用戶登入
用戶名稱:
密      碼:
搜索
教育王國 討論區 升中派位 Band 2頭灣仔男仔有咩選擇,新手家長,請賜教 ...
樓主: 小雞組
go

Band 2頭灣仔男仔有咩選擇,新手家長,請賜教 [複製鏈接]

hkpapa852 發表於 18-4-11 17:25
灣仔多咗雲景道北官, 起碼3至5班

加上玫瑰崗又收多咗人
影響家長選校決定既問題就係雲景道北官、玫瑰崗既水平係喺灣仔平均水平之上定係下。

王家爸爸 發表於 18-4-12 13:48
影響家長選校決定既問題就係雲景道北官、玫瑰崗既水平係喺灣仔平均水平之上定係下。 ...
玫瑰崗應係平均水平, 雲官就.......

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

eli_leung 發表於 18-4-12 12:52
請問灣仔band 2男生乙二鄧鏡機會大嗎?
如果肯定係B2, 其實不如一心乙1入鄧鏡波

不過, 兩間軒小同St James既校內Banding估計未必太準

男仔邊緣人其實只有一個填法:

乙1 聖鄧, 乙2 鄧鏡波

始終, 唔係太多家長甘心乙1 鄧鏡波, 所以乙2應該仲有位, 不過未必太多

還記得初為父母時,對孩子的期望嗎?我當時只想他/她平平安安,健健康康。
隨著時光飛逝,人的期望慢慢變了,變得越來越有要求。所以要經常提醒自己:毋忘初心
箴言4:23 - 你要保守你心,勝過保守一切,因為一生的果效是由心發出。
箴言22:6 - 教養孩童,使他走當行的道,就是到老他也不會偏離。

hkpapa852 發表於 18-4-12 14:00
玫瑰崗應係平均水平, 雲官就.......

玫小將來唔知,似乎,直至上年,仲爭DD先達平均水平~~~

hkpapa852 發表於 18-4-12 15:35
如果肯定係B2, 其實不如一心乙1入鄧鏡波

不過, 兩間軒小同St James既校內Banding估計未必太準

Good idea, Thanks hkpapa

加上玫瑰崗又收多咗人
唔好意思,是今年升中多了?thanks!

加上玫瑰崗又收多咗人

雲景道北官好嗎?玫小係味可以直升玫中呢?㸃解多咗學位?

小雞組 發表於 18-4-12 23:05
雲景道北官好嗎?玫小係味可以直升玫中呢?㸃解多咗學位?
玫中係B3中學喎~~~

mcl203 發表於 18-4-12 23:06
玫中係B3中學喎~~~

哦!明白(emoji)(emoji)‍♀️

......

加上玫瑰崗又收多咗人
Thanks a lot for all the calculations.
想請教, is that students of 雲景道北官 will only be included in Wan Chi district for secondary school allocation starting 2021?  Quite headache, all these figures are very important for borderline students.

Thanks a million!
‹ 上一主題|下一主題