, 依家先去遲唔遲? 另外細間d補習班找邊個亞sir?

林金 發表於 18-4-10 13:56
回覆 1998Ruby1998 的帖子

中一的時候有140個同學而家就剩下不到110個。阿仔中一時亂晒大龍考99名,真正中 ...

haha, 我與你掉轉, 喺我睇到, 要找爸爸出手。
真喺要學如何調節自己心態,見佢唔tei唔掉咁, 但又不可以哦佢,爸爸叫我忍佢幾個月, 畢竟一定有壓力, 咁我只能心呼吸(emoji)!

pooh仔 發表於 18-4-17 11:51
男仔特質。 我仔又喺初中打機(online, 手機, 機舖), 去到中四都有(少咗), 中五先開始有計劃地讀書 ...
希望你仔仔考試成功, 入到心儀大學.
依家做父母真係好難, 又唔可以哦佢, 但佢又唔係自動波, 真激氣

karenc_bb 發表於 18-4-17 11:56
你仔仔中幾開始補, 依家先去遲唔遲? 另外細間d補習班找邊個亞sir?

我仔好似係中五升中六個暑假開始補,DSE份卷考92分,比5**仲高咗幾分,真心係操練返來,試過為咗追進度,2星期做100條題(因為其他人都係中四五開始上堂,佢要追返佢之前未做嘅題目),少D決心都做唔哂

間補習社得一個阿sir, 你仔應該識,因為多數補chem 唔係milesxxx 就係elemxxx

Doula 發表於 18-4-17 12:10
我仔好似係中五升中六個暑假開始補,DSE份卷考92分,比5**仲高咗幾分,真心係操練返來,試過為咗追進度,2 ...
咁勁, 但你仔仔底子是否好好?

pooh仔 發表於 18-4-17 11:51
男仔特質。 我仔又喺初中打機(online, 手機, 機舖), 去到中四都有(少咗), 中五先開始有計劃地讀書 ...

我因為怕個仔去機舖打機會學壞,所以將屋企部電腦upgrade到最新最快,兼唔阻佢打機,我呢個阿媽真係唔容易(emoji)(emoji)
男仔遲熟,中五/六發力我覺得可以接受,就算讀唔到好嘅學系,反正讀完第一個學位先再算,過幾年思想成熟D,會知道自己要咩嘢,我仔依家D同學都有幾個係2nd degree, 不知幾勤力,幾認真

karenc_bb 發表於 18-4-17 12:15
咁勁, 但你仔仔底子是否好好?

一直都只係普通,唔特別差,唔特別叻

林金 發表於 18-4-13 12:10
親戚女兒讀真光女書院
我女也是, 已經畢業幾年.

pooh仔 發表於 18-4-17 11:57
haha, 我與你掉轉, 喺我睇到, 要找爸爸出手。
真喺要學如何調節自己心態,見佢唔tei唔掉咁, 但 ...
希望你仔仔考試順利入到心儀的大學。
我已説服爸爸放鬆D,比多D空間和自主小朋友,家長要自我控制和調節心態,好多時唔理甘多兩公婆走去行街食飯shopping,再打包返來,反正阿仔関在房間都唔知係唔係溫書,無眼屎乾净盲

karenc_bb 發表於 18-4-17 12:07
希望你仔仔考試成功, 入到心儀大學.
依家做父母真係好難, 又唔可以哦佢, 但佢又唔係自動波, 真激氣
...

謝謝你

明年到你仔仔, 這刻唯有相信佢哋,大家齊齊努力(emoji)

Doula 發表於 18-4-17 12:24
我因為怕個仔去機舖打機會學壞,所以將屋企部電腦upgrade到最新最快,兼唔阻佢打機,我呢個阿媽真係唔容易 ...

你真是好媽媽!  

而家上咗大學,仔仔是否成熟咗,明白媽媽對佢擔憂!

林金 發表於 18-4-17 12:56
希望你仔仔考試順利入到心儀的大學。
我已説服爸爸放鬆D,比多D空間和自主小朋友,家長要自我控制和調節心 ...

多謝你

最緊要另一半肯配合, 大家努力(emoji)

‹ 上一主題|下一主題