用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 小學雜談 北角循道 (媽媽是舊生, 但小朋友未受浸) 第一輪入到嗎? ...
go

北角循道 (媽媽是舊生, 但小朋友未受浸) 第一輪入到嗎? [複製鏈接]

大家好, 想請教, 媽媽是北角循道舊生及已在其中教會受浸,但小朋友及丈夫沒有受浸,這樣第一輪入到機會大嗎?
   0    0    0    0

有舊生分,沒有宗教分。第一輪自行不是必入,但有機會,要抽。

回覆樓主

舊生有分,父/母/小朋友為教徙都有分,所以你應該有25分,很穩陣!

回覆樓主:

舊生加宗教分有25分, 基本上係必入。穩陣D問清楚間小學你當年受浸嘅宗派該小學認唔認可。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

mingwai_528 發表於 18-4-9 10:16
大家好, 想請教, 媽媽是北角循道舊生及已在其中教會受浸,但小朋友及丈夫沒有受浸,這樣第一輪入到機會大嗎 ...

基督教的宗教分計父母受浸,不是計小朋友

回覆 gracelam 的帖子

舊生 及 宗教分 只可選其中一項...不能同事選擇 ><

http://www.myschool.hk/p1calculator.php

回覆 mingwai_528 的帖子

之前打錯.......(舊生及宗教同樣有分)
因我是在其他教會領洗的,m不是在循詭領洗,唔知道唔同教會是否都認同.....

mingwai_528 發表於 18-4-13 11:22
回覆 mingwai_528 的帖子

之前打錯.......(舊生及宗教同樣有分)

打去小學問下最穩陣。
教養孩童,使他走當行的道, 就是到老, 他也不偏離!

回覆樓主:

只係同校有阿哥或家姐,或者父或母係員工先係必入,其他最多都只係得20分,係14區只有一間學校唔洗抽!北循必定要抽,睇彩數

14區只有一間學校唔洗抽

happypapapa 發表於 18-4-13 13:55
只係同校有阿哥或家姐,或者父或母係員工先係必入,其他最多都只係得20分,係14區只有一間學校唔洗抽!北循 ...

唔係,有25分的。舊生+宗教+適齡係25分。二揀一的係首名(5)同舊生(10)。

如果承認宗教分,樓主小朋友差不多係必入,除非有好多人25分。

ivyscyip 發表於 18-4-13 15:04
唔係,有25分的。舊生+宗教+適齡係25分。二揀一的係首名(5)同舊生(10)。

如果承認宗教分,樓主小朋 ...

今日打左電話去去北循問,要電郵我是在那間受洗,再check下先知有沒有5分。。。我都打定輸數。。。
‹ 上一主題|下一主題